Home / Berita / kejatuhan Menteri Iraq menyakitkan prospek bailout kewangan

kejatuhan Menteri Iraq menyakitkan prospek bailout kewangan

BAGHDAD (Reuters) – pemecatan minggu lalu, Menteri Kewangan Iraq Hoshiyar Zebari, gegaran yang terbaru di Baghdad semakin politik tidak stabil, risiko melambatkan berbilion-bilion dolar untuk menyokong bajet sangat diperlukan daripada peminjam dan pelabur antarabangsa.

Parlimen menolak Zebari, seorang pegawai Kurdish terkemuka yang berkhidmat sebelum ini sebagai Menteri luar selama lebih daripada satu dekad, selepas disoal-Nya dakwaan rasuah dan salah urus dana awam.

Zebari menafikan tuduhan sebagai “berdendam, dipolitikkan dan mata dekat”, menuduh bekas Perdana Menteri Nuri al-Maliki mendalangi penyingkiran beliau dalam usaha untuk menjatuhkan kerajaan Perdana Menteri Haider al-Abadi.

The pertelingkahan politik dalaman datang pengeluar OPEC sebagai utama Iraq perjuangan untuk mengisi defisit awam yang ditinggalkan oleh kejatuhan harga global terhadap eksport mentah.

Ia merupakan satu lagi senior kekosongan bagi kerajaan Abadi, yang juga tidak mempunyai Menteri pertahanan atau Menteri dalam Negeri, walaupun ia sedang bersedia untuk pertempuran yang paling besar belum pulih wilayah ditangkap oleh Negara Islam, dengan serangan yang disokong AS di kubu jihad Mosul dijangka dalam beberapa bulan akan datang.

untuk menggantikan buku yang hilang hasil minyak, Iraq telah bertukar kepada Tabung Kewangan Antarabangsa bagi pakej pinjaman, yang juga akan menjadi asas bagi pemberi pinjaman yang lain untuk memberi sokongan.

IMF meluluskan tiga year, $ 5.34 bilion (4.11 bilion pound) pinjaman siap sedia pada bulan Julai, dalam pertukaran untuk pakej pembaharuan ekonomi. Baghdad berharap akan membuka lebih daripada $ 12 bilion bantuan tambahan daripada sumber seperti Bank Dunia dan Kumpulan Tujuh negara-negara perindustrian utama.

Tetapi tanpa Zebari, yang fasih penceramah Bahasa Inggeris seperti paman dihormati di ibu antarabangsa, kerajaan Baghdad kehilangan tokoh yang paling rapat dengan perjanjian itu.

Christian Josz, ketua misi Iraq IMF, yang dipanggil Zebari “juara” perjanjian siap sedia.

“Dia adalah seorang besar pemandu di belakang pembaharuan, dan kini kita tidak tahu siapa yang akan mengambil alih daripada beliau, “Josz kepada Reuters dalam satu temu bual telefon. Beliau berkata rundingan akan meneruskan penggantian akhirnya Zebari, sekali bernama: “IMF mempunyai program dengan negara-negara, bukan individu.”

An tranche awal $ 640,000,000 telah tersebar pada bulan Julai, tetapi tranche seterusnya dengan nilai yang sama bergantung semakan pertama. Yang boleh berlaku seawal pertengahan November tetapi mungkin ditangguhkan semasa Iraq mendapat rumah dalam usaha.

Menyemak draf belanjawan bahawa Iraq dibentangkan kepada IMF bulan lepas adalah utama, kata Josz.

“Ia terlalu mahal, tidak selaras dengan komitmen dalam susunan siap sedia,” katanya. “Kita perlu melihat mata-ke-mata pada bajet 2017.”

Josz berkata beliau menjangkakan satu pengemaskinian daripada rakyat Iraq semasa mesyuarat IMF tetap di Washington awal bulan depan. Kerajaan berkata pada hari Selasa ia telah memotong 2017 perbelanjaan untuk 90,22 trilion dinar Iraq (59,63 bilion pound).

CRUX POINT

Mesyuarat IMF akan menjadi “titik pokok”, kata seorang diplomat Barat di Baghdad yang rapat memantau hal ehwal ekonomi Iraq.

“Bolehkah mereka mendapatkan diri mereka kembali dalam keadaan dan menyampaikan perkara-perkara pada masa itu? Jika saya untuk meletakkan pertaruhan di atasnya, saya akan mengatakan ia akan ditangguhkan sekurang-kurangnya tetapi ia mungkin hanya akan menjadi kelewatan. “

Sekiranya menteri di pertengahan program IMF tidak semestinya menimbulkan halangan yang ketara dengan sendirinya, tetapi perjanjian Iraq hanya mengambil kesan dan banyak pembaharuan telah didorong oleh Zebari sendiri, kata diplomat itu.

“Jika mereka menghadapi kesukaran untuk berbuat demikian (melaksanakan pembaharuan) sudah dan kemudian anda menghilangkan Zebari yang merupakan penyokong utama banyak ini, ia hanya akan melambatkan ia. “

Baghdad juga berkata ia akan meningkatkan kewangannya dengan menjual $ 1 bilion bon dengan jaminan penuh daripada Amerika Syarikat dan $ 1 bilion Eurobond pada suku akhir tahun 2016.

Orang-orang rancangan kini boleh berada dalam bahaya.

“dengan Hoshiyar hilang, segala-galanya adalah di udara,” kata sumber yang rapat dengan perkara itu memberitahu Reuters, menggunakan nama pertama Zebari ini.

Namun bakal pelabur kekal optimis. Kaan Nazli, pakar ekonomi kanan untuk hutang pasaran baru muncul di Neuberger Berman di Hague, berkata Iraq kini menerbitkan hutang walaupun jika perjanjian IMF ditangguhkan, kerana struktur reformasi kini di tempat dan pengeluaran minyak dirangsang tahun ini kedudukan yang baik.

“mereka akan berada dalam kedudukan untuk pergi kepada pelabur dan membentangkan kunci kira-kira bahawa mereka boleh memenuhi jurang pembiayaan, dan kemudian untuk perbezaan mereka boleh pergi ke pasaran,” kata Nazli. Beliau meramalkan Bon ini memberikan pulangan di bawah 10 peratus, berbanding dengan 11 pelabur peratus dicari semasa roadshow kerajaan tahun lepas, yang Baghdad telah memilih terlalu banyak untuk membayar.

Firma-Nya memegang beberapa hutang antarabangsa terakhir Iraq yang dijual di 2006, apabila ia mengeluarkan kira-kira $ 2,7 bilion bon matang pada 2028 dengan kupon sebanyak 5.8 peratus.

perundingan risiko politik Eurasia Group meramalkan pemecatan Zebari akan memberi kesan negatif jangka pendek tetapi IMF akan terus komited kepada yang perjanjian siap sedia.

“masyarakat antarabangsa masih berminat untuk menopang Perdana Menteri Abadi dan memastikan kemajuan dalam perang di Negara Islam,” katanya dalam satu nota penyelidikan, meramalkan kerajaan akan kekal di tempat sekurang-kurangnya sehingga awal 2017.

satu gabungan diketuai Amerika berjuang jihad ultra-garis keras di Iraq dan Syria telah dicurahkan berbilion dolar ke dalam pengeboman militan dan latihan semula tentera dan polis Iraq, yang turun senjata mereka dan melarikan diri dua tahun yang lalu. keruntuhan ekonomi akan risiko melemahkan keuntungan tersebut tentera.

KEKOSONGAN DI TOP

pemecatan Zebari ini membawa lima bilangan jawatan menteri yang kosong atau diisi secara interim, termasuk portfolio keselamatan sensitif. Penggubal undang-undang telah mengumpulkan tandatangan untuk memulakan proses untuk menolak sekurang-kurangnya dua lagi, termasuk Menteri Luar.

Timbalan A telah berjalan Kementerian Dalam Negeri sejak Mohammed Ghabban meletak jawatan pada Julai berikutan pengeboman kereta yang dahsyat di Baghdad sejak Amerika pencerobohan -LED yang menggulingkan Saddam Hussein pada tahun 2003.

Menteri Pertahanan Khalid Obeidi, sekutu Muslim Sunni Perdana Menteri Syiah Abadi, digulingkan oleh Parlimen bulan lalu atas tuduhan rasuah yang berkaitan dengan kontrak senjata, yang beliau menafikan .

pegawai Iraq dan Barat berkata kekosongan jawatan tidak akan menjejaskan kempen menentang Negara Islam, di mana operasi akan dikawalselia oleh timbalan dan komander. Selepas pemecatan Obeidi ini, tentera ambil semula daerah utara Shirqat, batu loncatan ke Mosul.

Sami Askari, seorang ahli politik kanan Syiah berkata Baghdad akan dapat mengekalkan perjanjian IMF tanpa Zebari, sama seperti ia telah dapat menekan dengan kempen ketenteraan walaupun kekosongan jawatan di kementerian keselamatan.

“Semua orang mengatakan memecat Hoshiyar menjejaskan perjanjian IMF. Tetapi ia tidak ada kena mengena dengan Hoshiyar. perkara yang sama dengan Obeidi, “katanya. “Apabila mereka dipecat menteri, tiada apa yang berubah Ia tidak menjejaskan apa-apa.”.

(Laporan tambahan oleh Karin Strohecker di London dan Hadeel al Sayegh di Dubai; mengedit oleh Peter Graff)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *