Home / Berita / Kedua-dua pihak mengadakan perbincangan Colombia komited untuk dialog – US

Kedua-dua pihak mengadakan perbincangan Colombia komited untuk dialog – US

rasmi

WASHINGTON (Reuters) – Kedua-dua kerajaan Colombia dan pemberontak Marxis komited untuk dialog untuk mencapai persetujuan untuk menamatkan perang saudara 52 tahun di negara terbabit walaupun penolakan pengundi daripada perjanjian damai, seorang pegawai kanan Jabatan negara AS berkata pada hari Rabu.

“mereka telah menyatakan dengan jelas mereka mahu proses damai untuk terus dan mereka mahu berunding penyelesaian, “kata pegawai itu kepada pemberita pada panggilan persidangan. Katanya, beliau telah bertemu dengan kedua-dua pihak di Havana, Cuba, Rabu lalu.

Hasil plebisit kejutan pada hari Ahad adalah bencana politik untuk Presiden Colombia, Juan Manuel Santos. Ia menjunam negara ini, salah satu daripada sekutu AS yang paling penting di Amerika Latin, ke dalam ketidaktentuan masa depan Angkatan Bersenjata Revolusi Colombia pemberontak (FARC), yang telah dijangka untuk melucutkan senjata sekali perjanjian itu diluluskan.

perjanjian damai itu menolak dicapai selepas empat tahun rundingan teliti dalam Havana, di mana perunding kembali di meja pada Rabu.

pegawai Jabatan Negara berkata Santos telah meminta Washington untuk membantu di mana ia boleh. Beliau berkata Washington terus dialog melalui kedutaannya di Bogota dan melalui hubungan secara langsung dengan Colombia.

Setiausaha Negara John Kerry bercakap dengan Santos untuk mengesahkan semula sokongan AS pada Selasa.

Pegawai itu menjelaskan tugas itu tidak akan mudah. ​​

“Walaupun Colombia sangat-sangat mahu melihat menamatkan keganasan … mereka sangat dibahagikan mengenai istilah” apa-apa perjanjian akhir, katanya.

The rasmi juga berkata adalah terlalu awal untuk membincangkan rancangan AS untuk menghantar Colombia beratus-ratus juta dolar dalam bantuan bertujuan untuk menyokong negara ini sebagai perjanjian damai telah berkuat kuasa.

“ia tidak berbaloi spekulasi tentang. harapan kami adalah bahawa perjanjian damai itu akan pergi ke hadapan, “kata pegawai itu.

A.S.. pembantu kongres berkata pada Selasa bahawa hasil referendum mungkin menyebabkan penggubal undang-undang, yang mesti memperuntukkan wang, untuk pare balik jumlah yang ditetapkan untuk Colombia.

(Laporan oleh Patricia Zengerle; Penyuntingan oleh James Dalgleish)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.