Home / Berita / kebuntuan politik Sepanyol pada titik kritikal Sosialis menentukan masa depan

kebuntuan politik Sepanyol pada titik kritikal Sosialis menentukan masa depan

MADRID (Reuters) – Pemimpin Sosialis Sepanyol meletak jawatan pada Sabtu selepas tewas undi mencetuskan oleh pemberontakan parti, satu langkah yang boleh membuka jalan untuk pembentukan kerajaan baru dan menamatkan kebuntuan politik sembilan bulan.

Pedro Sanchez telah dalam keadaan stand-off dengan pemangku Perdana Menteri Mariano Rajoy Rakyat Party (PP), percubaan mengecewakan untuk membentuk kerajaan selepas dua pilihan raya meninggalkan konservatif yang mempunyai undi terbanyak tetapi malu majoriti.

Ahli-ahli Dewan Undangan Sosialis keras dibahagikan bertemu pada hari Sabtu untuk membuat keputusan sama ada untuk membuka perlumbaan kepimpinan pada bulan Oktober, seperti yang dicadangkan oleh Sanchez, atau menggulingkan beliau.

teriakan daripada mesyuarat di ibu pejabat parti di ibu negara Madrid kedengaran dari luar sebagai ahli berhujah atas apa undi harus. Satu orang menyerbu keluar sebelum akhirnya berkata parti itu “pecah” dan Sanchez akhirnya kalah dengan 132 undi kepada 107 selepas huru-hara 10 jam perbahasan.

“Hari ini, berikutan hari perdebatan sengit, undi telah diadakan sama ada sidang pihak perlu mengambil tempat pada 23 Okt supaya akar umbi boleh memilih pemimpin mereka … Malangnya, saya telah kehilangan undi ini dan saya telah meletakkan jawatan sebagai setiausaha agung parti, “Sanchez memberitahu satu sidang akhbar.

pemergian Sanchez, yang menjadi pemimpin pada tahun 2014 dan telah dipengerusikan kemerosotan sokongan parti, bermakna Sosialis sekarang boleh cuba untuk mencari cara-cara untuk mengelakkan pilihan raya ketiga, seperti menahan diri dalam undi keyakinan untuk membolehkan Rajoy penggal kedua.

Sosialis akan berada di bawah pengurusan interim sehingga sidang parti boleh memilih pemimpin baru. Sumber dalaman parti berkata kepala yang kuat di rantau Andalusia, Susana Diaz, menjadi pilihan walaupun ia tidak jelas apabila Setiausaha Agung baru akan dipilih.

Pengurusan interim akan menghadapi salah satu daripada ini dilema terbesar parti itu kerana ia telah ditubuhkan pada tahun 1879: membenarkan kerajaan minoriti konservatif atau memaksa pilihan raya umum ketiga dalam setahun

pILIHAN rAYA kETIGA

Kebanyakan pemerhati dan penganalisis percaya Sosialis akan pergi untuk pilihan pertama, ke.? memberikan mereka masa untuk berkumpul semula dan tidak menghadapi risiko kehilangan lebih banyak tanah dalam pilihan raya ketiga dalam setahun.

“Secara keseluruhan, saya percaya ia kini lebih cenderung bahawa Sepanyol tidak perlu pilihan raya umum ketiga. pemberontakan ini terhadap Pedro Sanchez adalah sekurang-kurangnya sebahagiannya disebabkan kedegilan beliau enggan membiarkan Rajoy membentuk kerajaan minoriti walaupun ia jelas bahawa pemimpin Sosialis boleh membekalkan tiada alternatif yang boleh dipercayai, “kata Vincenzo Scarpetta, seorang penganalisis politik di Eropah Terbuka pemikir dalam London.

“Tambahan pula, Parti Sosialis jelas tidak kelihatan dalam keadaan yang ideal untuk melawan kempen pilihan raya. Kesan adalah ia mungkin memerlukan masa yang lama untuk berkumpul semula, “katanya.

Jika tiada kerajaan terbentuk sebelum akhir bulan Oktober, pilihan raya ketiga akan dipanggil pada bulan Disember.

Walaupun Sepanyol pemulihan ekonomi telah mengharungi kebuntuan politik setakat ini, terdapat tanda-tanda yang tidak menentu lagi boleh melambatkan pertumbuhan dan menghalang pelaburan.

Selama berbulan-bulan, Sanchez enggan menukar penentangannya terhadap membolehkan kerajaan minoriti yang diketuai oleh Rajoy, yang dia mengazab sebagai rasuah. pada bulan Ogos, Rajoy kehilangan undi tidak percaya di Parlimen selepas Sosialis mengundi “Tidak”.

Sosialis ditadbir Sepanyol 2004-2011 tetapi kuasa-kuasa politik baru yang telah muncul sejak krisis kewangan negara mempunyai dimakan ke dalam asas sokongan mereka dan Sanchez bertakuk keputusan pilihan raya terburuk yang pernah kebangsaan mereka pada Jun

(laporan tambahan oleh Blanca Rodriguez; editing oleh Julien Toyer dan David Clarke).

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.