Home / Berita / kebimbangan Caribbean untuk keluarga pantai sebagai Hurricane Matthew mendapat berhampiran

kebimbangan Caribbean untuk keluarga pantai sebagai Hurricane Matthew mendapat berhampiran

LES Cayes, Haiti / KINGSTON (Reuters) – Haiti dan Jamaica menggesa penduduk terdedah pantai kawasan untuk berpindah dan Cuba digantung penerbangan pada Ahad sebagai jalur hujan dari Hurricane Matthew, ribut kuat untuk mengancam negara-negara Caribbean sejak 2007, bermandikan ibu negara Jamaica.

pusat bergerak perlahan Matius dijangka datang berhampiran barat daya Haiti dan Jamaica pada hari Isnin sebagai ribut utama membawa angin 145 batu sejam (230 kilometer sejam) dan hujan yang mengancam nyawa, kata Pusat Taufan Kebangsaan Amerika Syarikat.

Eastern Cuba akan juga merasa band angin sengit dan hujan pada isnin, kata agensi itu.

“Kami amat bimbang dengan keadaan ini,” kata Haiti Menteri dalam Negeri Francois Anick Joseph di sebuah pusat operasi di Port-au-Prince. “Kami mahu semua orang tahu bahawa ia adalah benar . “

Beliau berkata 1,300 tempat perlindungan telah ditubuhkan, dengan kapasiti untuk memegang 340,000 orang. Kira-kira dua ribu orang enggan meninggalkan rumah tepi pantai mereka dalam bandar pantai La Selayang dan kerajaan bersedia untuk menggunakan kekerasan jika perlu, kata Anick Yusuf.

Seorang yang telah dihanyutkan oleh ombak besar pada Sabtu walaupun kerajaan amaran untuk tinggal daripada laut, katanya.

pada petang Ahad, tiada siapa yang telah tiba di tempat perlindungan yang terbesar di La Selayang Baru, sebuah sekolah tinggi dengan kapasiti untuk muat 600 orang, kecuali beberapa kanak-kanak lelaki bermain bola keranjang di sana.

Sehingga 40 inci (101 cm) hujan boleh jatuh pada bahagian selatan Haiti dan pejabat Perdana Menteri mengeluarkan amaran merah amaran untuk tanah runtuh, ombak besar dan banjir.

Dalam Kingston, Jamaica, jalan-jalan utama dan jalan air banjir sebagai band pertama dari Matthew membidas pulau itu. Kereta terhenti sebagai pemandu hujan yang bermandikan cuba menolak kenderaan melalui jalan-jalan yang ditenggelami air dalam masa beberapa minit selepas hujan bermula.

Di bandar berhampiran Port Royal, nelayan menghina kerajaan panggilan berlepas ke pusat perlindungan.

Matthew adalah kira-kira 265 batu (430 km) tenggara Kingston pada malam Ahad dan bergerak barat laut pada 5 mph (7 kilometer sejam), dengan satu pusingan di utara dijangka dalam sekelip mata. Pusat taufan kedudukan ia pada Kategori 4 pada lima langkah Saffir-Simpson skala intensiti taufan.

“Gerak perlahan hampir sentiasa satu perkara yang buruk bagi mana-mana kawasan tanah kesan,” kata John Cangialosi, pakar taufan di pusat itu. Matthew dijangka kekal taufan yang kuat ke dalam Selasa, berkata pusat itu.

Matthew adalah taufan yang paling berkuasa untuk membentuk lebih Atlantik sejak Felix pada tahun 2007.

Haiti merupakan negara paling miskin di Amerika, dan gabungan kerajaan yang lemah dan keadaan hidup yang tidak menentu bagi kebanyakan orang menjadikan ia terdedah kepada bencana alam. Lebih daripada 200,000 orang terbunuh apabila gempa bumi 7 skala Richter melanda Haiti pada tahun 2010.

“KAMI TIDAK LIVE”

Walaupun kebimbangan mengenai potensi kemusnahan ribut, kehidupan di bandar Haiti selatan Les Cayes pergi banyak yang normal. Salah satu daripada dua restoran di pelabuhan pelancongan itu terbuka tetapi pekerja Jonel Glezil berkata tiada pengunjung pada hari Ahad.

Glezil, 28, berkata beliau bersedia untuk ribut dan bimbang tentang kerosakan ke restoran dan bandar 70,000 penduduk, di mana jalan-jalan dipenuhi oleh tinggi, rumah berwarna-warni dan kelapa dan mangga pokok.

“Apabila taufan datang, tidak ada makanan di rumah saya,” katanya ombak mencapai berat digerakkan oleh angin tinggi berlaku ke atas pantai. “Kita tidak boleh hidup.”

Di Jamaica, yang boleh mendapat sehingga 15 inci (38 cm) hujan, Perdana Menteri Andrew Holness kepada Reuters di luar pejabatnya bahawa kerajaannya telah digerakkan dan kira-kira 80 peratus daripada 2.7 juta Jamaica bersedia untuk ribut.

“kerosakan ini akan memberi kesan kepada pertumbuhan ekonomi kita, yang sudah rapuh,” katanya, seperti angin mula membina. Khususnya, pertanian, pelancongan dan bandar-bandar terputus hubungan akibat kerosakan ribut dan tanah runtuh akan menderita, berkata Holness.

penduduk Kingston dipenuhi sehingga pada makanan dalam tin, air dan Bateri, manakala bank-bank dan pejabat menaiki tingkap mereka. Nelayan telah diberitahu untuk tidak pergi ke laut.

Di Cuba, di mana pemindahan sedang dijalankan, banyak penerbangan digantung tengah hari pada Ahad. Di kampung tepi pantai Siboney, dekat Santiago de Cuba, penduduk kampung berpindah perabot untuk rumah-rumah yang paling selamat. Sesetengah berlepas ke pusat pemindahan dan lain-lain telah menyediakan tempat perlindungan di dalam gua di gunung berdekatan.

“Kami memilih gua ini untuk melindungi kita daripada taufan Matthew,” kata Eduardo Gallo, 40. “Kami sentiasa tersembunyi di sini, di mana kita akan dilindungi daripada ribut. “

Presiden Cuba Raul Castro memberi amaran bahawa Matthew adalah lebih kuat daripada Hurricane Sandy, yang menghancurkan Santiago de Cuba pada tahun 2012.

” kita perlu menyediakan seolah-olah ia mempunyai dua kali ganda kuasa Sandy, “akhbar Granma yang disebut Castro sebagai berkata dalam lawatan ke Santiago de Cuba.

beberapa batu timur, Amerika Syarikat telah airlifting kira-kira 700 pasangan dan kanak-kanak ke Florida daripada Bay Guantanamo yang pangkalan tentera laut. Banduan dan kakitangan perkhidmatan akan kekal.

Matthew boleh menjejaskan Bahamas dan Pantai Timur AS lewat minggu ini, walaupun ramalan begitu jauh daripada sering tidak tepat. Jabatan Negara AS mengeluarkan amaran perjalanan untuk Bahamas, Jamaica dan Haiti dan diberi kuasa saudara-mara pekerja kerajaan dan kakitangan yang tidak penting untuk meninggalkan.

(Pelaporan tambahan oleh Roberta Rampton, Marc Frank dan Ribka Kebede dan Yusuf Guyler Delva di Port-au-Prince; Penulisan oleh Frank Jack Daniel dan Letitia Stein; Penyuntingan oleh Bill Trott, Lisa Von Ahn dan Paul Tait)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.