Home / Berita / kebimbangan Caribbean untuk keluarga pantai sebagai Hurricane Matthew mendapat berhampiran

kebimbangan Caribbean untuk keluarga pantai sebagai Hurricane Matthew mendapat berhampiran

LES Cayes, Haiti (Reuters) – The sengit ribut Caribbean dalam hampir satu dekad menyelar Haiti pada hari Selasa dengan 145 batu per jam (230 kph) angin kencang dan melonjak laut yang membanjiri bandar-bandar pantai, membunuh sekurang-kurangnya seorang dan mengoyak di pokok-pokok dan bumbung sebelum berpindah ke laut.

mata yang ganas dan Kategori 4 Hurricane Matthew melewati hujung barat Haiti bergerak perlahan, Pusat Taufan Kebangsaan Amerika Syarikat berkata, membawa angin dahsyat, hujan lebat dan ribut dengan ombak besar-besaran. ribut itu dijangka kekal berkuasa kerana ia membuat jalan ke Cuba dan Bahamas.

Jam tangan taufan telah dikeluarkan untuk bahagian tenggara Florida, yang peramal kata Matthew boleh mencecah lewat pada hari Khamis.

bandar pelabuhan Haiti Les Cayes, dinamakan sempena pulau-pulau berpasir luar pantai dan dua kali dimusnahkan oleh taufan pada abad ke-18, adalah hit keras.

“keadaan di Les Cayes adalah bencana, bandar ini dilanda banjir, anda mempunyai pokok yang terletak di tempat-tempat yang berbeza dan anda hampir tidak boleh bergerak, angin telah merosakkan banyak rumah-rumah dan dibawa pergi bumbung rumah mereka, “kata Timbalan Datuk bandar Marie Claudette Regis Delerme, bercakap dari bandar kira-kira 70,000 orang.

Regis Delerme berkata dia sendiri terpaksa melarikan diri dari sebuah bangunan di mana beliau telah menghadiri mesyuarat mengenai ribut, apabila tiupan angin mengoyakkan bumbung off.

“Ia adalah amat sukar untuk walaupun cuba untuk membantu mereka yang memerlukan bantuan sekarang, dan kita kekurangan sumber kewangan untuk berbuat demikian, “katanya.

seorang lelaki mati ribut merempuh rumahnya di bandar pantai yang berhampiran Port Salut, perkhidmatan perlindungan awam Haiti berkata. Beliau telah terlalu sakit untuk meninggalkan untuk tempat tinggal, kata pegawai. Seorang nelayan terbunuh dalam laut berat pada hujung minggu sebagai ribut menghampiri, dan satu lagi telah hilang.

Tidak ada segera tentang kemalangan jiwa lain yang berpotensi di negara paling miskin di Amerika.

RUNNING UNTUK COVER

Semalaman, Haiti yang tinggal di pondok pantai terdedah pada Tiburon Peninsula barat dgn penuh ketakutan mencari perlindungan sebagai Matthew ditutup. Beberapa daerah di selatan Haiti dilanda banjir, dengan tanaman dibanjiri dengan lautan dan air hujan.

sebanyak 3 kaki (1 meter) hujan diramalkan jatuh ke atas bukit yang sebahagian besarnya ditebang dan terdedah kepada banjir kilat dan tanah runtuh, mengancam kampung serta setinggan di ibu negara Port-au-Prince, di mana hujan lebat turun dalam sekelip mata.

taufan itu datang pada masa apabila puluhan ribu orang masih suka tinggal di kemah rapuh dan tempat tinggal sementara di Haiti selepas gempa bumi 2010 yang mengorbankan lebih daripada 200,000 orang.

Lebih daripada 9,000 orang telah berkumpul di pusat perlindungan seluruh Haiti, pihak berkuasa berkata sebagai keadaan yang teruk, melewati pekan nelayan terpencil di Les Anglais.

Life mengancam banjir kilat dan tanah runtuh berkemungkinan di selatan dan barat laut Haiti, berkata pusat taufan. Ia dijangka Matthew kekal taufan kuat melalui sekurang-kurangnya malam Rabu.

The band di luar ribut mencapai kawasan itu lewat semalam, banjir berpuluh-puluh rumah di Les Anglais apabila lautan meningkat, kata Datuk Bandar.

Di bandar berhampiran di Tiburon, Datuk Bandar berkata orang ramai yang enggan meninggalkan rumah mereka juga lari mencari perlindungan apabila laut meningkat dan ombak besar mula memukul bandar.

Matthew adalah 35 batu (60 km) di utara Haiti dan 90 batu (145 km) selatan hujung timur Cuba pada 11:00 EDT (1500 GMT). Ia bergerak ke utara pada kira-kira 10 batu sejam (17 kilometer sejam), kata pusat taufan.

Kerajaan Komunis Cuba tradisional meletakkan usaha yang gigih ke dalam menyelamatkan nyawa dan harta dalam menghadapi ribut, dan pihak berkuasa telah menghabiskan hari menganjurkan pasukan sukarelawan untuk memindahkan penduduk untuk keselamatan dan harta selamat.

Ribut dijangka membuat hit di kemudian hari Selasa di wilayah Guantanamo, yang merupakan rumah kepada asas yang dipertikaikan US tentera Laut dan penjara tentera dan juga untuk sebuah bandar kecil Cuba. The AS Tentera Laut mengarahkan pemindahan 700 pasangan dan anak-anak anggota perkhidmatan sebagai ribut menghampiri.

kawasan pergunungan Guantanamo adalah pengeluar kopi kedua di negara ini selepas berdekatan Santiago, dan ribut merupakan ancaman utama kepada tuaian semasa.

Haiti adalah disebabkan untuk mengadakan pilihan raya presiden yang lama tertangguh pada Oktober . 9. jawatan Presiden Interim Jocelerme Privet berkata tidak ada perubahan kepada tarikh pilihan raya.

jam tangan taufan yang berkuat kuasa dari Pantai Deerfield, Florida ke garis daerah Volusia-Brevard, kawasan pantai berhampiran Cape Canaveral, yang ribut boleh mencapai pada hari Khamis, berkata pusat taufan.

“kesan taufan langsung mungkin di Florida,” kata pusat itu. Ia menambah bahawa ribut atau taufan keadaan tropika juga boleh menjejaskan bahagian Georgia, South Carolina, North Carolina lewat minggu ini, walaupun pusat Matthew kekal luar pesisir.

Gabenor Rick Scott mengisytiharkan keadaan darurat di Florida pada hari Isnin, menetapkan sumber untuk pemindahan dan tempat perlindungan dan meletakkan Pengawal Kebangsaan bersiap sedia.

(Laporan oleh Joseph Guyler Delva di Port-au-Prince dan Makini Brice di Les Cayes; Laporan tambahan oleh Marc Frank dan Sarah Marsh di Cuba dan Brendan O’Brien di Milwaukee; Penulisan oleh Frank Jack Daniel; Penyuntingan oleh Frances Kerry dan Tom Brown )

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia