Home / Berita / kebimbangan Caribbean untuk keluarga pantai sebagai Hurricane Matthew mendapat berhampiran

kebimbangan Caribbean untuk keluarga pantai sebagai Hurricane Matthew mendapat berhampiran

LES Cayes, Haiti (Reuters) – Hurricane Matthew melahirkan turun di Haiti pada hari Isnin, di mana bandar-bandar dan kampung-kampung bersiap sedia “bencana” banjir dan tanah runtuh peramal takut akan dicetuskan oleh 145 batu per jam (230 kph) angin kencang dan sehingga tiga kaki hujan ke atas bukit yang dibogelkan.

angin dan hujan mula mengambil di barat daya negara Caribbean, tetapi pusat Matthew, yang ganas Kategori 4 ribut, bukan disebabkan sehingga lewat pada malam Isnin, kata pusat Taufan Kebangsaan Amerika Syarikat.

Ia kini diramalkan mencecah Cuba dan Bahamas pada hari Selasa dan mungkin mencapai Florida oleh Khamis sebagai taufan utama, walaupun lebih lemah daripada pada masa ini, kata Pusat Taufan Kebangsaan Amerika Syarikat.

“Ia mempunyai potensi untuk menjadi bencana, “kata Dennis Feltgen, ahli meteorologi dan jurucakap pusat taufan yang berpangkalan di Miami, apabila ditanya mengenai kesan Matius dijangka di Haiti.

Haiti merupakan negara paling miskin di Amerika, dan gabungan kerajaan yang lemah dan keadaan hidup yang tidak menentu bagi kebanyakan orang menjadikan ia terdedah kepada bencana alam. Lebih daripada 200,000 orang terbunuh apabila gempa bumi 7 skala Richter melanda Haiti pada 2010 dan ramai mangsa masih hidup dalam rapuh, penginapan sementara.

Pihak berkuasa membawa 3,000 orang luar Ile-a-Vache, pulau yang rendah di luar pantai barat daya Haiti, dengan helikopter, kata Menteri Luar Haiti Pierrot Delienne. Menteri dalam Negeri, Francois Anick Yusuf berkata 30,000 orang berada dalam bidang risiko yang perlu dipindahkan sebelum ribut menjadi asas

Walau bagaimanapun, di kawasan setinggan terbesar Haiti, tepi pantai Cite Soleil di ibu negara Port-au-Prince, Datuk Bandar Frederic Hislain berkata 150,000 orang yang rumah katanya telah terancam perlu bused ke tempat-tempat yang lebih selamat.

“orang-orang yang hidup di sepanjang tepi pantai dalam sekumpulan pondok yang biasanya tidak dapat benar-benar melindungi mereka dari hujan biasa. Sekarang kita bercakap mengenai taufan yang kuat. Bayangkan bencana kita mungkin akan menghadapi di sini. “

Alta Jean-Baptiste, ketua Jabatan Haiti Perlindungan Awam, berkata, seorang lelaki telah dibunuh oleh ombak besar di laut pada hujung minggu, dan satu lagi hilang selepas perahunya terbalik, walaupun amaran untuk tinggal di tempat kering.

Ramai orang yang enggan meninggalkan rumah mereka kerana takut barang-barang mereka akan dicuri dan pada petang Isnin hanya kira-kira 2000 dari selatan adalah di pusat perlindungan, kata pegawai . Walau bagaimanapun, lebih telah berpindah dari rumah tidak menentu ke dalam rumah-rumah saudara-mara.

Matthew, salah satu hurikan Atlantik paling kuat dalam sejarah baru-baru ini, kira-kira 100 batu (155 km) di selatan barat Haiti di 11:00 EDT ( 0300 GMT) pada hari Isnin, berkata pusat taufan Amerika Syarikat.

Ia dijangka membawa antara 15 hingga 40 inci (38 hingga 101 cm) hujan ke bahagian Haiti dan Republik Dominican.

Merangkak utara pada kira-kira 7 batu (11 kilometer sejam), ribut mengancam untuk berlama-lama cukup untuk angin dan hujan untuk menyebabkan kerosakan yang besar. Haiti terdedah kepada banjir kilat dan tanah runtuh kerana kebanyakan lereng bukit yang telah dilucutkan terdedah oleh orang menebang pokok untuk membuat arang untuk menjual bagi bahan api.

HUJAN LEBAT

Hujan lebat jatuh ke atas Haiti barat daya bandar pantai Les Cayes, yang terletak berhampiran jalan meramalkan Matius. Sesetengah penduduk rumah yang diperbuat daripada besi buruk dan zink cadar, terletak hanya kaki dari laut, enggan berpindah ke pusat perlindungan kerajaan menjelang pilihan ribut meramalkan berbahaya mendadak.

Beberapa batu ke barat, angin diterjang bandar Tiburon, kata Nicole Francois, National Center Haiti Meteorologi.

Kira-kira 150 orang berkumpul tanpa elektrik atau makanan di tempat perlindungan terbesar Les Cayes ‘, sekolah yang bertujuan untuk menempatkan 600.

“Selepas taufan, kita akan sengsara. kami akan menjadi lapar … rumah-rumah yang akan dimusnahkan, “kata Rosette Joseph, 44, di tempat perlindungan dengan empat anak-anaknya.

ribut itu datang pada masa yang tidak baik untuk Haiti yang ditetapkan untuk mengadakan pilihan raya presiden yang lama tertangguh pada hari Ahad.

Dalam kedua-dua Jamaica dan Haiti, pihak berkuasa menutup lapangan terbang utama menunggu ribut untuk lulus.

di Cuba, operasi pemindahan itu yang sedang berjalan lancar dengan kebanyakan pelancong di bandar timur Santiago de Cuba berpindah pedalaman dan diberikan arahan tentang di mana untuk tinggal di hotel-hotel semasa taufan.

(Pelaporan tambahan oleh Joseph Guyler Delva di Port-au-Prince, Sarah Marsh di Cuba, Gabriel Stargardter di Jamaica dan Brendan O’Brien di Milwaukee, Penulisan oleh Frank Jack Daniel dan Gabriel Stargardter; Penyuntingan oleh Tom Brown, Bill Rigby dan Nick Macfie )

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.