Home / Makanan / Kebenaran tentang beras Jepun melekit

Kebenaran tentang beras Jepun melekit

The truth about sticky Japanese rice

Beras ditanam di semua wilayah Jepun, dan sawah padi utama di Jepun adalah di dataran yang lembangan sungai utama. Di sini, kuda berdiri di sawah padi sebelum mengambil bahagian dalam Soma Nomaoi perayaan di Minamisoma, Fukushima Prefecture. Setiap bulan Julai, beratus-ratus orang di samurai daerah menjadi selama tiga hari sebagai sebahagian daripada perayaan Soma Nomaoi. Gambar Fail

Makanan

Di antara banyak negara padi berkembang di dunia, sedikit yang begitu mendalam di dalam tradisi tetapi sebagai moden dan cekap dan Jepun. Rice berkembang telah menjadi sebahagian daripada identiti Jepun selama lebih 2,400 tahun dan kekal sebagai aspek penting dalam diet dan budaya.

Jepun menghasilkan Japonica beras, satu subspesies Oryza Sativa (beras Asia). The Japonica adalah tumbuhan pendek dengan sempit, daun hijau gelap dan tillers sederhana tinggi. Japonica bijirin adalah pendek dan bulat, tidak pecah dengan mudah dan mempunyai kandungan amilosa yang rendah, menjadikan mereka lembap dan melekit apabila dimasak. Ia didapati dalam zon sejuk daripada subtropika dan dalam zon sederhana dari Jepun, China dan Korea.

subspesies lain Oryza adalah Indica (ditanam di kawasan tropika dan subtropika, termasuk Filipina, India, Pakistan, Java, Sri Lanka, Indonesia, dan di sesetengah negara Afrika) dan Javanica (ditanam di tanah tinggi teres padi daripada Cordillera Mountains di utara Luzon, Filipina).

Walaupun terdapat contoh-contoh bukan japonica-beras berkembang di Jepun, hampir semua beras Jepun beras japonica. Terdapat kira-kira 300 jenis Japonica di Jepun sahaja, dan boleh dibahagikan kepada dua kategori utama – beras biasa (uruchimai) dan beras pulut (mochigome). Uruchimai dimakan sebagai pokok setiap hari dan digunakan untuk membuat sushi dan demi. Ia juga boleh digunakan untuk membuat hidangan seperti risotto dan paella. Mochigome digunakan untuk membuat mochi dan sekihan.

Japonica grains are short and round, do not shatter easily and have low amylose content, making them moist and sticky when cooked. Photo: The Star/Art Chen

bijirin Japonica adalah pendek dan bulat, tidak pecah dengan mudah dan mempunyai kandungan amilosa yang rendah, menjadikan mereka lembap dan melekit apabila dimasak. Photo: The Star / Art Chen

“Beras yang paling biasa dalam edaran adalah pelbagai Koshi Hikari. Oleh itu, beras yang biasa dimakan dalam isi rumah Jepun adalah Koshi Hikari. Menurut beberapa chef sushi, beras yang agak kurang melekit dengan rasa yang lebih ringan seperti Sasa Nishiki dan Tsugaru Roman adalah lebih mudah untuk digunakan, tetapi ia juga bergantung kepada keputusan perniagaan.

“Pembuatan demi juga bergantung atas keputusan pihak pengurusan, tetapi orang-orang yang terkenal kerana membuat malt beras Yamada Nishiki, Omachi, dan Gohyakumangoku, “kata Jepun Rice dan pengarah Rice Industri Eksport Persatuan Promosi (JRE) menguruskan Minoru Yoneda. JRE merupakan persatuan yang menggalakkan pengeksportan beras Jepun, dan tidak terlibat dalam pengeluaran dan pengedaran beras.

Bercakap di Pameran Perdagangan Makanan dan Minuman Antarabangsa Malaysia 2016, Yoneda menjelaskan bahawa baka semasa Japonica masing-masing mempunyai kepakaran sendiri akibat daripada beberapa proses pembiakan terpilih.

Water affects the taste of rice, and Sasagawa restaurant’s Sasagawa believes that it is what gives Japonica rice its unique taste.

Air memberi kesan rasa beras, dan Sasagawa Sasagawa restoran itu percaya bahawa ia adalah apa yang memberi beras japonica rasa yang unik.

“Kami mempunyai baka padi yang tahan kepada suhu sejuk, mereka yang mempunyai rintangan kepada kerosakan, mereka tahan kepada penyakit, mereka yang mempunyai peringkat pertumbuhan awal atau lewat, mereka yang mempunyai pulangan tinggi, mereka yang rasa baik , mereka yang mempunyai kandungan alergen yang rendah dan sebagainya.

“beras japonica adalah pokok Jepun yang kami rasa tidak mendapat pendedahan yang cukup di peringkat global. Oleh itu, kami mengambil keputusan bahawa cara terbaik untuk orang ramai untuk belajar tentang kualitinya akan bagi mereka untuk mengalaminya. Juga, makanan sentiasa cara yang baik untuk menggalakkan pemahaman antara budaya, “katanya.

The Calrose” beras Jepun “anda mencari di pasar raya ialah Japonica kultivar sederhana bijirin dibangunkan di California pada tahun 1948. Nama ini gabungan “cal” untuk California dan “rose” untuk bentuk sederhana bijirin. Calrose kini digunakan sebagai istilah generik untuk California Japonicas sederhana bijirin.

Walaupun tidak benar beras Jepun, beras Calrose-jenis telah ditanam oleh pengeluar American Jepun di California selama bertahun-tahun, menurut Wikipedia.

Beras ditanam di semua wilayah Jepun, dan sawah padi utama di Jepun adalah di dataran lembangan sungai utama.

dalam tahun-tahun kebelakangan ini, sawah padi juga merebak ke berbukit dan pergunungan kawasan-kawasan. lumbung subur.

Air memberi kesan rasa beras, dan “Iron Chef” pelatih Hitoshi Sasagawa dari Sasagawa Restoran Sheraton Imperial Kuala Lumpur percaya bahawa ia adalah faktor utama yang unik japonica rasa beras Jepun.

“Persekitaran dan sumber berbeza dari negara ke negara. Ia hanya akan masuk akal bahawa jenis yang sama beras akan rasa berbeza jika ia ditanam di Jepun, daripada berkata, di Thailand, “katanya.

” Bergantung kepada keadaan semula jadi seperti air, suhu sekitar , cuaca, dan teknologi penanaman, ia adalah mungkin untuk komponen beras berbeza walaupun mereka adalah baka yang sama. “walaupun melekit, beras japonica juga mempunyai kilauan berkilat dan mempunyai profil rasa sedikit agak manis.

“penanaman padi di Jepun dilakukan dalam bentuk bidang yang diuruskan secara berasingan, serta bidang yang ditadbir bersama, dan syarikat-syarikat. Sisik ladang-ladang yang juga berbeza, dan pada tahun 2010, kawasan permukaan purata setiap sawah padi yang diuruskan 105 ekar, “kata Yoneda.

About 85 of the 2.3 million farms in Japan plant rice yearly.

Kira-kira 85 daripada 2.3 juta ladang di Jepun menanam padi tahunan

Jepun adalah pengeluar terbesar kesembilan beras di dunia dalam pengeluaran beras

Jumlah pengeluaran beras pada tahun 2015 -.. termasuk yang tidak bertujuan untuk digunakan sebagai beras yang boleh dimakan – adalah tan kira-kira 8mil. Jumlah beras dieksport secara komersial bagi tahun fiskal 2015 adalah 7640 tan, kira-kira 1% daripada jumlah pengeluaran. Harga runcit purata bagi beras japonica 379 yen (RM15) bagi setiap kg.

Musim-musim padi di Utara Jepun terakhir dari bulan Mei hingga September. Di tengah Jepun, ia adalah dari April hingga Ogos. Di selatan Jepun musim padi adalah dari April hingga Ogos. Kira-kira 85% daripada 2.3 juta ladang di Jepun menanam padi tahunan.

beras berkualiti Top memerlukan tanah yang berkualiti tinggi. Petani hingga ke tanah dan lapisan dalam jerami untuk “melonggarkan” tanah untuk air meresap dengan mudah. Dikatakan bahawa hampir dua pertiga daripada air Jepun pergi ke sawah padi. ​​

Rice is grown in all prefectures of Japan, and the main paddy fields in Japan are on the plains of the major river basins.

Beras ditanam di semua wilayah Jepun, dan sawah padi utama di Jepun adalah di dataran lembangan sungai utama.

Pada masa musim bunga, petani cenderung untuk benih mereka. Mereka menyemai bijirin unhulled beras dari tuaian sebelumnya dalam air sehingga mereka bercambah. Sementara menunggu pucuk, mereka membasmi dan mengeringkan sawah padi. ​​

Sebaik sahaja ia siap, air paip ke padang dan tanah itu disenyawakan. Ia adalah penting bahawa air itu disimpan pada kedalaman terdiri dari untuk anak pokok yang akan ditanam pada tahap yang sama. Farmers kemudian menanam 10cm benih di lapangan. Proses ini dilakukan dengan tangan dalam bidang-bidang yang lebih kecil, dan mesin menanam padi digunakan dalam yang lebih besar.

Anak benih ditanam kemudian mengambil akar dan berkembang. Banyak air diperlukan untuk menanam padi, dan ramai petani mengairi bidang dengan air diambil terus dari sungai-sungai berdekatan. Dalam rupa bumi mountanious, kawasan sawah disusun dalam cerun teres untuk air mengalir dari atas ke bawah.

Semasa musim menuai, air mengalir dari sawah padi untuk menuai lebih mudah. batang padi dipotong, dan diirik. nasi kering dan yg dikupas untuk membuat beras perang (Genmai).

Rice is an essential part of Japanese cuisine, appearing in many forms from sushi to sake and mochi. Photo: Filepic

Nasi adalah bahagian yang penting dalam masakan Jepun, yang terdapat dalam pelbagai bentuk dari sushi untuk demi dan mochi. Photo: Gambar Fail

Orang Jepun bangga dalam kualiti, rasa dan kelekitan beras mereka. pemeriksa Gruff menggunakan kanta pembesar untuk memeriksa setiap bijirin dan mengira orang-orang yang tidak sempurna. Apa-apa sahaja yang jatuh di bawah gred dua dianggap tidak layak untuk meja dan harga akan jatuh menjunam dengan sewajarnya.

“Di Jepun, untuk mengekalkan kualiti, beras normal dalam bentuk beras perang dan beras hanya digilap apabila perlu, “kata Yoneda.

beras perang boleh dimakan di negeri unpolished, dan dianggap khusus dalam banyak restoran dan isi rumah. Walau bagaimanapun, kebanyakan beras Jepun dijual sebagai beras putih. Rice digilap menggunakan mesin (seimaiki) dan semasa proses penggilap, jumlah itu berkurangan sekurang-kurangnya 10%. Ia adalah kerana menggilap ini bahawa beras Jepun boleh dianggap mempunyai kiraan gluten lebih rendah.

“Kami berharap rakyat Malaysia akan memahami berapa banyak usaha masuk ke dalam menghasilkan beras Jepun Japonica. Ia memainkan peranan yang penting dalam menyempurnakan masakan Jepun. Kami berharap lebih ramai rakyat Malaysia menjadi terdedah kepada kualiti Jepun Japonica, harapan mereka akan meningkatkan dan lebih Restoran Jepun akan merasa perlu untuk mengimport Japonica terus dari Jepun, “kata Yoneda.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Incoming search terms: