Home / Berita / Kebanyakan rakyat Amerika mengatakan Clinton memenangi perdebatan pertama menentang Trump

Kebanyakan rakyat Amerika mengatakan Clinton memenangi perdebatan pertama menentang Trump

NEW YORK (Reuters) – Majoriti rakyat Amerika mengatakan Demokrat Hillary Clinton memenangi perdebatan presiden Isnin malam , tetapi prestasi beliau tidak muncul untuk telah meningkatkan tahap dia sokongan di kalangan pengundi mungkin, menurut satu tinjauan pengesanan negara Reuters / Ipsos dikeluarkan pada Rabu.

tinjauan dalam talian, yang berkumpul jawapan daripada lebih daripada 2,000 orang pada hari Selasa, mendapati bahawa 56 peratus daripada orang dewasa Amerika merasakan bahawa Clinton melakukan kerja yang lebih baik daripada Trump dalam yang pertama daripada tiga debat televisyen mereka, berbanding dengan 26 peratus yang berpendapat Trump lakukan lebih baik.

A.S.. perbahasan presiden telah sejarah telah dilihat sebagai ujian penting sikap tenang dan dasar calon. Mereka juga menyediakan platform utama bagi calon-calon untuk mencuba untuk memenangi hati berjuta-juta pengundi belum membuat keputusan.

Antara yang dijangka mengambil bahagian dalam pilihan raya umum 8 November, 34 peratus berkata mereka merasakan bahawa perbahasan berubah pandangan mereka Clinton dengan cara yang positif, berbanding dengan 19 peratus yang berkata yang sama Trump .

Beberapa 31 peratus pengundi mungkin berkata debat itu bertambah baik peluang Clinton untuk memenangi Rumah putih, manakala 16 peratus berkata debat itu mendapat manfaat Trump.

Walaupun begitu, prestasi Clinton seolah-olah mempunyai kesan yang kecil kepada sokongan beliau di kalangan pengundi mungkin Amerika. pengundian menunjukkan 42 peratus menyokong Clinton manakala 38 peratus menyokong Trump. Sejak beberapa minggu yang lalu Clinton telah mengekalkan mendahului antara 4 dan 6 mata lebih Trump.

Merapatkan tumpuan kepada pengundi mungkin yang menonton perdebatan itu, Clinton membawa Trump 44 peratus kepada 39 peratus. The televisyen muka-off menarik rekod 84 juta penonton AS.

Dan orang-orang yang berfikir Clinton muncul pemenang dari perdebatan itu, 85 peratus adalah Demokrat dan 22 peratus adalah Republikan.

The Reuters / Ipsos suara dijalankan setiap hari dalam bahasa Inggeris di semua 50 negeri. sampel Isnin pada 2,036 orang dewasa Amerika termasuk 1,336 orang yang dianggap sebagai pengundi mungkin dari rekod mengundi, status pendaftaran mereka dan niat yang dinyatakan untuk mengundi dalam pilihan raya. Antara yang pengundi mungkin, 1026 berkata mereka melihat beberapa bahagian perbahasan di TV secara langsung, dalam talian atau dalam klip media yang diedarkan selepas perbahasan.

Undian itu mempunyai selang kredibiliti, ukuran ketepatan, 3 mata peratusan bagi keseluruhan sampel dan sampel pengundi mungkin. Ia mempunyai selang kredibiliti 4 mata peratusan bagi pengundi mungkin yang menonton perdebatan.

(Laporan oleh Chris Kahn, mengedit oleh Richard Valdmanis dan Ross Colvin)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.