Home / Artikel / Keadaan Terkini Muhammad Adib,Jangan Terkejut

Keadaan Terkini Muhammad Adib,Jangan Terkejut

 


KUALA LUMPUR: Anggota bomba yang menjadi mangsa kekecohan di Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, Muhammad Adib Mohd Kassim menunjukkan tanda positif selepas 50 jam menjalani rawatan di Institut Jantung Negara (IJN) di ibu negara.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan IJN, Muhammad Adib Mohd Kassim dilihat kurang bergantung kepada ubat-ubatan untuk jantungnya.

“Muhammad Adib terus menunjukkan perkembangan positif. Beliau kini kurang bergantung kepada ubat-ubatan untuk jantungnya, tahap oksigen pada mesin ECMO telah dikurangkan, namun masih memerulukan sokongan penuh terhadap buah pinggangnya.

“Beliau masih berada dalam keadaan koma disebabkan ubat yang diberi (medically-induced comatose condition),” memetik kenyataan yang dikeluarkan hari ini itu.

Malah, menerusi penilaian neurologi, beliau turut menunjukkan tanda sedar dan memberi tindak balas kepada arahan percakapan (verbal commands).

“Namun, beliau masih diberi dos penenang untuk membolehkan organ-organnya pulih.

“Buat masa ini, beliau kekal kritikal namun stabil dengan menunjukkan tanda-tanda positif,” menurut IJN.

Selain itu, pasukan perubatan IJN turut memberi sokongan fisioterapi pasif kepada Mohd Adib yang merupakan sebahagian daripada proses pemulihan kardio (cardiopulmonary rehabilitation).

sumber

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.