Home / Berita / jualan tawaran tanduk badak Swaziland dilihat ditakdirkan pada mesyuarat PBB mengenai perdagangan hidupan liar

jualan tawaran tanduk badak Swaziland dilihat ditakdirkan pada mesyuarat PBB mengenai perdagangan hidupan liar

JOHANNESBURG (Reuters) – Swaziland menghadapi perjuangan untuk mendapatkan kebenaran untuk menjual 330 kg tanduk badak selama kira-kira $ 10 juta (7.710.000 pound) dari persidangan PBB mengenai perdagangan hidupan liar global yang bermula di Johannesburg pada hari Sabtu tetapi berharap untuk menyemarakkan perdebatan mengenai perdagangan dikawal selia.

The African Kerajaan Swaziland, yang miskin, daratan negara Afrika yang merupakan rumah kepada gajah, badak dan haiwan besar yang lain, mahu menggunakan wang yang diperolehi untuk membayar untuk pemuliharaan hidupan liar, iaitu satu sumber pendapatan pelancongan yang utama.

Walau bagaimanapun, penjualan global sumbu badak telah diharamkan sejak tahun 1970-an dan cadangan Swaziland memerlukan sokongan dua pertiga daripada negara anggota Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perdagangan Antarabangsa Spesies Terancam (CITES).

“Saya tidak fikir kita mempunyai harapan di dalam neraka. Tetapi kita ada sekurang-kurangnya membuka perbahasan,” Ted Reilly, ketua eksekutif Swaziland Big Game Taman, kepada Reuters.

The CITES mesyuarat datang di tengah-tengah lonjakan gajah dan badak pemburuan haram di Afrika, pinjaman bertindak segera ke pusingan ini diplomasi hidupan liar.

Rhino tanduk amat didambakan dalam ekonomi Asia yang berkembang pesat seperti Vietnam, di mana ia telah digunakan selama berabad-abad dalam perubatan tradisional. Tetapi permintaan yang memandu perdagangan haram yang menyaksikan ribuan badak rebus dekad yang lalu.

Penentang membuka perdagangan berhujah ia boleh membawa kepada lebih pemburuan haram oleh penjenayah.

Penyokong perdagangan dikawal selia mengatakan ia dapat membendung pemburuan haram dengan membawa bekalan undang-undang secara langsung kepada sumber permintaan yang sama meningkatkan dana untuk melindungi haiwan. Tanduk badak boleh dituai tanpa membunuh haiwan itu kerana ia tumbuh kembali.

CITES adalah satu perjanjian global antara kerajaan yang mengawal perdagangan di flora liar dan fauna atau produk yang berasal dari mereka dengan tujuan untuk memastikan kelangsungan hidup mereka. Lebih 180 negara telah menandatangani.

Inisiatif lain yang akan menggerakkan kontroversi termasuk cadangan oleh Namibia dan Zimbabwe untuk mengangkat pengharaman global jualan gading supaya mereka dapat menjual stok simpanan untuk mengumpul dana pemuliharaan.

Persidangan itu , yang berlangsung sehingga 5 Oktober, juga akan mempertimbangkan cadangan untuk menyediakan lebih perlindungan kepada ray dan jerung spesies.

“jerung berada dalam krisis global dan terdapat kekurangan lengkap rangka kerja pengurusan peringkat domestik dan antarabangsa di seluruh dunia untuk melindungi mereka, “kata Luke Warwick, pengarah projek untuk pemuliharaan yu global di Pew Charitable Trusts.

perlindungan Ditambah juga sedang dicari untuk beberapa spesies tenggiling, kecil, haiwan bersisik ditemui di Afrika dan Asia yang skala dan daging dihadiahkan oleh kerana nilai perubatan sepatutnya mereka.

(Penyuntingan oleh James Macharia dan Alison Williams)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.