Home / Berita / Jordan penulis ditembak mati di hadapan mahkamah sebelum perbicaraan ke atas kartun

Jordan penulis ditembak mati di hadapan mahkamah sebelum perbicaraan ke atas kartun

AMMAN (Reuters) – Lelaki bersenjata menembak mati Jordan penulis Nahed Hattar pada hari Ahad di luar mahkamah di mana dia adalah untuk dibicarakan atas tuduhan menghina agama selepas berkongsi di media sosial karikatur dilihat sebagai menghina Islam, saksi dan media kerajaan.

lelaki bersenjata itu ditahan di tempat kejadian, agensi berita Petra berkata. Satu sumber keselamatan berkata dia adalah seorang pendakwah Islam yang berusia 39 tahun di sebuah masjid di ibu negara.

Hattar, seorang Kristian dan seorang aktivis anti-Islam yang merupakan seorang penyokong Presiden Syria Bashar al-Assad, adalah ditahan bulan lalu selepas beliau berkongsi karikatur yang menggambarkan seorang lelaki berjanggut di syurga merokok di tempat tidur dengan wanita dan meminta Tuhan untuk membawa anggur kepadanya dan gajus.

dalam kartun itu, lelaki itu juga meminta Tuhan untuk membersihkan pinggan mangkuk dan meletakkan pintu yang di kemahnya dan mengetuk sebelum masuk.

Banyak Jordan Muslim konservatif dianggap menyinggung langkah Hattar dan terhadap agama mereka. Pihak berkuasa berkata, dia telah melanggar undang-undang dengan berkongsi karikatur itu.

The agensi berita memetik sumber keselamatan sebagai berkata Hattar telah dibunuh oleh seorang lelaki yang melepaskan tiga das tembakan ke arahnya di tangga istana keadilan di modal Jordan.

“penyerang itu telah ditahan dan siasatan sedang dijalankan,” Petra memetik sumber keselamatan sebagai berkata.

dua saksi berkata lelaki bersenjata yang memakai dishashada Arab tradisional, yang dipakai oleh ultra konservatif Salafi Sunni yang berpegang kepada versi puritanical Islam dan menjauhi gaya hidup Barat.

Sesetengah penyokong sekular dan liberal Hattar berkata dia ditangkap pada bulan lalu ialah pelanggaran kebebasan bersuara tetapi Jordan lain fikir penerbitan karikatur itu telah melintasi satu garis merah di negara Islam yang mana ia adalah pantang larang untuk menyerang Allah atau Nabi.

Hattar didakwa menghina agama dan menyemai ketegangan mazhab. rasmi pihak berkuasa fatwa agama yang tertinggi di negara ini mengkritik Hattar untuk apa yang ia berkata adalah “penghinaan kepada entiti ketuhanan, Islam dan simbol agama”.

Hattar telah memohon maaf di media sosial dan berkata beliau tidak bermaksud untuk menghina Allah, tetapi telah berkongsi kartun kepada radikal Sunni fundamentalis olok-olok dan apa yang dia katakan adalah wawasan mereka akan Tuhan dan syurga. Beliau menuduh lawan Islam beliau menggunakan kartun untuk menyelesaikan skor dengan dia.

Hattar juga disokong menyekat hak-hak dan keistimewaan Jordan keturunan Palestin.

Kerajaan Jordan mengutuk serangan itu.

“Undang-undang ini akan dikuatkuasakan dengan ketat terhadap pelakunya yang melakukan perbuatan jenayah ini dan akan melanda secara kuku besi sesiapa sahaja yang cuba untuk merosakkan keadaan undang-undang,” kata jurucakap kerajaan, Mohammad Momani.

yang sederhana kumpulan Islam Ikhwanul Muslimin juga memberi amaran terhadap suar dalam ketegangan agama dan kaum di negara di mana Jordan Kristian adalah minoriti tetapi mempunyai pengaruh politik dan ekonomi yang luas.

(Laporan oleh Suleiman Al-Khalidi; Penyuntingan oleh Janet Lawrence dan Louise Langit)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.