Home / Berita / Jordan membantah pembunuhan penulis, menuntut peletakan jawatan k’jaan

Jordan membantah pembunuhan penulis, menuntut peletakan jawatan k’jaan

AMMAN (Reuters) – Penunjuk perasaan di Jordan menuntut kerajaan untuk meletakkan jawatan pada hari Isnin kerana gagal melindungi mereka seorang penulis Kristian ditembak mati di luar sebuah mahkamah di mana dia adalah untuk dibicarakan selepas berkongsi di media sosial imej kartun dilihat sebagai menghina Islam.

Beratus-ratus penunjuk perasaan berkumpul berhampiran pejabat Perdana Menteri selepas penulis Nahed Hattar ditembak oleh seorang bekas pendakwah Islam di tangga istana keadilan pada hari Ahad. penyerang itu menyerah diri kepada polis berhampiran tempat kejadian.

“Tidak untuk ekstremisme, tidak kepada keganasan,” dan “Down dengan kerajaan,” jerit penunjuk perasaan membawa gambar-gambar penulis yang dibunuh, yang dikenali untuk sokongannya kepada Presiden Syria Bashar al-Assad dan pandangan pelampau nasionalis.

kematiannya telah menggoyahkan negara yang tak biasa dengan pembunuhan itu dan menimbulkan kebimbangan ketegangan antara orang Islam dan minoriti Kristian yang mempunyai pengaruh politik dan ekonomi.

Hattar ditahan bulan lalu selepas berkongsi di media sosial imej kartun seorang lelaki berjanggut di syurga merokok di tempat tidur dengan wanita dan meminta Tuhan untuk membawa anggur kepadanya dan membersihkan diri hidangan beliau.

Penulis dibebaskan dengan jaminan tetapi didakwa menghina agama dan mengapi-apikan ketegangan agama di bawah undang-undang penghujatan yang ketat di negara ini.

Ahli keluarga berkata, kerajaan gagal menyediakan Hattar dia dengan perlindungan selepas beliau dilepaskan atas jaminan, walaupun selepas dia telah menerima ancaman bunuh. setakat ini mereka telah menolak untuk mengumpul badannya untuk dikebumikan.

“Kami menuntut sekurang-kurangnya pemecatan Perdana Menteri,” Khaled Hattar, abang penulis, kepada Reuters di protes.

satu sumber biasa dengan kes itu berkata lelaki bersenjata itu memberitahu penyiasat bahawa dia bertindak sendiri.

Jordan telah mengutuk pembunuhan itu, walaupun kartun itu telah menimbulkan kemarahan ramai orang di negara majoriti Muslim di mana Hattar dituduh menyebarkan kebencian dan mengejek Islam.

Hattar adalah seorang tokoh kontroversi yang panggilan untuk menafikan Jordan keturunan Palestin hak-hak politik mereka telah memenangi dia banyak musuh di negara yang mempunyai penduduk Palestin yang besar.

pembunuhan beliau, bagaimanapun, bimbang banyak Islam liberal dan Kristian yang kini takut Islamis radikal mungkin merasa berani mengambil tindakan ganas terhadap lawan mereka.

kumpulan hak asasi yang berpangkalan di UK Amnesty International hari ini berkata, pembunuhan itu “adalah serangan yang amat buruk ke atas kebebasan bersuara”, berkata undang-undang penghujatan ketat patut dibatalkan. Ia menggesa pihak berkuasa untuk menyiasat pembunuhan itu.

“pihak berkuasa Jordan harus menjelaskan bahawa serangan terhadap orang-orang yang aman menyatakan pandangan mereka, bagaimanapun tidak popular, tidak akan diterima,” kata Philip Luther, Penyelidikan dan Pengarah Advokasi untuk Timur Tengah dan Afrika Utara di Amnesty International dalam satu kenyataan pada Isnin.

(Penyuntingan oleh Hugh Lawson)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.