Home / Percutian / Joggers mengambil alih jalan-jalan sibuk bandar Timur Tengah

Joggers mengambil alih jalan-jalan sibuk bandar Timur Tengah

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

ini

Joggers take over the streets of this busy Middle Eastern city

Nama fail: 000_fj7vl.896bc074049.original.jpg – Untuk pergi dengan “Joggers dan penunggang basikal memerintah jalan-jalan di Kaherah pada hujung minggu “(diterbitkan pada 2016/09/03 14:09:35)

Adventure

pada pagi Jumaat di Kaherah, Ahmed Shazly berhenti beberapa kereta untuk membolehkan kira-kira 3,000 yang gemar berjoging untuk menyeberang jalan yang hampir ditinggalkan dalam metropolis biasanya memburukkan

jalan bahawa pada minggu ini snarled dengan ekzos memuntahkan kereta bertukar hampir senyap pada pagi hujung minggu -. Jumaat dan Sabtu di Mesir – kerana kebanyakan kedai dan perniagaan ditutup.

Sukan di Mesir yang digunakan untuk terutamanya diamalkan di kelab-kelab yang dikhaskan untuk golongan elit. Tetapi sekarang, joggers dan penunggang basikal daripada semua latar belakang menggunakan media sosial untuk menganjurkan perlawanan kumpulan di seluruh bandar.

“Jalan-jalan milik kita. Kita boleh berjalan dengan bebas, “kata pelari berusia 31 tahun Shazly, merujuk kepada slogan kumpulannya” Cairo Runners “, yang menganjurkan larian awal pagi Jumaat.

Walaupun haba Ogos, beribu-ribu joggers berkumpul pada 7 pagi pada hari Jumaat baru-baru ini untuk memulakan jog 4km di sepanjang Sungai Nil di pulau itu kelas atasan di Zamalek.

Kebanyakannya orang dewasa muda dalam pakaian sukan mewah, dengan headphone dipasang di telinga mereka. Banyak direbut selfies sebaik sahaja mereka melepasi garisan penamat.

The notoriously bad traffic in Cairo seen in this screen grab off YouTube.

Trafik terkenal buruk di Kaherah dilihat dalam ini merebut skrin off YouTube.

Kaherah Runners, ditubuhkan pada tahun 2012-an, menarik antara 2,000 dan 3,000 orang setiap minggu.

“Apabila anda berada dalam kumpulan, walaupun anda letih, ada semangat yang menolak anda untuk terus,” kata Karima Hozayen , penterjemah berusia 31 tahun lepas yang beroperasi dengan kerap dengan kumpulan dari kawasan kejiranan beliau.

yang lain bersenang-senang dalam ketiadaan lalu lintas. Lebih daripada tiga juta kenderaan berdaftar di Kaherah dan wilayah kembarnya Giza, menurut perangkaan rasmi.

“Oksigen! Ini mungkin satu-satunya masa anda boleh menikmati jalan-jalan kosong, tidak sah kereta, “kata Hozayen yang memakai longgar biru T-shirt, rambut beliau dalam ekor kuda dan pipi masih cerah selepas senaman.

Dalam April, 7500 orang mengambil bahagian dalam separuh maraton tahunan sebanyak 21km, menurut pengasas Ibrahim Safwat.

Safwat, 32, berkata dia bermimpi menganjurkan maraton antarabangsa “seperti yang di New York, Paris atau Beirut “.

” Ia tidak mungkin bahawa bandar seperti Kaherah, yang terbesar di Timur Tengah, tidak mempunyai marathon sendiri, “katanya.

beberapa kilometer jauhnya, di pusat bandar komersial, 60 penunggang basikal mengambil cuti di jalan pejalan kaki yang terpencil, dikelilingi oleh bangunan-bangunan zaman penjajah dan kedai yang ditutup.

“Kami cuba untuk menyampaikan mesej basikal adalah satu cara pengangkutan,” kata Mahmoud Shaalan, 27, pentadbir hospital yang menganjurkan lawatan basikal setiap minggu.

seorang penduduk kejiranan Kaherah yang sesak, beliau mengasaskan kumpulan Pdal tahun yang lalu.

“Pada mulanya ia adalah antara 10 dan 15 setiap kali, kini kita telah meningkat kepada 80 atau 90, “katanya

walaupun Presiden Abdel Fattah al-Sisi telah menggesa rakyat Mesir untuk menukar kereta mereka untuk basikal -. walaupun membawa basikal pelancongan dirinya – yang bahaya berbasikal di Kaherah adalah penghalang kepada ramai.

kekurangan basikal lorong pasukan pelumba untuk menghadapi anarki lalu lintas.

Women cycling in Cairo. Photo: Facebook/Cairo Bike Scene

Wanita berbasikal di Kaherah. Photo:. Facebook / Kaherah Bike Scene

Tetapi suri rumah berusia 52 tahun Inas Ahmed telah diiringi anak lelaki berusia 17 tahun itu pada tunggangan basikal selama dua tahun

“Saya ve berbasikal suka sejak saya kecil, “katanya sambil tersenyum. Di bawah topi keledar ungu dan putih itu dia memakai tudung – tudung yang dipakai oleh ramai wanita Islam -. Bersama-sama dengan seluar jogging dan blaus putih

“Pada mulanya mereka mentertawakan saya. Ada sahaja komen tidak begitu baik kerana saya seorang wanita, dan umur yang tertentu, pada basikal, “katanya.

” Apabila kamu berada di tengah-tengah kumpulan, yang membantu. ”

Shaalan berkata beberapa orang ketawa kerana mereka melihat berbasikal sebagai hobi untuk kanak-kanak.

“Tetapi kita perlu mengubah budaya ini, untuk memahami bahawa orang-orang pada basikal mempunyai hak di jalan raya, berbasikal yang adalah gaya hidup, “katanya. – AFP RELAXNEWS

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *