Home / Percutian / Jimat Melaka sebelum terlambat

Jimat Melaka sebelum terlambat

Save Malacca before it is too late

The papak terukir sejarah di Gereja St Paul di Melaka dianggap sebagai prop oleh vendor untuk memenuhi selera mereka. Gambar: Leesan

Malaysia

Semasa Festival Spring tahun ini, saya melangkah kaki di piramid Chichen Itza Maya Mexico, yang disenaraikan sebagai salah satu daripada New Seven Wonders of the World.

Ia disenaraikan di tapak Warisan Dunia dan boleh dikatakan antara lima tapak bahagian yang paling penting dalam tamadun purba. El Castillo piramid telah direka dengan 91 langkah-langkah pada setiap satu daripada empat sisi, dan dibina antara tahun ke-9 dan ke-12. Ditambah ke senarai Unesco pada tahun 1988, laman web ini termasuk gelanggang bola gergasi dan cenote upacara

Cukup mudah untuk ini runtuhan Maya terkenal, dari Asia, tidak mudah -. Kami mengambil masa empat hari untuk tiba di ini kecil kampung Maya.

Malah dalam apa-kawasan terpencil, rakyat Chichen Itza bekerjasama dengan Unesco untuk mengekalkan dan memelihara seluruh kompleks seni bina di sini. Difahamkan bahawa sebelum tahun 1988, pengunjung boleh mendaki 91 langkah atau berjalan, makan dan dapat tidur di empat platform ritual di bahagian atas. Kini mereka telah sedar bukan sahaja nilai sejarah piramid kepada manusia tetapi juga kepentingan kepada ekonomi mereka dan dengan itu, pelancong dilarang daripada mendaki piramid.

Vendor tempatan yang menjual cenderamata dibenarkan beroperasi 100 meter dari kawasan piramid supaya tidak merosakkan struktur. Daripada rasa ingin tahu, saya bertanya kepada seorang penjual di sana jika semua vendor kaki garis. Beliau menjawab dengan tegas: “Ini adalah satu warisan budaya dunia. Kita perlu menghormati harta yang dibuat oleh manusia! “Perkataan” menghormati “begitu kagum saya bahawa, tanpa teragak-agak, saya membeli Maya cenderamata kalendar solar dari beliau.

The people of Chichen Itza show the way to preserve and honour a heritage site. Photos: LEESAN

Kaum Chichen Itza menunjukkan jalan untuk memelihara dan menghormati tapak warisan.

Aku juga teringat lima perjalanan saya membuat ke Mesir. Dalam satu perjalanan, pada pukul 3 pagi, kami sudah berada di salah satu daripada banyak bas – yang diketuai oleh pengiring tentera dari Aswan ke selatan-barat, melalui Gurun Sahara -. Ke Kuil Abu Simbel, 280km jauh

Ini kuil purba adalah seperti satu keajaiban yang besar. Bayangkan bahawa kira-kira 3,300 hingga 3,500 tahun yang lalu, Firaun Ramses II sebenarnya mewujudkan satu struktur yang menakjubkan ini berdasarkan pengiraan yang diperolehi daripada astronomi dan kalendar.

Sungguh mengagumkan bagaimana setiap tahun pada 21 Februari dan 21 Okt, cahaya pertama hari yang akan menembusi koridor gelap dan bersinar pada tiga dewa, termasuk muka Firaun, sehingga menyala keseluruhan kuil.

yang lebih luar biasa adalah hakikat bahawa kedua-dua tarikh adalah tarikh lahir Firaun dan tarikh kesertaan kepada takhta.

sekarang Abu Simbel dan kawasan dari sini sehingga Philae Island dikumpulkan di bawah tapak warisan itu Nubian dan ditetapkan sebagai warisan Dunia Unesco.

More than 3,000 years old, the magnificent Abu Simbel, originally carved from the stone hill face on the west bank of the Nile, was moved to its present site in the 60s. Photo: Public domain

berusia lebih daripada 3,000 tahun, yang mengagumkan Abu Simbel, pada asalnya diukir dari muka batu bukit di tebing barat Sungai Nil, telah berpindah ke tapak sekarang pada 60-an. Photo: Domain awam

Salah satu syarat adalah bahawa semua penempatan Nubian dan peniaga mesti bergerak 1km dari kuil. Itulah bagaimana anda melindungi tapak tamadun purba yang tergolong kepada dunia.

Malah, pemeliharaan peninggalan sejarah dunia bermula apabila Kuil Abu Simbel hampir tenggelam oleh air dari empangan Aswan. Jadi, pada awal tahun 1966, Unesco melancarkan pelan untuk menyelamatkan monumen Nubia.

Bangunan-bangunan dan monumen telah dibongkar ke dalam beribu-ribu keping, dipindahkan ke tempat 60m 200m yang lebih tinggi, dan dipasang semula sekeping oleh sekeping.

Souvenir stalls propped against the walls of the Stadthuys, which not only block the view of the whole structure but might cause some damage to it in the long run.

gerai Souvenir susu terhadap dinding Stadthuys, yang bukan sahaja menghalang pandangan keseluruhan struktur tetapi mungkin menyebabkan beberapa kerosakan kepadanya dalam jangka masa panjang.

kejayaan usaha ini mendorong tindakan yang sama untuk menyelamatkan bandar Venice di Itali, runtuhan Mohenjo-daro Pakistan, Indonesia Borobudur, dan sebagainya.

Kita harus bersyukur kerana Unesco pada tahun 1976 menubuhkan “Cadangan mengenai yang melindungi dan Peranan Kontemporari Kawasan sejarah “, dengan tujuan untuk memelihara warisan sejarah kuno yang rosak atau dalam bahaya, dan melindungi tapak semula jadi yang terancam.

dalam beberapa dekad yang lalu, setiap negara seolah-olah mengejar status Warisan dunia dan menunggang di atasnya untuk nilai ditambah pelancongan serta pengiktirafan antarabangsa. Dalam mana-mana kes, kebanyakan tapak warisan dipelihara dan dijaga.

Oleh itu, ia adalah sedih yang, dengan beberapa pengecualian, keupayaan kita untuk memelihara monumen di tapak Warisan Dunia Melaka adalah benar-benar memalukan dan subjek cemuhan antarabangsa.

Is the Pink Panther historically linked to Malacca?

Apakah Pink Panther sejarah dikaitkan dengan Melaka?

bulan lepas, saya mengiringi konservator Albania Sejarah Negeri dalam lawatan pemeriksaan bandar bersejarah Melaka. Berjalan sehingga langkah-langkah dari pintu-pintu A’Famosa, kita melihat vendor menjaja barangan sepanjang jalan sehingga ke atas. Sesetengah daripada mereka meletakkan produk mereka di Stonewall berusia 500 tahun manakala ada yang berehat diri mereka pada peninggalan batu

Yang lebih luar biasa adalah bahawa vendor telah sempit ke dalam warisan yang paling berharga Melaka -. Gereja St Paul, di atas bukit St Paul. Vendor telah bertukar tempat agama ke dalam pasaran dan meletakkan barang dagangan di batu nisan. Adalah terlalu memalukan. Yang telah memberikan mereka kelulusan?

Dari sudut pandangan konservator Albania, Unesco boleh mengeluarkan status Melaka berdasarkan ini. Belum lagi penjaja di mata air di hadapan Stadthuys. Tidak mengapa beca blaring kuat dihiasi dengan perhiasan kotor yang tidak merujuk apa-apa tempatan – apa yang telah ia ada kaitan dengan budaya Melaka

Malah, saya merasakan bahawa umumnya pentadbir dan rakyat Melaka mungkin lakukan? seolah-olah tidak mengambil berat tentang atau menghormati maruah dan manfaat status Warisan Dunia di bandar ini.

Sebaliknya, mereka seolah-olah membenarkan kemasukan berterusan orang luar dan penyalahgunaan suasana yang sahih bandar purba Melaka.

Nah, jika Melaka adalah di ambang penyingkiran status, yang yang kemudian yang bersalah?


pandangan yang dinyatakan sepenuhnya pembaca sendiri.

Dinikmati bercuti dan tidak sabar-sabar untuk berkongsi cerita anda anda? Kami ingin mendengar apa yang membuat percutian anda yang begitu istimewa. Anda juga boleh berkongsi pandangan dikumpulkan dan tips berguna. Cerita anda (Word atau format teks sahaja) perlu kira-kira 600-800 perkataan yang panjang, dengan enam atau tujuh foto (1MB). Tidak ada bayaran untuk penghujahan. Kami mempunyai hak untuk mengedit semua penghujahan. Hantar artikel anda ke:. Star2travel@thestar.com.my

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.