Home / Berita / jet tentera AS terhempas di luar Okinawa, juruterbang selamat

jet tentera AS terhempas di luar Okinawa, juruterbang selamat

The US Marine Corps said in a press release that the pilot on the AV-8 Harrier jet ejected safely and was rescued by the US Air Force.

berkata Amerika Syarikat Kor Marin dalam satu kenyataan akhbar bahawa juruterbang pada Harrier jet AV-8 dikeluarkan dengan selamat dan diselamatkan oleh Tentera udara Amerika Syarikat.

Tokyo (AFP) – Sebuah jet tentera AS terhempas di pulau selatan Jepun Okinawa pada Khamis tetapi juruterbang telah selamat diselamatkan, kata pihak berkuasa.

Bangkai pesawat itu ditemui 150 kilometer (95 batu) di luar pulau utama Okinawa pada pertengahan petang, menurut Pengawal Pantai Jepun.

“Kami menerima permintaan menyelamat dari Pangkalan Udara Kadena,” kata jurucakap pengawal pantai kepada AFP, sambil menambah mereka menghantar kapal peronda dan kapal terbang.

Tetapi Marine Corps AS berkata dalam satu kenyataan akhbar bahawa juruterbang pada pesawat AV-8 Harrier dikeluarkan dengan selamat dan diselamatkan oleh Tentera Udara Amerika Syarikat.

Pegawai tidak akan mengesahkan jika orang lain adalah di atas kapal terbang atau jika sebarang kecederaan dilaporkan.

“Punca kejadian masih dalam siasatan,” kata Kor Marin.

Tahun lepas, tujuh anak kapal cedera selepas sebuah helikopter tentera AS terhempas ke dalam laut di luar Okinawa.

Semua 17 orang di atas kapal telah diselamatkan.

Lebih daripada separuh 47.000 tentera Amerika di Jepun di bawah pakatan keselamatan berdekad lamanya ditempatkan di Okinawa, tapak pertempuran Perang Dunia II utama yang diikuti oleh 27 tahun bernilai AS pendudukan pulau itu.

Satu siri jenayah termasuk rogol, menyerang dan memukul lari kemalangan oleh anggota tentera, tanggungan dan orang awam yang telah lama mencetuskan protes terhadap pangkalan udara AS di pulau itu.

Tokyo mahu berpindah Futenma pangkalan udara yang tidak popular di kawasan perumahan sesak di Okinawa ke kawasan yang ramai penduduknya di utara, tetapi ramai penduduk tempatan mahu asas berpindah dari pulau tersebut sama sekali.

Mahkamah Jepun minggu lepas meluluskan pelan Tokyo untuk membina semula asas dalam langkah yang mungkin untuk menyelesaikan segera meludah lama berjalan antara pihak berkuasa pusat dan tempatan.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.