Home / Teknologi / Jerman Menteri menetapkan tarikh akhir Mac untuk melawan kebencian talian

Jerman Menteri menetapkan tarikh akhir Mac untuk melawan kebencian talian

Not good enough: Maas says that not enough illegal content is being deleted on social media.  —  Reuters

Tidak cukup baik: Maas mengatakan bahawa tidak cukup kandungan haram dipadamkan di media sosial. – Reuters

BERLIN: Menteri Kehakiman Heiko Maas berkata kerajaan Jerman boleh mengambil tindakan undang-undang terhadap Facebook dan kumpulan media sosial yang lain jika mereka tidak memperhebatkan perjuangan mereka terhadap menyalahi undang-undang kebencian atau “phantasies keganasan”.

Maas berkata Facebook, Twitter dan Google, unit Alphabet Inc, telah mengeluarkan kandungan yang tidak dibenarkan dari Internet dengan lebih kerap dan cepat, tetapi kerja-kerja yang lebih diperlukan.

Beliau berkata, kumpulan media sosial balas kebanyakannya kepada permintaan oleh pertubuhan-pertubuhan yang dibiayai oleh kerajaan tetapi tidak mengambil aduan swasta sebagai serius.

“Of kandungan yang menyalahi undang-undang yang dilaporkan oleh pengguna, Twitter menghapuskan kira-kira 1%, YouTube hanya 10%, dan Facebook kira-kira 46%,” kata Maas. Mereka kadar terlalu rendah, katanya.

Maas berkata beliau akan membuat keputusan mengenai langkah seterusnya selepas kajian kerajaan telah disiapkan pada Mac, tidak dapat menolak langkah-langkah undang-undang. Beliau tidak mengulas lanjut.

“Keadaan ini telah bertambah baik, tetapi ia tidak cukup hampir baik,” kata Maas. “Kami perlu terus memberi tekanan kepada syarikat-syarikat.”

pemimpin politik Jerman dan pengawal selia berkata rangkaian sosial terbesar di dunia, dengan 1.6 bilion pengguna bulanan, telah lambat untuk bertindak balas dengan ucapan benci dan anti-pendatang mesej .

Pesuruhjaya Kesatuan Eropah Vera Jourova sidang berita dengan Maas bahawa dia mengharapkan langkah sukarela oleh syarikat media sosial dan lebih suka untuk mengelakkan tarikh akhir.

Konstantin von Notz, timbalan ketua kumpulan parlimen parti Green, berkata kerajaan Jerman telah mengabaikan masalah itu terlalu lama, dan tarikh akhir Maas ‘hanya menunda apa-apa tindakan sebenar selama enam bulan.

“Masalah ini terlalu penting untuk masyarakat kita. Canselor perlu mengambil isu itu di tangan sendiri. Menteri Keadilan beliau adalah jelas di atas kepalanya,” katanya dalam satu kenyataan.

Mathias Doepfner, yang mengetuai kumpulan media Axel Springer Jerman, memberitahu eksekutif akhbar bahawa organisasi media perlu dikawal selia seperti syarikat telekomunikasi, yang “tidak bertanggungjawab jika orang menggunakan telefon mereka untuk bercakap tentang bodoh atau barangan berbahaya”.

“Jika platform teknologi yang seakan-monopoli juga bertanggungjawab untuk kandungan, akibatnya akan menjadi kubur – untuk perniagaan dan masyarakat,” katanya.

Facebook menyentuh off kecelaruan awal bulan ini apabila ia dipadam ikonik Perang Vietnam gambar seorang gadis telanjang melarikan diri serangan napalm, berkata ia melanggar sekatan ke atas bogel.

Syarikat itu kemudian dikembalikan semula gambar tersebut selepas ia menerima pelbagai aduan, termasuk daripada Perdana Menteri Norway Erna Solberg, yang menuduh Facebook penapisan dan sejarah penyuntingan. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.