Home / Berita / Jerman menggesa perlindungan orang awam di utara Iraq serangan

Jerman menggesa perlindungan orang awam di utara Iraq serangan

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Erbil, Iraq (Reuters) – Menteri Pertahanan Jerman menggesa pihak terlibat dalam konflik Iraq pada hari Jumaat untuk melindungi orang awam dalam serangan menjulang oleh gabungan diketuai AS untuk merebut kembali bandar utara Mosul dari Negara Islam (IS) militan.

Mosul, dengan penduduk dianggarkan 2 juta apabila Negara Islam yang disita itu pada tahun 2014, pusat bandar yang terbesar di bawah kawalan IS. kejatuhannya akan menandakan kekalahan berkesan Negara Islam di Iraq, menurut Perdana Menteri Haider al-Abadi.

Satu serangan oleh pakatan diketuai Amerika memerangi Negara Islam, yang dijangka bermula seawal bulan depan, boleh mencetuskan krisis kemanusiaan dengan 1 juta atau lebih ramai orang yang berpotensi melarikan diri Mosul, pakar-pakar PBB berkata.

“Perlindungan orang awam mesti menjadi salah satu teras utama,” kata Menteri Pertahanan Jerman Ursula von der Leyen kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan Massoud Barzani Presiden rantau Kurdistan autonomi Iraq, dalam modal Erbil.

Beliau menyambut baik usaha baru-baru ini oleh tentera peshmerga Kurdish untuk menyelaraskan tindakan ketenteraan terhadap Mosul dengan tentera Iraq.

Von der Leyen berkata ia akan adalah penting untuk mencegah perbuatan membalas dendam sekali Mosul telah berjaya menawan semula dan untuk mencari perdamaian antara Kurdi, disokong oleh Iran militia Syiah berjuang bersama tentera kerajaan Iraq, dan penduduk Muslim Sunni majoriti di kawasan utara.

Memandangkan yang begitu angkatan tentera yang terlibat dalam konflik Iraq, termasuk peshmerga Kurdish dan mobilisasi Angkatan Popular, gabungan kerajaan bergabung militia kebanyakannya Syiah, terdapat kebimbangan antarabangsa bahawa serangan itu boleh melepaskan keganasan mazhab lagi.

von der Leyen enggan menyatakan sama ada Jerman telah meningkatkan bantuan kepada peshmerga Kurdish pada menjangkakan serangan.

“matlamat kini adalah untuk memusnahkan Daesh. Kita akan membahas dan memutuskan apa langkah-langkah terperinci untuk selepas itu apabila tiba masanya, “kata von der Leyen, menggunakan istilah Bahasa Arab untuk Negara Islam.

Beliau juga mengumumkan rancangan untuk bergerak latihan Jerman angkatan Kurdish lebih dekat dengan hadapan untuk menjimatkan masa, sambil tetap tentera Jerman dalam gabungan itu jauh daripada sebarang pertempuran.

“Ia adalah matlamat yang sama untuk melatih peshmerga dan juga mungkin supaya mereka boleh meningkat kepada cabaran untuk menghancurkan Negara Islam Mosul, “katanya. tentera Jerman juga bersedia untuk melatih tentera Iraq, jika diperlukan.

Jerman mempunyai 140 tentera di rantau ini bekerja dengan 300 askar dari negara-negara lain untuk melatih pasukan Kurdish tentang bagaimana untuk melawan ultra militan -hardline pada jarak dekat

(Penulisan oleh Andrea Shalal; editing oleh Mark Heinrich).

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *