Home / Berita / Jepun polis kematian keracunan hospital siasatan

Jepun polis kematian keracunan hospital siasatan

TOKYO (Reuters) – Polis Jepun sedang menyiasat kematian keracunan dua pesakit tua di sebuah hospital berhampiran Tokyo, yang terbaru dalam siri kematian di tingkat yang sama kemudahan itu menimbulkan syak wasangka.

Lebih daripada satu perempat daripada penduduk Jepun berumur 65 tahun ke atas, meletakkan tekanan pada kemudahan perubatan dan kejururawatan, di mana masa yang panjang dan gaji rendah tidak menggalakkan pekerja, masalah kerajaan telah berikrar untuk menangani.

September ini kematian ikut kematian menikam 19 penduduk rumah untuk orang kurang upaya di bulan Julai, dan dakwaan bekas pekerja sebuah rumah penjagaan untuk membunuh tiga penduduk dengan membuang mereka di luar balkoni.

autopsi

Polis berkata menunjukkan keracunan sebagai punca kematian dua pesakit lelaki berusia 88 tahun pada 18 September dan 20. Media berkata, lelaki meninggal dunia kerana mereka menerima suntikan intravena di tingkat empat sebuah hospital Yokohama.

Satu pasukan petugas telah ditubuhkan untuk menjalankan siasatan, polis di wilayah Kanegawa, selatan ibu negara, katanya dalam satu kenyataan pada September 23.

Polis percaya seseorang mungkin disuntik disinfektan ke dalam beg makanan titisan mereka, media, sambil menambah bahawa tiada tangkapan dibuat dan polis telah memeriksa jika kematian boleh dikaitkan dengan orang lain di tingkat yang sama.

Menjawab pertanyaan dari Reuters sama ada polis telah memberitahu hospital penemuan bedah siasat yang surfactant, digunakan secara meluas dalam bahan pembasmi kuman dan pembersihan produk, hadir dalam badan, Yuki Uehara, seorang peguam untuk hospital itu berkata, “Ya”.

Beliau tidak mengulas lanjut.

Dari Julai hingga September 20, sebanyak 46 pesakit lain mati di tingkat yang sama, atau purata 18 sebulan. Yang melampaui purata bulanan lapan kematian di tingkat yang dalam tempoh 12 bulan hingga Jun, berkata Uehara.

Beliau berkata, bagaimanapun, bahawa jumlah pesakit yang sakit tenat di hospital telah meningkat dari bulan April dan seterusnya, yang boleh sebahagiannya menjelaskan mengenai peningkatan jumlah kematian.

Sistem keselamatan sosial Jepun adalah keriut sebagai nombor orang-orang tua berkembang. data Kementerian Kesihatan menunjukkan bahawa penyalahgunaan pesakit tua oleh pekerja kemudahan kejururawatan meningkat 36 peratus pada tahun berakhir Mac 2015, mencecah rekod 300 kes.

(Laporan oleh Linda Sieg dan Kiyoshi Takenaka; Penyuntingan oleh Clarence Fernandez)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.