Home / Berita / Jepun PM Abe menghantar persembahan ritual untuk Yasukuni kuil untuk berperang mati – media

Jepun PM Abe menghantar persembahan ritual untuk Yasukuni kuil untuk berperang mati – media

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

TOKYO (Reuters) – Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe menghantar korban ritual untuk Yasukuni Shrine untuk berperang mati pada Isnin untuk menandakan perayaan musim luruh tahunan kuil, kata Kyodo News. kuil itu dilihat di China dan kedua-dua negara Korea sebagai simbol ketenteraan lalu Jepun.

lawatan Past oleh pemimpin-pemimpin Jepun untuk Yasukuni telah melanggari Beijing dan Seoul kerana penghormatan 14 pemimpin Jepun disabitkan oleh suatu tribunal Allied sebagai penjenayah perang , bersama-sama dengan perang mati.

Abe hanya melawat kuil itu sendiri sekali, pada bulan Disember 2013, sejak menjadi Perdana Menteri pada tahun sebelumnya. Berminat untuk meningkatkan hubungan dengan China dan Korea Selatan, tegang dengan pertikaian wilayah, Abe telah sebaliknya memilih untuk menghantar persembahan ritual beberapa kali.

Perhatian tertumpu kepada sama ada Menteri Pertahanan Tomomi Inada, yang telah dituduh oleh China melulu memberikan gambaran yang salah sejarah masa perang, akan melawat atau membuat persembahan di kuil itu.

tentera

pada kesempatan sebelumnya untuk lawatan Yasukuni berprofil tinggi, yang Ogos 15 ulang tahun penyerahan Jepun, Inada baru dilantik telah melawat di Djibouti dan tidak dapat pergi ke kuil itu.

(Penulisan oleh Linda Sieg; Penyuntingan oleh William Mallard dan Michael Perry)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *