Home / Teknologi / Jepun Murata bertujuan untuk meningkatkan pendapatan automotif dengan Sony bateri membeli

Jepun Murata bertujuan untuk meningkatkan pendapatan automotif dengan Sony bateri membeli

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Revving up car division: Murata intends to apply Sony's battery technology to automobiles, the CEO said. — Reuters

Memperkasakan bahagian kereta: Murata berhasrat untuk menggunakan teknologi bateri Sony untuk kereta, kata Ketua Pegawai Eksekutif. – Reuters

CHIBA: Japanese pembekal komponen elektronik Murata Manufacturing Co Ltd mahu perniagaan bateri diperbesarkan untuk membantu pendapatan berkaitan automotif berganda apabila tahun pengembangan pesat dalam pasaran telefon pintar telah berlalu, kata ketua eksekutifnya.

Murata menambah kepada operasi bateri kecil selepas bersetuju pada bulan Julai untuk membeli sebahagian besar bahagian bateri Sony Corp pada akhir bulan Mac 2017 bagi jumlah yang tidak didedahkan. Dalam tahun perniagaan sehingga Mac 2016, bahagian yang menjana jualan kira-kira 160bil yen (RM6.43bil).

“Kami mahu memasuki perniagaan bateri automotif menerusi pengambilalihan itu,” kata Tsuneo Murata dalam satu temu bual pada Oktober 4.

pembuat Components telah melihat keuntungan melambung dalam tahun-tahun kebelakangan ini disebabkan oleh kenaikan telefon pintar. Murata, yang memperoleh kira-kira 60% daripada hasil dari bahagian-bahagian telefon pintar, menjangka keuntungan operasi telah berkembang enam kali dalam tempoh empat tahun sehingga Mac, dibantu oleh perniagaan daripada pelanggan seperti pemimpin telefon pintar Apple Inc dan Samsung Electronics Co Ltd

syarikat itu kini mendapat manfaat daripada trend ke arah telefon pintar prestasi tinggi yang menggunakan lebih komponennya, seperti kapasitor dan penapis frekuensi. Tetapi untuk mengawal daripada sebarang kemerosotan masa depan, ia bertujuan untuk meningkatkan sumber pendapatan lain.

“Saya percaya bateri akan menjadi senjata yang kuat,” kata Murata, seorang anak kepada pengasas firma yang berpangkalan di Kyoto.

Ketua Pegawai Eksekutif itu berkata dia mahu bateri untuk membantu bahagian automotif hasil mencecah 20% kepada 30% dalam masa 10 tahun, daripada 13% pada tahun berakhir Mac.

Dalam perjanjian Sony, Murata telah membeli bahagian ini bertanggungjawab untuk menjual bateri pertama lithium-ion di dunia pada tahun 1991, tetapi yang mengatakan Sony pada taklimat pendapatan Julai telah kehilangan wang sebahagiannya kerana ia tidak dapat membekalkan telefon pintar utama pembuat.

Murata berhasrat untuk menggunakan teknologi bateri Sony untuk kereta, kata Ketua Pegawai Eksekutif.

“pembuat bateri Korea Selatan mungkin kelihatan dominan dalam pasaran sekarang,” kata Murata. “Tetapi terdapat banyak tujuan dalam industri automotif sahaja dan saya rasa pelbagai pembuat bateri akan berkembang dengan memberi tumpuan.” – Reuters

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *