Home / Berita / Jangkaan untuk supermoon terjejas oleh hujan, mendung di Singapura

Jangkaan untuk supermoon terjejas oleh hujan, mendung di Singapura

SINGAPURA: jangkaan untuk pandangan yang menakjubkan supermoon pada malam Isnin telah terhenti pada sosial media, kerana ancaman cuaca buruk tenun.

di Twitter, harapan untuk merawat visual supermoon yang telah suram apabila keadaan mendung dijangka untuk sepanjang hari, mengikut ramalan di laman web Agensi Alam Sekitar Kebangsaan.

Singapura adalah di tengah-tengah hujan peralihan monsun, yang boleh menjejaskan pandangan Bulan.

Peluang untuk menangkap supermoon dalam kemuliaan penuh adalah “agak tipis,” kata Albert Ho , Presiden Persatuan Astronomi Singapura.

Ho berkata masa terbaik untuk menangkap supermoon untuk “kesan visual” adalah semasa kenaikan Moon pada 06:46, atau apabila ia menetapkan pada 06:18 pada hari berikutnya.

Walaupun langit membersihkan lewat malam, Bulan sudah akan tinggi di langit dan kesan supermoon yang tidak akan menjadi jelas, katanya.

Tetapi beliau menambah bahawa peminat masih akan mempunyai peluang untuk menangkap supermoon pada hari Selasa. “Saiz Bulan tidak akan berbeza dengan banyak,” katanya. “Kecuali ia akan naik kemudian, kira-kira satu jam atau lebih.”

Keseronokan awal supermoon telah membawa Perdana Menteri Lee Hsien Loong untuk pos di Facebook pada waktu petang untuk meminta pengikutnya untuk berkongsi tembakan mereka daripada Bulan.

Lee membuat rujukan kepada popular sci-fi trilogi Star Wars, dan berkata Moon mungkin kelihatan “sedikit lebih besar dan yang lebih cerah daripada biasa” pada malam Ahad kerana ia adalah supermoon a.

Walau bagaimanapun, beliau berkata beliau tidak akan dapat melihat kelibat supermoon yang di kemuncaknya pada malam Isnin. Dia akan dalam perjalanan pulang dari Semarang, di mana beliau telah bertemu dengan Indonesia Presiden Joko Widodo untuk Retreat Leader pertamanya sehari lebih awal.

Walaupun Fenomena Supermoon bukan luar biasa, yang pada 14 November ini akan menjadi yang paling dekat dengan bumi – dan terbesar seperti yang dilihat dari bumi -. dalam 70 tahun sejak tahun 1948.

Ia akan bangkit di timur di 06:46 dan menjadi bulan penuh di 21:52

di bawah langit yang cerah, yang supermoon akan dipaparkan sehingga 14 peratus lebih besar dan 30 peratus lebih cerah daripada biasa, menurut Nasa. – Berita Harian / Asia News Network

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia