Home / Teknologi / J & amp; J memberi amaran pesakit kencing manis: Pam Insulin terdedah kepada hacking

J & amp; J memberi amaran pesakit kencing manis: Pam Insulin terdedah kepada hacking

Johnson & Johnson memberitahu pesakit bahawa ia telah mengetahui kelemahan keselamatan dalam satu insulin yang pam yang hacker boleh mengeksploitasi untuk berlebihan pesakit kencing manis dengan insulin, walaupun ia menerangkan risiko yang rendah.

Peranti Perubatan pakar-pakar berkata mereka percaya ia adalah kali pertama pengilang telah mengeluarkan amaran yang kepada pesakit mengenai kelemahan siber, topik hangat dalam industri berikutan pendedahan bulan lepas kira-kira bug mungkin dalam perentak jantung dan defibrillators.

J & J eksekutif kepada Reuters mereka tahu tiada contoh serangan penggodaman cuba pada peranti, pam insulin J & J Animas OneTouch Ping. Syarikat itu bagaimanapun memberi amaran pelanggan dan memberikan nasihat tentang cara untuk menyelesaikan masalah.

“Kebarangkalian akses yang tidak dibenarkan kepada sistem OneTouch Ping adalah amat rendah,” kata syarikat itu dalam surat yang dihantar pada hari Isnin untuk doktor dan kira-kira 114,000 pesakit yang menggunakan peranti ini di Amerika Syarikat dan Kanada.

“Ia akan memerlukan kepakaran teknikal, peralatan canggih dan kedudukan berhampiran dengan pam, sebagai sistem OneTouch Ping tidak disambungkan ke Internet atau kepada mana-mana rangkaian luar.”

Salinan teks surat yang dihantar kepada Reuters.

Pam Insulin adalah peranti perubatan bahawa pesakit melampirkan kepada badan-badan mereka yang menyuntik insulin melalui kateter.

The Animas OneTouch Ping, yang dilancarkan pada 2008, dijual dengan kawalan jauh tanpa wayar yang pesakit boleh gunakan untuk memerintahkan pam untuk dos insulin supaya mereka tidak perlu akses kepada peranti itu sendiri, yang biasanya dipakai di bawah pakaian dan boleh menjadi janggal untuk mencapai.

Jay Radcliffe, seorang penyelidik diabetes dan dengan firma keselamatan siber Rapid7 Inc, berkata beliau telah mengenal pasti cara-cara untuk seorang penggodam untuk spoof komunikasi antara alat kawalan jauh dan pam insulin OneTouch Ping, berpotensi memaksanya untuk menyampaikan suntikan insulin yang tidak dibenarkan .

Sistem ini adalah lemah kerana komunikasi tersebut tidak disulitkan, atau hancur, untuk menghalang penggodam daripada mendapat akses kepada peranti, berkata Radcliffe, yang melaporkan kelemahan dalam pam untuk J & J pada bulan April dan diterbitkan di blog Rapid7 yang pada Oktober 4.

J & J eksekutif berkata mereka bekerja mengenai isu-isu keselamatan dengan Radcliffe.

dos pesakit dengan terlalu banyak insulin boleh menyebabkan hipoglisemia, atau gula darah rendah, yang dalam kes yang teruk boleh mengancam nyawa, kata Brian Levy, ketua pegawai perubatan dengan unit diabetes J & J.

juruteknik Syarikat dapat meniru penemuan Radcliffe, mengesahkan bahawa penggodam itu boleh mengarahkan pam untuk dos insulin dari jarak sehingga 25 kaki, kata Levy. Beliau berkata, serangan itu adalah sukar dilaksanakan kerana mereka memerlukan kepakaran teknikal yang khusus dan peralatan canggih.

“Kami percaya sistem OneTouch Ping adalah selamat dan boleh dipercayai. Kami menggesa pesakit tinggal pada produk,” kata Levy.

surat J & J berkata bahawa jika pesakit berkenaan, mereka boleh mengambil beberapa langkah untuk menggagalkan serangan yang berpotensi. Ini termasuk menghentikan penggunaan alat kawalan jauh tanpa wayar dan pengaturcaraan pam untuk menghadkan dos insulin maksimum.

Radcliffe berkata beliau percaya yang pengguna OneTouch Ping akan selamat jika mereka mengikuti langkah-langkah yang digariskan dalam surat daripada J & J.

“Mereka boleh memberi ketenangan kepada pesakit atau ibu atau bapa kanak-kanak yang menggunakan peranti ini,” katanya.

panduan FDA pada peranti perubatan

Pada bulan Ogos, penjual pendek terkemuka dan sebuah firma penyelidikan keselamatan siber pergi awam dengan tuduhan kelemahan siber berpotensi mengancam nyawa dalam peranti hati dari St. Jude Medical Inc.

Sebagai sahamnya jatuh, St. Jude berkata dakwaan itu palsu, dan Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat memulakan siasatan.

J & J berkata sebelum ia dihantar surat itu, ia dikaji semula perkara itu dengan FDA, yang sedang bersiap sedia untuk mengeluarkan panduan rasmi mengenai bagaimana pembuat peranti perubatan perlu mengendalikan laporan tentang kelemahan siber.

Draf awal petunjuk itu, yang dikeluarkan pada bulan Januari untuk komen orang ramai, yang dipanggil untuk pembuat peranti untuk bekerja dengan penyelidik keselamatan, mengenal pasti langkah-langkah untuk mengurangkan risiko, dan menyediakan pesakit dengan maklumat mengenai pepijat supaya mereka boleh “membuat keputusan dimaklumkan “mengenai penggunaan peranti.

FDA pada 4 Okt memuji J & J dan Rapid7 untuk kerja-kerja mereka dalam mencari, mencari jalan untuk mengurangkan dan mendedahkan kelemahan.

“Ini adalah tindakan yang proaktif FDA telah mencari untuk lihat dari masyarakat perubatan pengeluar peranti dan penyelidikan dan menunjukkan cara yang kolaboratif di mana kelemahan dapat diatasi dengan cara yang terbaik melindungi pesakit,” kata agensi itu dalam satu kenyataan.

ketua pegawai keselamatan maklumat J & J Marene Allison berkata pasukannya akan memastikan produk-produk J & J lain tidak mempunyai pepijat yang sama.

Radcliffe berkata beliau mendapati kelemahan dalam Animas OneTouch Ping, tetapi tidak garis Animas Vibe pam insulin.

FDA telah berkata ia tidak tahu mengenai kes di mana penggodam telah dieksploitasi kelemahan siber untuk membahayakan pesakit.

Agensi tahun lepas mengeluarkan beberapa amaran mengenai pepijat siber di pam infusi dari Hospira, yang sejak itu telah diperoleh oleh Pfizer Inc. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia