Home / Berita / Italy kerajaan tidak akan meletakkan jawatan apa jua keputusan referendum – Menteri

Italy kerajaan tidak akan meletakkan jawatan apa jua keputusan referendum – Menteri

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

ROME (Reuters) – Kerajaan tidak akan meletakkan jawatan apa sahaja yang berlaku dalam referendum yang akan datang pembaharuan perlembagaan, Menteri dalam Negeri Angelino Alfano berkata pada hari Ahad, mencari untuk meredakan kebimbangan kestabilan Itali.

Perdana Menteri Matteo Renzi telah berkata pada majlis-majlis mengulangi bahawa beliau akan meletak jawatan jika dia kehilangan 4 Dis undi , tetapi dalam beberapa minggu kebelakangan ini beliau telah enggan pada soalan itu, berkata ia telah mengganggu dari perbahasan mengenai merit untuk pembaharuan.

Kebanyakan pemilihan baru-baru telah meletakkan ‘Tidak’ kem hadapan, meningkatkan kebimbangan dalam ibu EU bahawa Itali mungkin mendapati dirinya tanpa kerajaan yang kuat pada ketika blok masih terasa bahang dari undi Britain untuk meninggalkan Kesatuan Eropah.

Tetapi Alfano, yang mengetuai parti tengah-kanan kecil dan bukan ahli Parti Demokratik Renzi ini (PD), berkata kerajaan akan tinggal di tempat, tidak kira, menunjukkan bahawa Perdana Menteri sendiri tidak akan meletak jawatan.

“Sesiapa yang bersetuju dengan kandungan pembaharuan ini, tetapi undi ‘ tidak ‘hanya kerana mereka mahu menghantar Renzi pembungkusan perlu tahu bahawa kerajaan ini tidak akan berhenti, supaya anda juga mungkin mengundi’ Ya ‘, “katanya kepada akhbar Il Messaggero.

dia memberitahu akhbar itu bahawa’ Tiada ‘kem terdiri daripada pakatan luas pihak yang berkongsi tiada alasan biasa yang lain. “Oleh itu ini adalah satu-satunya kerajaan yang mungkin,” katanya.

Renzi sendiri telah berkata bahawa dalam hal sesuatu ‘Tidak’ undi, presiden tidak akan memanggil pilihan raya awal, meramalkan bahawa badan perundangan akan meneruskan sehingga berakhir yang dijadualkan pada 2018.

Jika referendum hilang, Itali akan hampir pasti memerlukan undang-undang pilihan raya baru, kerana versi semasa telah disediakan dalam jangkaan undi ‘Ya’ dan oleh itu hanya berkaitan yang lebih rendah rumah parlimen. Pembaharuan perlembagaan panggilan untuk menamatkan kepada Senat dipilih secara langsung, rumah atas.

Satu lagi komplikasi ialah hakikat bahawa Itali menjadi tuan rumah mesyuarat peringkat bahagian untuk Kumpulan Tujuh tahun depan, dan mana-mana pilihan raya awal akan kebuntuan persediaan.

pembaharuan mendadak akan mengurangkan peranan Senat, pelucutan ia kuasa untuk menjatuhkan kerajaan atau menyekat undang-undang selama-lamanya. Renzi berkata ini akan membantu membawa yang amat memerlukan kestabilan politik ke Itali, yang menyaksikan 63 kerajaan mengambil jawatan dalam 70 tahun.

Pembangkang berkata perlembagaan baru buruk bertulis dan jalur Itali cek demokratik dan baki diperkenalkan selepas Perang Dunia Kedua untuk mencegah kembalinya pemerintahan autoritarian.

(Penulisan oleh Crispian Balmer; Penyuntingan oleh Keith Weir)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *