Home / Berita / Itali untuk mengadakan referendum pada pembaharuan perlembagaan pada 4 Dis – Kerajaan

Itali untuk mengadakan referendum pada pembaharuan perlembagaan pada 4 Dis – Kerajaan

ROME (Reuters) – A referendum lebih pembaharuan perlembagaan utama Perdana Menteri Itali Matteo Renzi ini akan diadakan pada 4 Disember, kerajaan berkata pada hari Isnin, dengan nasib pentadbirannya cenderung untuk bergantung kepada sesuatu kejadian.

Renzi berkata pembaharuan yang akan membawa kestabilan politik yang amat diperlukan ke Itali dan telah berulang kali berjanji untuk meletakkan jawatan jika pengundi menolak cadangan untuk mengurangkan peranan rumah atas, Senat, dan mengekang kuasa kerajaan-kerajaan serantau.

Tetapi kebanyakan tinjauan pendapat baru-baru ini telah meletakkan “Tidak” kem hadapan dan Renzi sekarang enggan dibuat mengenai masa depannya, berkata beliau tidak mahu isu ini menguasai perbahasan referendum.

Renzi asalnya berkata beliau mahu mengadakan undi pada awal Oktober, tetapi dia ditolak ke belakang undi kepada salah satu daripada tarikh dilaksanakan terakhir dibenarkan kepadanya oleh undang-undang untuk memberikan kerajaan lebih banyak masa untuk memenangi hati pengundi ragu-ragu.

“Kami mahu sebuah negara yang lebih stabil dan lebih mudah,” kata beliau dalam satu kenyataan selepas tarikh yang telah diumumkan . “Sesiapa yang mahukan perubahan, meminjamkan kita tangan.”

The pembaharuan perlembagaan, yang telah diluluskan oleh Parlimen pada bulan April selepas hampir dua tahun perdebatan sengit, berkesan menghapuskan Senat sebagai ruang yang dipilih dan menghalang ia daripada menjatuhkan kerajaan melalui undi tidak percaya.

di bawah sistem semasa, rumah-rumah atas dan bawah Parlimen mempunyai kuasa yang sama dan pengkritik bahawa ini adalah salah satu daripada sebab mengapa Itali telah mempunyai 63 kerajaan sejak Perang Dunia Kedua, tiada mereka cukup kuat untuk terus hidup lima penuh jangka tahun.

MENURUN Fortunes

Renzi, yang mengambil alih jawatan pada bulan Februari 2014, adalah sangat yakin beliau akan menang undi enam bulan lalu apabila, digalakkan oleh undian pendapat yang positif, dia mempertaruhkan kerjaya politiknya kepada keputusan. Tetapi latar belakang yang telah sejak berubah secara drastik.

Ekonomi tak dijangka perlahan selepas berkembang hanya 0.7 peratus pada tahun lepas, kadar pengangguran kekal berdegil tinggi dan Britain mengundi pada Jun untuk berhenti Kesatuan Eropah, menghantar Shockwave yang melalui 28- blok negara.

Terdapat juga telah menjadi souring sentimen ke arah Renzi berusia 41 tahun itu. kesombongan beliau disambut baik oleh pengundi pada mulanya, membawa Parti Demokratik beliau lebih daripada 40 peratus pada pilihan raya Parlimen Eropah 2014, tetapi kini ramai melihat beliau sebagai sombong dan Kedudukan kelulusannya telah menurun kepada kira-kira 30 peratus.

Semua pembangkang pihak telah berbaris untuk mengutuk pembaharuan perlembagaan, dengan beberapa pengkritik berhujah bahawa ia jalur Itali cek demokratik penting dan baki dilaksanakan selepas Perang Dunia Kedua untuk mengelakkan kemunculan orang kuat baru.

“Itali akan berkata ‘Tidak’ dan menghantar dia pembungkusan, “kata Renato Brunetta, Ketua Whip bagi peratus betul semula Forza Italia parti Silvio Berlusconi di Dewan Rakyat.

The anti-establishment 5-Star Movement, kedua terbesar parti di negara ini yang memenangi mayorship Rom pada bulan Jun, menyelar Renzi untuk tidak berunding dengan pembangkang pada tarikh referendum.

Beppe Grillo, pelawak yang mengasaskan 5-Star, yang diumumkan pada hujung minggu lalu bahawa dia akan kembali untuk menjalankan kumpulan sepenuh masa selepas menyerahkan pengurusan dua tahun yang lalu.

Penentang pembaharuan juga marah tentang kata-kata soalan referendum yang akan dibentangkan di dalam lembaran kertas undi, yang memetik aspek yang lebih popular pembaharuan tetapi tiada seorang pun daripada mereka yang kurang popular.

satu tinjauan pendapat oleh Eumetra Monterosa diterbitkan pada Isnin berkata 55 peratus telah ditetapkan kepada undi “Tidak” terhadap 45 peratus untuk “Ya”. Satu lagi suara, dengan EMG Acqua, meletakkan “Tidak” pada 35.5 peratus berbanding 29.6 untuk “Ya”, dengan 34.9 udecided.

Sebaliknya, kajian yang dijalankan oleh Ixe Institut juga dikeluarkan pada Isnin memberi “Ya” 38 peratus dan “Tidak” 35, dengan 27 peratus belum membuat keputusan.

Itali bukan disebabkan untuk mengadakan pilihan raya negara sehingga 2018, tetapi boleh dipanggil lebih awal jika kerajaan Renzi ini adalah jatuh dan Presiden Sergio Mattarella gagal mencari penyelesaian stop-jurang.

(Pelaporan tambahan oleh Gavin Jones; Penyuntingan oleh Crispian Balmer dan Andrew Roche)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.