Home / Berita / Itali Renzi berkata rakyat Britain tidak boleh mengharapkan lebih banyak hak daripada rakyat bukan Kesatuan Eropah yang lain

Itali Renzi berkata rakyat Britain tidak boleh mengharapkan lebih banyak hak daripada rakyat bukan Kesatuan Eropah yang lain

LONDON (Reuters) – Britain tidak boleh berakhir dengan lebih banyak hak daripada warga dari negara-negara bukan EU yang lain selepas Brexit dan isu mengehadkan kebebasan bergerak dengan blok tidak akan dibincangkan sehingga perbincangan rasmi dilancarkan, Perdana Menteri Itali, semalam.

Matteo Renzi, yang bergelut untuk meningkatkan populariti beliau menjelang referendum Disember pada pembaharuan perlembagaan di mana dia telah mempertaruhkan kerjayanya, juga mengkritik bekas Perdana Menteri, David Cameron untuk mengadakan undi untuk menenangkan partinya.

Dalam tanda kepentingan meningkat Itali berikutan undi Britain untuk meninggalkan EU, Renzi mengadakan perbincangan dengan Jerman Angela Merkel dan Perancis Francois Hollande di Itali bulan lalu sebagai blok cuba untuk bersatu berikutan referendum 23 Jun.

Renzi berkata beliau menghormati keputusan oleh 52 peratus rakyat Britain untuk menyokong Brexit tetapi memberitahu BBC bahawa kesepakatan tidak dapat memberikan rakyat Britain status yang istimewa berbanding dengan mereka dari negara-negara bukan Kesatuan Eropah yang lain.

“Ia akan menjadi mustahil untuk diberikan kepada orang British lebih hak dari yang lain daripada Kesatuan Eropah,” katanya.

Walaupun Britain masih belum secara rasmi dinyatakan tuntutannya sebagai sebahagian daripada mana-mana perjanjian Brexit, ramai dalam kerajaan berharap untuk menghadkan kebebasan bergerak, sebab utama mengapa berjuta-juta rakyat Britain disokong Brexit dalam usaha untuk mengurangkan imigresen, sambil mengekalkan akses perniagaan ke pasaran tunggal.

Ketika ditanya sama ada beliau bersedia untuk menjadi fleksibel, Renzi berkata isu itu akan dibincangkan sebaik saja rundingan perceraian formal bermula.

“Perbahasan ini akan menjadi satu perdebatan mengenai konsep peraturan dalam EU tetapi apabila UK akan membuat keputusan untuk membuka artikel 50, kami akan berbincang,” katanya.

Britain dijangka tidak akan mencetuskan Pasal 50, bermula satu tempoh dua tahun rundingan rasmi, sehingga awal tahun depan.

(Laporan oleh Costas Pitas; editing oleh Guy Faulconbridge)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.