Home / Berita / Itali Renzi berkata gempa Ogos menyebabkan sekurang-kurangnya 4 bilion euro kerosakan

Itali Renzi berkata gempa Ogos menyebabkan sekurang-kurangnya 4 bilion euro kerosakan

ROME (Reuters) – Satu gempa bumi yang mengorbankan 297 orang di Itali tengah lalu bulan menyebabkan kerosakan bernilai sekurang-kurangnya 4 bilion euro (£ 3.4 bilion), Perdana Menteri Matteo Renzi berkata pada hari Jumaat.

Renzi, yang sedang mencari kelonggaran fiskal sebanyak mungkin daripada Suruhanjaya Eropah kerana dia bersedia 2017 beliau bajet, telah berkata beliau menjangkakan kos akibat gempa bumi untuk dikecualikan daripada had defisit bajet EU.

Walau bagaimanapun, dia masih samar-samar sama ada kos-kos hendaklah termasuk hanya bantuan segera dan usaha pembinaan semula untuk bandar-bandar yang terlibat, atau juga kos yang berkaitan dengan projek yang lebih luas untuk membuat bangunan Itali lebih tahan gempa.

“Kami sedang melihat sekurang-kurangnya 4 bilion euro ($ 4.48 bilion),” Renzi kepada pemberita pada hari Jumaat dalam anggaran pertamanya daripada tahap kerosakan di bandar-bandar gunung dilanda Ogos 24 gempa bumi.

Beliau berkata, semua wang yang dibelanjakan untuk membuat bukti sekolah gempa bumi Itali akan dikecualikan daripada Kestabilan Pakatan EU yang menetapkan siling defisit untuk ahli-ahli blok itu. Ia masih belum dapat dilihat sama ada Suruhanjaya EU akan bersetuju dengan pendekatan ini.

Kerajaan, yang akan menerbitkan ramalan ekonomi baru minggu depan, dijangka mendadak meningkatkan sasarannya bagi 2017 defisit bajet daripada matlamat semasa 1.8 peratus daripada keluaran dalam negara kasar.

Brussels berkata ia telah diberikan Itali “pernah berlaku sebelum ini” fleksibiliti bajet pada tahun-tahun kebelakangan ini dan mengambil berat tentang ketidakupayaan Rom untuk menjatuhkan hutang awam, yang tertinggi di zon euro selepas Greece sebagai peratusan daripada KDNK.

Renzi telah menegaskan bahawa peraturan fiskal EU’S harus santai, dan telah menyerang pemimpin rakan-rakan kerana gagal untuk mengakui bahawa dasar-dasar penjimatan telah tidak produktif.

Presiden Suruhanjaya Eropah Jean -Claude Juncker berkata pada hari Khamis Rome telah diberi 19 bilion euro “fleksibiliti” dalam bajet 2016, dalam komen secara meluas ditafsirkan di Itali sebagai isyarat dia mungkin keberatan untuk memberikan lebih kelonggaran untuk tahun depan.

(Laporan Oleh Gavin Jones; Penyuntingan oleh Toby Chopra)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.