Home / Berita / Itali PM Renzi menyerahkan peletakan jawatan pada hari Jumaat – sumber parlimen

Itali PM Renzi menyerahkan peletakan jawatan pada hari Jumaat – sumber parlimen

ROME (Reuters) – Perdana Menteri Itali Matteo Renzi berkata beliau akan meletak jawatan di 07:00 (07:00 BST / 1800 GMT) pada hari Rabu selepas kehilangan referendum lebam pada hujung minggu, dengan kebanyakan puak parlimen menolak untuk pilihan raya awal pada musim bunga.

Renzi pertama berikrar untuk meletak jawatan pada hari Isnin selepas penghinaan referendum tetapi dipujuk oleh Presiden Sergio Mattarella, yang kuasa termasuk menamakan perdana menteri dan membubarkan parlimen, untuk berada di situ sehingga Parlimen meluluskan bajet 2017, yang ia lakukan pada petang Rabu.

“Budget diluluskan. Peletakan jawatan formal di 19:00 Terima kasih kepada semua orang dan lama hidup Itali,” kata Renzi di Twitter.

Keputusan itu yang berusia 41 tahun itu untuk berhenti selepas kurang daripada tiga tahun pejabat tamparan baru kepada kerajaan Barat masih terkejut dari undi Britain untuk meninggalkan Kesatuan Eropah dan pemilihan orang luar Donald Trump sebagai Presiden Amerika Syarikat.

krisis politik yang dicetuskan oleh referendum bertepatan dengan krisis di bank-bank yang dibebani hutang Itali, terutamanya pada ketiga terbesar pemberi pinjaman Monte dei Paschi di Siena yang kelihatan mungkin memerlukan campur tangan kerajaan untuk terus hidup.

Mattarella mungkin meminta Renzi kekal ada pada kapasiti sementara untuk tempoh yang tidak ditentukan, di mana beliau mungkin berakhir mempunyai untuk menyelesaikan keadaan di Monte dei Paschi.

Dua sumber kepada Reuters pada Selasa bahawa pentadbiran Renzi telah bersiap sedia untuk mengambil 2 bilion euro (1.70 bilion pound) kawalan kepentingan dalam bank dengan membeli bon junior.

Pada hari Rabu, yang jurucakap Perbendaharaan menafikan Itali telah bersedia untuk meminta pinjaman daripada Mekanisme Kestabilan Eropah untuk menyokong sektor perbankannya.

Saham di Monte dei Paschi adalah kira-kira 9 peratus pada 1540 GMT manakala hasil bon 10 tahun penanda aras Itali jatuh kepada paras terendah dalam tiga minggu.

PEMILIHAN PUSH

Italy bukan disebabkan untuk mengadakan pilihan raya parlimen sebelum 2018. Walaupun terdapat konsensus yang semakin meningkat bahawa jadual itu perlu dipercepatkan dengan setahun, Mattarella mahu parlimen untuk menggubal undang-undang pilihan raya baru terlebih dahulu.

Menteri dalam Negeri Angelino Alfano, kepala kumpulan tengah-kanan kecil, kata undi perlu mengambil tempat pada bulan Februari, dan Infrastruktur Menteri Graziano Delrio, sekutu rapat Renzi, berkata kerajaan sementara perlu menukar undang-undang pilihan raya dengan cepat supaya pilihan raya boleh diadakan “di musim bunga” .

Kedua-dua anti-establishment 5-Star Pergerakan dan parti-parti sayap kanan Northern League dan Brothers Itali menolak keras untuk undi awal.

Silvio Berlusconi Forza Italia dan minoriti sayap kiri dalam Parti Renzi sendiri Demokratik (PD) mahu pentadbiran baru yang akan ditubuhkan dengan sokongan daripada Parlimen kali ini, mungkin sehingga 2018.

The PD mempunyai bilangan terbesar ahli-ahli parlimen, jadi ia tidak mungkin mana-mana kerajaan baru boleh dibentuk tanpa sokongan beliau.

Dua sumber PD berkata pada hari Selasa bahawa parti itu merancang untuk menyokong kerajaan perpaduan negara, yang akan mempunyai untuk memasukkan pihak kini dalam pembangkang. Jika kerajaan sedemikian tidak mungkin, maka PD mahu pilihan raya awal, kata mereka.

Renzi, yang masih pemimpin PD, adalah kerana bercakap pada mesyuarat tembaga tertinggi parti itu di kemudian hari Rabu dan kemudian pergi ke pejabat presiden untuk meletak jawatan.

Selepas itu, Mattarella adalah mungkin menetapkan beberapa perundingan berasingan atas apa langkah seterusnya harus dengan puak parlimen yang berbeza.

(Pelaporan tambahan oleh Isla Binnie; Penyuntingan oleh Robin Pomeroy dan Sonya Hepinstall)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Incoming search terms:

kerja kosong malaysia