Home / Teknologi / isyarat telefon bimbit digunakan dalam memburu AS mengebom

isyarat telefon bimbit digunakan dalam memburu AS mengebom

suspek

Most Wanted SMS alert: The national Wireless Emergency Alert system is usually used to warn about dangerous weather or missing children, but Sept 19’s use of it amounted effectively to an “electronic wanted poster,” as the New York Times put it. — Reuters

Kebanyakan amaran SMS Wanted: Sistem Wireless Isyarat Kecemasan kebangsaan biasanya digunakan untuk memberi amaran tentang cuaca berbahaya atau kanak-kanak hilang , tetapi penggunaan September 19 ini ia berjumlah berkesan kepada “poster dikehendaki elektronik,” sebagai New York Times meletakkan ia. – Reuters

NEW YORK: Sebagai berjuta-juta rakyat Amerika di New York dan New Jersey mula berulang-alik mereka 19 Sept, telefon bimbit mereka secara tiba-tiba dimaklumkan mereka untuk pemburuan yang disyaki dalam serangan bom hujung minggu di kawasan itu.

“WANTED: Ahmad Khan Rahami, lelaki 28-thn-lama. Lihat media untuk pic. Memanggil 9-1-1 jika dilihat. “

Ia adalah kali pertama sistem Wireless Emergency Alert negara telah digunakan dalam mencari seorang suspek jenayah atau keganasan, menurut laporan media.

Sistem yang diuruskan oleh Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan, biasanya digunakan untuk memberi amaran tentang cuaca berbahaya atau kanak-kanak hilang. penggunaan Isnin berjumlah berkesan kepada “elektronik mahu poster,” sebagai New York Times meletakkannya.

Apakah isyarat kecemasan wayarles?

Pengguna telefon bimbit di kawasan geografi yang disasarkan secara automatik menerima pemberitahuan mesej seperti teks mengenai kecemasan keselamatan awam atau ancaman, disertai dengan buzz kuat atau getaran telefon. pengguna telefon bimbit boleh memilih untuk tidak menerima amaran, atau boleh menutup isyarat yang boleh didengar.

Apa isyarat meliputi

Cuaca yang melampau dan kecemasan mengancam lain seperti kebakaran hutan atau tumpahan bahan kimia?; kanak-kanak diculik ( “Amber Peringatan”); “Presiden Peringatan” semasa darurat negara.

yang menghantar isyarat yang

Negara, negeri atau tempatan agensi?; Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan. Dalam kes Amber Alerts, Pusat Kebangsaan untuk Kanak-kanak Hilang dan Dieksploitasi sempena penguatkuasaan undang-undang tempatan.

Bagaimana sistem mengetahui yang telefon bimbit untuk memberi amaran

Sistem ini beroperasi melalui menara sel dalam zon berjaga-jaga. Ini bermakna California di New York pada 19 September akan menerima amaran Rahami itu.

Adakah syarikat-syarikat telefon perlu membawa amaran

penyertaan pembawa wayarles disediakan meluas tetapi sukarela. syarikat wayarles utama, termasuk AT & T dan Verizon, diedarkan amaran Rahami 19. September Tiada caj untuk menerima berjaga-jaga.

Boleh pengguna menarik diri?

Pengguna telefon bimbit boleh menarik diri daripada amaran bahaya dan Amber Isyarat. Walau bagaimanapun, mereka tidak boleh menyekat Presiden Isyarat. – AFP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia