Home / Berita / Iraq mengumumkan bermulanya serangan untuk merebut kembali Mosul

Iraq mengumumkan bermulanya serangan untuk merebut kembali Mosul

BAGHDAD (Reuters) – Perdana Menteri Iraq Haider al-Abadi pada Isnin mengumumkan permulaan serangan mengambil kembali Mosul, ibu kota khalifah Negara Islam kononnya di Iraq.

“Saya mengumumkan hari ini permulaan operasi berani untuk membebaskan anda dari keganasan dan penindasan Daesh,” katanya dalam ucapan di TV negeri, menggunakan singkatan dalam bahasa Arab bagi negara Islam.

“Kami akan bertemu tidak lama lagi atas alasan Mosul untuk meraikan pembebasan dan keselamatan anda,” katanya, yang dikelilingi oleh komander tertinggi angkatan tentera.

serangan ke atas Mosul disokong oleh pakatan diketuai Amerika Syarikat dan boleh menjadi salah satu operasi ketenteraan terbesar di Iraq sejak tahun 2003 pencerobohan yang diketuai AS yang menggulingkan Saddam Hussein.

“Kami berbangga untuk berdiri dengan anda beroperasi bersejarah ini,” Brett McGurk, duta Amerika Syarikat untuk gabungan itu terhadap Negara Islam, berkata di Twitter pada permulaan serangan Mosul itu.

Mosul adalah kubu kuat utama terakhir kumpulan Sunni yang ultra-garis keras di Iraq. pejuang Negara Islam yang digali dalam, dan mereka telah memaksa orang awam untuk kekal dengan cara bahaya semasa pertempuran terdahulu.

Presiden Rusia Vladimir Putin berkata pada hari Ahad beliau berharap Amerika Syarikat dan sekutu-sekutunya akan melakukan yang terbaik untuk mengelakkan korban awam dalam serangan ke atas Mosul.

dengan penduduk pra-peperangan sekitar 2 juta, bandar utara Iraq merupakan bandar terbesar bahawa Negara Islam telah dikawal.

pada tahun 2014, pemimpin Negara Islam Abu Bakr al-Baghdadi diisytiharkan dari Masjidil Haram Mosul-kanak, “khalifah” di Iraq dan jiran Syria, bermakna negara Islam dengan dirinya sebagai pemerintah mutlak.

Bercakap pada awal pagi pada hari Isnin, Abadi berusaha untuk meredakan kebimbangan bahawa operasi akan bertukar menjadi pertumpahan darah mazhab, mengatakan bahawa hanya tentera Iraq dan polis akan dibenarkan masuk ke bandar terutamanya Sunni.

ahli politik Sunni tempatan dan serantau negeri Sunni majoriti termasuk Turki dan Arab Saudi memberi amaran bahawa membiarkan Shi ‘ militia ite mengambil bahagian dalam serangan boleh mencetuskan keganasan mazhab.

“Kuasa-kuasa yang mengetuai operasi pembebasan adalah tentera Iraq yang berani dengan kuasa-kuasa polis,” kata Abadi. “Mereka akan masuk ke dalam bandar dan tidak ada orang lain.”

Tentera Iraq jatuh puluhan ribu risalah di Mosul sebelum subuh pada hari Ahad, amaran penduduk bahawa serangan untuk menawan semula bandar itu berlaku. Risalah yang dibawa beberapa mesej, salah seorang daripada mereka meyakinkan penduduk bahawa memajukan unit tentera dan serangan udara “tidak akan mensasarkan orang awam” dan satu lagi memberitahu mereka untuk mengelakkan lokasi dikenali militan Negara Islam.

Iraq juga telah melancarkan radio stesen untuk membantu penduduk Mosul kekal selamat semasa serangan.

radio penyiaran dari Qayyara, bandar 60 kilometer (40 batu) selatan Mosul di mana tentera berkumpul tentera lebih awal daripada serangan.

Qayyara juga mempunyai lapangan terbang yang akan digunakan sebagai pusat oleh pakatan yang diketuai AS untuk menyokong serangan, di mana Kurdish Peshmerga dan Sunni pejuang puak dijangka mengambil bahagian.

(Laporan oleh Maher Chmaytelli; Penyuntingan oleh Cynthia Osterman)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.