Home / Berita / Iraq memberi amaran Turkey daripada " perang serantau " jika tidak menarik balik tentera

Iraq memberi amaran Turkey daripada " perang serantau " jika tidak menarik balik tentera

BAGHDAD / ANKARA (Reuters) – Perdana Menteri Iraq Haider al-Abadi telah memberi amaran kepada Turki yang ia risiko mencetuskan perang serantau dengan menjaga tentera di Iraq, kerana setiap memanggil duta-masing berturut-turut berkembang.

Hubungan antara kedua-dua kuasa serantau sudah meluas tegang oleh Syria perang saudara dan kebangkitan kumpulan militan Negara Islam

Parlimen Turki mengundi minggu lalu untuk melanjutkan kehadiran tentera di Iraq untuk setahun lagi untuk mengambil apa yang dipanggil “organisasi pengganas.” – rujukan mungkin Kurdish pemberontak serta Islam Negeri.

Parlimen Iraq bertindak balas pada malam Selasa dengan mengutuk undi dan menyeru Turki menarik dianggarkan 2,000 tentera keluar dari kawasan-kawasan di seluruh utara Iraq.

“Kami telah meminta kelab Turki lebih daripada sekali untuk tidak campur tangan dalam hal-hal Iraq dan aku pula bimbang pengembaraan Turki boleh bertukar menjadi perang serantau, “Abadi memberi amaran dalam komen disiarkan di TV negeri pada Rabu.

” tingkah laku kepimpinan Turki bukanlah boleh diterima dan kita tidak mahu masuk ke dalam konfrontasi ketenteraan dengan Turki. “

Turki berkata tenteranya di Iraq atas jemputan Masoud Barzani, presiden kerajaan serantau Kurdish, yang mana Ankara mengekalkan hubungan yang kukuh . Sebahagian besar tentera adalah di pangkalan Bashiqa, utara Mosul, di mana mereka membantu untuk melatih peshmerga Kurdish Iraq dan pejuang Sunni.

Timbalan Perdana Menteri Turki, Numan Kurtulmus berkata penempatan telah menjadi perlu selepas penyitaan Negeri Islam bandar kedua Iraq, ditangkap pada tahun 2014

“Tiada kehadiran Turki dalam Bashiqa tidak beroperasi sekarang di wilayah Syria bertujuan untuk berkongsi atau mengganggu urusan dalaman negara-negara ini. “

kerajaan pusat Iraq di Baghdad berkata ia tidak pernah dijemput apa-apa kekerasan dan menganggap tentera Turki penjajah, hujah Menteri luar Turki Mevlut Cavusoglu juga dicabar.

“kem Bashiqa ditubuhkan dalam pengetahuan pentadbiran Iraq,” Cavusoglu pada sidang akhbar. “Ia telah menyedari untuk melatih pasukan tempatan untuk memperjuangkan Negara Islam di kawasan itu. Pegawai Baghdad melawat kem ini dan telah pun memberi sokongan kewangan kepada ia pada masa lalu,” katanya.

Lebih daripada 750 militan Negara Islam mempunyai terbunuh dari Bashiqa kem, kata Cavusoglu.

Mosul ketegangan

ketegangan antara Iraq dan Turki telah meningkat dengan jangkaan serangan oleh Iraq dan tentera AS yang disokong untuk merebut kembali Mosul.

Turki telah berkata kempen itu akan menghantar gelombang pelarian di sempadan dan, berpotensi, ke Eropah.

Ankara bimbang bahawa tentera Islam yang dipimpin Syiah Baghdad akan menjejaskan kestabilan penduduk sebahagian besarnya Sunni Mosul dan memburukkan lagi perbalahan etnik di rantau ini, di mana terdapat juga populasi Turkmens, kin etnik orang Turki.

Turki juga tidak selesa dengan susunan tentera Kurdish dijangka mengambil bahagian dalam serangan.

di utara Syria, di mana Turki menyokong pemberontak berjuang Negara Islam, Ankara telah memberi amaran bahawa militan Kurdish adalah “mengisi vakum” ditinggalkan oleh Negara Islam. Takut bahawa ini akan meningkatkan pemberontakan Kurdish di seberang sempadan di tenggara Turki, ia telah mengancam untuk “membersihkan” mereka.

Turki mengumumkan lewat kelmarin bahawa ia telah memanggil duta Iraq untuk membuat aduan mengenai undi parlimen.

“Kami percaya keputusan ini tidak mencerminkan pandangan majoriti rakyat Iraq, yang Turki telah berdiri selama bertahun-tahun dan cuba untuk menyokong dengan semua sumber-sumbernya,” kata Kementerian Luar Turki.

” kami merasa diperhatikan bahawa Parlimen Iraq, yang tidak berkata apa-apa mengenai mandat diterima untuk tahun, meletakkan ini dalam agenda seolah-olah ia satu perkembangan baru dalam masa apabila ketakutan mengambil begitu banyak nyawa di Turki dan Iraq. “

Pada hari Rabu, Iraq memanggil duta Turki ke Baghdad untuk membantah apa yang ia katakan adalah “provokatif” komen daripada Ankara mengenai penempatan tentera.

(Pelaporan tambahan oleh Humeyra Pamuk; Penulisan oleh Luke Baker; Penyuntingan oleh Kevin Liffey)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia