Home / Berita / Iraq berkata Amerika Syarikat akan menghantar lebih banyak askar untuk Mosul pertempuran – kenyataan

Iraq berkata Amerika Syarikat akan menghantar lebih banyak askar untuk Mosul pertempuran – kenyataan

BAGHDAD / ALBUQUERQUE, NM (Reuters) – Amerika Syarikat akan menghantar sekitar 600 tentera baru ke Iraq untuk membantu pasukan tempatan dalam pertempuran untuk merebut kembali Mosul dari Negara Islam yang dijangka akhir tahun ini, Amerika Syarikat dan pegawai Iraq berkata pada hari Rabu.

penempatan baru adalah rangsangan yang ketiga dalam tahap tentera AS di Iraq sejak April, menekankan kesukaran Presiden Barack Obama pernah ada dalam mengeluarkan tentera Amerika dari negara ini.

“Presiden Amerika Syarikat Barack Obama telah dirujuk mengenai permintaan daripada kerajaan Iraq untuk peningkatan akhir dalam bilangan tenaga pengajar dan penasihat di bawah payung gabungan antarabangsa di Iraq, “kata Perdana Menteri Iraq Haider al-Abadi dalam satu kenyataan.

tentera baru akan melatih dan menasihati pasukan keselamatan Iraq dan tentera peshmerga Kurdish, terutamanya dalam Mosul melawan tetapi juga bertindak “untuk melindungi dan mengembangkan keuntungan pasukan keselamatan Iraq ‘di tempat lain di Iraq,” kata Setiausaha Pertahanan Amerika Ash Carter

“kami telah berkata semua bersama-sama -. setiap kali kita melihat peluang untuk mempercepatkan kempen, kita mahu merebut mereka, “kata Carter.

Walaupun tentera Iraq akan berada di dalam peranan pertempuran,” tentera Amerika memerangi ISIL di Iraq berada dalam bahaya, “kata Carter, menggunakan singkatan bagi Negara Islam.

Sebahagian daripada 615 anggota perkhidmatan baru akan ditempatkan di pangkalan Qayara udara, kira-kira 40 batu (60 km) dari Mosul, kata Carter. tentera Iraq berjaya menawan semula asas daripada militan Negara Islam pada bulan Julai dan telah membinanya sebagai hab logistik untuk menyokong serangan mereka ke bandar utara.

tentera AS lain akan pergi ke Ain al Asad pangkalan udara di barat Iraq, di mana beratus-ratus kakitangan Amerika Syarikat telah melatih angkatan tentera Iraq.

Carter, yang bercakap kepada pemberita semasa dalam perjalanan di New Mexico, enggan menamakan lokasi lain di mana tentera AS baru ini adalah berdasarkan.

Bagaimanapun, beliau berkata, beberapa pasukan akan membantu meningkatkan usaha pengumpulan maklumat risikan, terutamanya yang berkaitan dengan pelan Negara Islam untuk menjalankan serangan di luar wilayahnya.

“Kami bersedia untuk terus membantu pasukan keselamatan Iraq menyatukan kawalan mereka ke atas negara ini, “kata Carter.

” Mosul akan menjadi yang terakhir daripada bandar-bandar yang sangat besar yang perlu menawan semula tetapi mereka perlu terus mengukuhkan kawalan ke atas keseluruhan bandar, “katanya, meninggalkan pintu terbuka untuk tentera AS kekal di Iraq selepas kejatuhan Mosul.

di Washington, jurucakap Pentagon Captain Jeff Davis berkata, tentera akan ditempatkan di Iraq pada minggu-minggu akan datang.

Tiga anggota perkhidmatan AS telah terbunuh dalam pertempuran langsung sejak pelancaran kempen AS berbanding negara Islam.

Abadi bertemu Obama dan Naib Presiden Joe Biden minggu lepas di luar Ketua PBB Perhimpunan di New York, walaupun ia tidak jelas sama ada perjanjian itu dimeterai di sana.

Amerika Syarikat pada masa ini mempunyai 4,565 tentera di Iraq sebagai sebahagian daripada pakatan diketuai Amerika memberi banyak sokongan udara, latihan dan nasihat kepada tentera Iraq, yang runtuh pada tahun 2014 dalam menghadapi Islam Negeri keuntungan wilayah dan kilat terlebih dahulu ke arah Baghdad.

tentera Iraq, termasuk kuasa-kuasa peshmerga Kurdish dan kebanyakannya disokong oleh Iran militia Syiah, telah diambil semula sekitar separuh daripada itu wilayah dalam tempoh dua tahun yang lalu tetapi Mosul, bandar terbesar di bawah kawalan kumpulan ultra-garis keras mana-mana sahaja di seluruh khalifah mengisytiharkan diri, yang berkemungkinan untuk menjadi pertempuran terbesar setakat ini.

Amerika Syarikat telah beransur-ansur meningkatkan bilangan askar AS di Iraq tahun ini, dan bergerak mereka lebih dekat dengan barisan hadapan peperangan. Obama diluluskan menghantar 560 lebih banyak pasukan ke Iraq pada bulan Julai, tiga bulan selepas Amerika Syarikat berkata ia akan menghantar kira-kira 200 lebih banyak pasukan di sana.

Untuk menghantar tentera baru, Rumah Putih akan menaikkan penutupnya pada tentera AS di Iraq dari 4647, untuk 5262 tentera, kata seorang pegawai pertahanan kanan Amerika.

A.S.. dan komander Iraq berkata push di Mosul boleh bermula pada separuh kedua bulan Oktober. Carter berkata kempen itu untuk mengusir Negara Islam dari Mosul akan meningkatkan “pada minggu-minggu akan datang.”

The menawan semula Mosul, de facto modal Iraq Negara Islam, akan menjadi rangsangan utama bagi rancangan Abadi dan Amerika Syarikat untuk melemahkan kumpulan militan itu.

peringkat tentera Amerika semasa di Iraq masih sebahagian kecil daripada 170,000 ditempatkan di ketinggian pendudukan sembilan tahun yang menggulingkan Saddam Hussein pada tahun 2003, mencetuskan pemberontakan al-Qaeda yang disokong dan membuang negara ini ke dalam perang saudara mazhab.

enggan untuk menjadi terperangkap dalam konflik lain di luar negara, Rumah putih menegaskan tidak akan ada Amerika “but di atas tanah.” Walaupun tentera bersekutu pada mulanya terhad kepada beberapa pengkalan tentera, Amerika telah menokok lebih dekat dengan tindakan itu sebagai kempen berlangsung.

(Laporan oleh Stephen Kalin dan Ahmed Rasheed; Laporan tambahan oleh Idrees Ali dan Roberta Rampton di Washington; Penyuntingan oleh Gareth Jones dan Tom Brown)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.