Home / Berita / Insight – Aleppo akhirnya akan jatuh, tetapi perang Syria akan mula

Insight – Aleppo akhirnya akan jatuh, tetapi perang Syria akan mula

BEIRUT (Reuters) – Ia mungkin mengambil beberapa minggu atau bulan, tetapi Aleppo adalah mungkin jatuh kepada tentera kerajaan Syria yang disokong oleh kuasa udara Rusia dan pengeboman yang paling mematikan di hampir enam tahun perang.

Menawan bandar strategik yang penting, pusat ekonomi dan perdagangan yang merupakan kunci untuk mengawal barat laut Syria, akan menjadi kemenangan tentera penting untuk Presiden Bashar al-Assad dan sekutunya Rusia dan Iran beliau.

Ia akan menjadi halangan melumpuhkan untuk pemberontak Syria yang disokong Barat yang, tanpa bala bantuan cepat dari penyokong asing mereka, kelihatan bersedia untuk dibom daripada kubu kuat mereka.

Tetapi kejatuhan Aleppo akan tidak bermakna menamatkan perang, tentera dan penganalisis politik berkata.

Sebaliknya, ia mungkin memberi laluan kepada pemberontakan gerila Sunni jangka panjang di mana kumpulan pemberontak sederhana baki, disokong oleh Barat dan sekutu serantau Barat, didorong ke dalam tangan jihadis militan.

dalam perang dengan begitu ramai pelakon global dan serantau sokongan pelanggan tempatan, Assad akan terus hidup sebagai pemimpin sebuah negara ceduk, pecah dan berpecah-belah berkekalan krisis pelarian paling teruk di dunia sejak Perang dunia Kedua.

“The Russia lakukan di Aleppo dan Syria apa yang mereka lakukan di Grozny – ia adalah yang sama “, kata Robert Ford, duta AS ke Syria pada 2011-14, merujuk kepada pengeboman sengit yang semua tetapi memusnahkan ibu kota wilayah Chechnya Rusia semasa 1999-2000 perang Moscow menentang Islam pemisah di sana.

Tentangan terhadap Assad, katanya kepada Reuters, akan “pergi daripada memegang wilayah … untuk menjadi pemberontakan, perang gerila, dan yang akan terus masa yang panjang.”

perang Syria bermula pada tahun 2011 selepas pemberontakan popular, menentang pemerintahan lebih daripada empat dekad keluarga Assad, yang telah diilhamkan oleh pemberontakan Spring Arab di seluruh dunia Arab.

perang, bopeng pemberontak kebanyakannya dari majoriti Sunni Syria terhadap pemerintahan minoriti berakar umbi dalam masyarakat Alawite Assad, telah membunuh lebih daripada 300,000 orang. Separuh penduduk telah kehilangan tempat dan sebahagian besar bandar Syria telah menjadi tanah terbiar.

detik-detik Terdapat semasa konflik apabila ia kelihatan seperti Assad mungkin ditumbangkan. Rusia menghantar tentera udara untuk menyokong militia Iran yang disokong setahun lalu apabila Moscow dan Tehran takut Assad adalah pada titik tunduk kepada serangan pemberontak.

Pengeboman timur Aleppo, dengan kuasa pro-Assad pada tanah yang diterajui oleh berpengalaman Iran yang disokong pejuang seperti Hezbollah di Lubnan dan Pengawal Revolusi Iran, bertujuan untuk menangani satu tamparan yang tegas terhadap pemberontak.

Assad LUCKY dENGAN KAWAN dAN MUSUH

Presiden Rusia Vladimir Putin dan pemimpin-pemimpin ulama Iran telah tidak goyah dalam sokongan mereka terhadap Assad.

Tetapi penyokong pemberontakan – dari Amerika Syarikat ke Turki dan Teluk – berwaspada terhadap yang disedut ke dalam paya Levantine dan terkesima oleh kebimbangan bahawa Negara Islam akan mengisi vakum jika pemerintahan Assad implodes.

Namun, di sebalik keganasan pengeboman timur Aleppo, ia mungkin terlalu awal untuk mengira pemberontak keluar.

Assad tentera setia dikelilingi wilayah pembangkang pada bulan Julai. Tetapi dengan kekurangan tenaga kerja, tentera Syria tidak boleh terus-langkah di atas tanah dengan serangan udara Rusia. Pada bulan Ogos, pemberontak berlaku melalui garis kerajaan barat daya Aleppo, membuka koridor dan secara ringkas mengangkat pengepungan.

Sebagai petanda masa depan, pemberontak serangan balas yang diketuai oleh Nusra Front, daya jihad yang baru sahaja berpisah dengan Al Qaeda dan dijenamakan semula dirinya sebagai Jabhat Fate al-Sham, atau Barisan penaklukan (Islam) Levant .

Walaupun semasa berunding syarat-syarat gencatan senjata kekal lama dengan Washington, Russia disimpan mengebom koridor selatan Aleppo. Apabila rehat ringkas dalam permusuhan berakhir, keamatan pengeboman meningkat.

Kuasa-kuasa Rusia dan Syria telah menggunakan lebih berkuasa “bunker-buster” bom, yang penduduk kawasan dikuasai pembangkang mengatakan mempunyai daya untuk menjatuhkan keseluruhan bangunan.

negara-negara Barat berkata kerajaan Syria dan sekutu di Rusia yang melakukan jenayah perang untuk mensasarkan orang awam, penghantaran bantuan dan hospital. Moscow dan Damsyik berkata, mereka mensasarkan militan dan menafikan mereka mempunyai hospital melanda.

Walaupun keamatan pengeboman, pembangkang tidak mungkin untuk menghentikan pertempuran, tidak kurangnya kerana penubuhan Syria telah meninggalkan tempat lain untuk pergi.

“Aleppo tidak titik perubahan, belum lagi,” kata Ford, yang kini merupakan felo kanan di Institut Timur Tengah di Washington yang telah mengkritik Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama kerana gagal untuk melengkapkan pemberontak arus perdana.

“Ia menunjukkan bahawa (Assad) rejim menang perang sekarang tetapi tidak akan ada menamatkan perang kerana pembangkang akan terus berjuang,” katanya. “Aleppo akan jatuh tetapi ia mungkin tidak cepat, ia mungkin mengambil masa satu tahun tetapi ia akan jatuh.”

Rolf Holmboe, bekas Duta Denmark ke Lubnan, Syria dan Jordan yang kini merupakan felo penyelidikan di Kanada Global Institute Affairs, menyatakan penurunan Aleppo akan menjadi buruk untuk pemberontak, yang telah menggunakan ia sebagai hab utama di seluruh perang.

“Para pemberontak akan diasingkan dalam enklaf. rejim akan terus menyerang satu demi satu tanpa kesukaran, “katanya. “Jika Aleppo jatuh, ia akan menjadi satu kehilangan strategik untuk pemberontak … Sekarang tidak ada mendapatkan sekitar hakikat anda mempunyai untuk berdamai dengan Assad – pada dasarnya dia akan menang perang.”

Holmboe menganggap ia akan menjadi sangat sukar bagi Barat atau Turki untuk pembekalan semula pemberontak di Aleppo – walaupun menjangkakan mereka mahu – dan bahawa Rusia dan Assad telah melepaskan serangan serampang dua mata di timur Aleppo. Seperti Ford, dia menarik perbandingan dengan pengeboman Rusia di Grozny

perubahan dinamik

Penting untuk hasil perang di Syria adalah pendirian kuasa luar:. Berapa banyak mereka menyokong proksi Syria dan bagaimana mereka mentafsir kepentingan mereka dalam konflik dengan kesan serantau dan global.

Rusia dan Iran bukan sahaja mahu menyelamatkan Assad tetapi juga berharap untuk mewujudkan diri mereka sebagai kuasa serantau atau global, walaupun matlamat seperti meninggalkan Moscow dengan cara sedikit daripada konflik yang boleh menjadi beban kewangan yang besar.

Di bawah Obama, yang presiden berakhir pada bulan Januari, Amerika Syarikat seolah-olah mempunyai matlamat yang lebih terhad -. Yang utama ialah untuk memacu Negara Islam daripada kubu kuat di Iraq dan Syria

Washington perhatian dibahagikan, dengan kempen pilihan raya presiden Amerika Syarikat hampir klimaks dan tentera AS juga memberi fokus kepada pemanduan IS daripada Mosul dan Raqqa di Iraq.

negara-negara Teluk Arab, yang membekalkan senjata dan dana kepada pembangkang Syria, mempunyai juga telah terganggu -. oleh perang di Yaman terhadap pemberontak Houthi sejajar dengan Iran, musuh serantau mereka

Ford berkata beberapa kuasa-kuasa serantau boleh mempunyai lebih pengaruh di Syria tetapi tidak lagi mempunyai perut untuk perang

Jordan, katanya, telah semua tetapi menutup laluan bekalan ia berlari untuk depan selatan yang dipanggil pemberontak Percuma Tentera Syria.

Turkey, yang belakang pemberontak Syria, kini sibuk dengan menghentikan kemajuan Kurdish Syria berhampiran sempadan. Ia telah dialihkan proksi yang jauh dari Aleppo untuk memperjuangkan Kurdish militia lintasan barat sungai Efrat di bandar Syria Jarablus, satu langkah yang dilihat oleh sesetengah pemberontak Syria sebagai hampir musnah.

Tetapi ia masih penting untuk Ankara bahawa pemberontak tidak dikalahkan, tidak kurangnya kerana ini boleh meningkatkan aliran pelarian ke Turki, yang sudah berlindung 3 juta orang yang telah melarikan diri konflik.

Holmboe meramalkan pemberontak menjadi “terasing dalam pelbagai enklaf”, dengan Assad mengawal semua bandar-bandar besar dan “dapat menentukan penyelesaian damai atas terma sendiri”.

“Mungkin ia akan mengambil masa lima tahun, mungkin ia akan mengambil masa 10 tahun … (tetapi) dia (Assad ) akan menjadi pemimpin sebuah negara yang pecah, “kata Ford.

Sarkis Naoum, pengulas Arab terkemuka, meramalkan konflik berlarutan dan de facto pembahagian negara. Tetapi beliau mencadangkan negara-negara di rantau ini akan memilih untuk meningkatkan membekalkan senjata mereka kumpulan pemberontak.

“Negara Teluk tidak senang dengan cara keadaanmu. Mereka sanggup mengulangi pengalaman Afghanistan,” katanya katanya merujuk kepada tahun 1980-an apabila mereka dibekalkan senjata untuk para Mujahideen untuk melawan Kesatuan Soviet.

“bagi mereka ini adalah perang abad ini.”

(laporan tambahan oleh Maria Tsvetkova dan Christian Lowe, Penulisan oleh Samia Nakhoul, Editing oleh Tom Perry dan Timothy Warisan)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia