Home / Sukan / Infantino mencadangkan 48 pasukan Piala Dunia

Infantino mencadangkan 48 pasukan Piala Dunia

BOGOTA (Reuters) – Presiden FIFA Gianni Infantino, yang pilihan raya janji-janji termasuk meluaskan pusingan akhir Piala Dunia untuk 40 negara, pada hari Isnin mencadangkan kejohanan yang lebih besar yang melibatkan 48 pasukan.

Walau bagaimanapun, beliau mencadangkan bahawa 16 satu pasukan akan pulang ke rumah selepas hanya satu perlawanan kalah mati, dan baki kejohanan itu akan dimainkan, seperti sekarang , dengan peringkat kumpulan 32 pasukan, diikuti dengan fasa kalah mati.

Infantino, demikian semasa satu majlis di universiti Sergio Arboleda Bogota, berkata keputusan muktamad akan diambil oleh Majlis FIFA pada bulan Januari, media Colombia dilaporkan . Jurucakap FIFA mengesahkan bahawa laporan itu tepat.

“Ini adalah idea untuk mencari penyelesaian yang terbaik, kita akan membahaskan mereka bulan ini dan kami akan memutuskan segala-galanya pada 2017,” Infantino dipetik sebagai berkata. “Mereka adalah idea-idea yang kita buat untuk melihat yang mana satu adalah yang terbaik.”

Infantino berkata cadangan beliau adalah untuk mempunyai kalah mati awal pusingan yang melibatkan 32 pasukan bermain di negara tuan rumah, dengan 16 pemenang yang mencapai peringkat kumpulan. Sebanyak 16 pasukan pilihan akan mendapat bye ke peringkat kumpulan, katanya.

“Idea ini adalah bahawa 16 pasukan akan layak terus ke peringkat kumpulan dan 32 yang lain akan bermain dalam fasa awal, dalam negara di mana Piala Dunia sedang bermain – mereka akan bermain untuk baki 16 tempat, “katanya

.” ini bermakna kita terus dengan Piala Dunia normal untuk 32 pasukan, tetapi 48 pasukan pergi ke parti.

“idea FIFA adalah untuk membangunkan bola sepak di seluruh dunia, dan Piala dunia adalah acara terbesar ada,” katanya. “ia lebih daripada pertandingan, ia merupakan satu aktiviti sosial.”

Infantino telah dipilih sebagai Ketua FIFA pada 26 Februari untuk menggantikan Sepp Blatter, yang menerima pengharaman enam tahun untuk etika pelanggaran.

titik utama platform pilihan raya Infantino adalah untuk meningkatkan kejohanan 40 pasukan, walaupun pengkritik berkata jumlah ini akan mendatangkan kesusahan dalam mencari format yang sesuai dan mudah. ​​

jurulatih Jerman, Joachim Loew berkata pada hari Ahad bahawa kejohanan yang lebih besar akan “mencairkan” nilai sukan, manakala kelab-kelab Eropah telah sangat menentang peningkatan dalam bilangan pasukan

(Penulisan oleh Brian Homewood di Berne.; Penyuntingan oleh Ken Ferris)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.