Home / Teknologi / industri kereta menunjukkan off kerjasama sebagai cara untuk menyaingi syarikat teknologi

industri kereta menunjukkan off kerjasama sebagai cara untuk menyaingi syarikat teknologi

Future challenges: Can carmakers charge premium prices for connected car services as technology companies like Google look to develop similar offerings for free? — Reuters

Cabaran Masa Depan: Bolehkah pembuat kereta mengenakan harga premium bagi perkhidmatan kereta terhubung sebagai syarikat teknologi seperti Google melihat untuk membangunkan penawaran sama secara percuma? – Reuters

PARIS / FRANKFURT: Bimbang dengan ancaman yang ditimbulkan oleh firma Silicon Valley membangunkan sistem memandu autonomi, pembuat kereta di minggu ini Paris Motor Show menunjukkan tanda-tanda mereka bersedia untuk membalas dengan bekerjasama dalam bidang yang mereka mungkin telah dijangka untuk bersaing.

“Ini adalah bagaimana industri automotif mungkin dapat melawan ancaman bahawa Apple dan terutamanya Google mewakili kepada jenama mereka perkhidmatan digital menjadi lebih dan lebih penting,” kata penganalisis pelaburan teknologi Richard Windsor.

BMW, Daimler dan VW Audi mengumumkan minggu ini mereka akan melancarkan perkhidmatan pemantauan trafik baru tahun depan yang memberikan pemandu pemandangan keadaan jalan batu di hadapan. Mereka adalah berdasarkan kepada data video yang dikumpul daripada sensor dalam kereta lain dan diberi makan kepada usahasama firma perkhidmatan pemetaan navigasi tiga pembuat kereta ‘DI SINI.

Secara berasingan SINI adalah saingan Belanda TomTom NV pada Khamis mengumumkan tawaran-tawaran data trafik dengan truckmaker Volvo dan pembuat kereta Skoda, anak syarikat VW.

Juga General Motors, Nissan dan VW yang bereksperimen dengan rancangan untuk menarik data video yang dirakam oleh kenderaan pelanggan mereka menggunakan firma Israel sistem sensor berasaskan kamera Mobileye, yang tidak lama lagi boleh memberi pembuat kelebihan berbanding orang-orang seperti Google dalam ketepatan pemetaan yang diperlukan untuk kereta tanpa pemandu.

Walau bagaimanapun, ia masih belum dapat dilihat sama ada pembuat kereta boleh mengenakan harga premium bagi perkhidmatan kereta hubungan sebagai syarikat teknologi seperti Google melihat membangunkan penawaran sama secara percuma, disokong oleh pengiklanan atau model perniagaan yang lain.

Banyak oleh data trafik permulaan Inrix untuk membekalkan data ke Google milik trafik dan pandu arah perkhidmatan yang diperolehi orang ramai Waze akan membantu pemandu mencari tempat letak kereta di telefon pintar menggunakan aplikasi percuma. Dan Renault berkata pada hari Khamis ia menunjukkan prototaip sistem Waze dibina ke dalam papan pemuka keretanya yang menjalankan Android Auto, sistem operasi Google untuk pembuat kereta.

Sementara itu menghubungkan kereta bergerak dengan Internet juga perlu telekom mudah alih rangkaian lebih dipercayai. Dengan matlamat itu, pembuat kereta terkemuka Jerman, berkata minggu ini mereka bekerjasama dengan pembuat peralatan rangkaian telekomunikasi Ericsson, Huawei, Nokia, Qualcomm dan Intel untuk membantu dalam membentuk generasi akan datang rangkaian 5G ditetapkan untuk debut sekitar 2020.

Berhati-hati memandu

Pada masa yang sama pengeluar kereta kini berlumba-lumba untuk merancang kursus mereka untuk membina kenderaan pandu sendiri dalam tempoh lima tahun akan datang, pecutan dramatik dalam kadar dari 10- untuk 15 tahun rangka masa yang banyak telah mencatatkan sehingga menolak untuk mempercepatkan proses dengan kemajuan yang dibuat oleh Google dan Tesla.

“Kami melihat kereta itu berubah daripada produk ke dalam platform muktamad,” kata Pengerusi Daimler Dieter Zetsche kepada pemberita di Paris.

Di antara syarikat-syarikat kereta yang terdapat dua kem, mereka yang cuba untuk membangunkan teknologi memandu autonomi mereka di-rumah, dan mereka yang penyumberan luar, tetapi bahagian yang sedang bersedia untuk menjadi kurang jelas-potong kerana keperluan kerjasama di beberapa kawasan sekurang-kurangnya.

“Secara beransur-ansur semua pengeluar kereta perlu mendapatkan lebih banyak dan lebih banyak terlibat dalam menguruskan data. Ia adalah semula jadi. Kami akan perlu bekerja lebih kolaboratif,” Stewart Callegari, seorang eksekutif perancangan produk Nissan untuk kereta tanpa pemandu kepada pemberita pada pameran Paris.

perkongsian baru-baru Fiat untuk membina sendiri memandu van dengan Google dilihat oleh penganalisis sebagai contoh penyumberan luar, memandangkan kewangan lemah pembuat kereta Itali itu, menghadkan keupayaan untuk melabur dalam kepakaran perisian sendiri itu.

Daimler, di sisi lain, adalah tegas dalam kem pembuat kenderaan yang ingin pergi sendiri tetapi masih melihat beberapa keperluan untuk kerjasama.

“Kita perlu memikirkan sama ada kita bekerja bersama-sama menganalisis data atau sama ada kita melakukan ini pada kita sendiri. Ini bergantung kepada kes penggunaan,” kata Zetsche, sambil menambah bahawa ia masuk akal untuk bekerja bersama-sama dalam kawasan di mana penjimatan kos yang berpotensi mengakibatkan tetapi tidak mengaburkan perbezaan antara jenama.

Sesetengah perkongsian seperti perjanjian di antara pembuat kereta China anak Sweden Geely ini Volvo Kumpulan Kereta untuk membangunkan kereta autonomi dengan Uber Technologies, dan perkongsian General Motor dengan saingan Lyft Uber ini, juga dilihat sebagai pendekatan hibrid.

“Industri automotif telah dan akan terus menjadi perniagaan perisian dalam pelbagai cara,” Audi Presiden Amerika Scott Keogh kepada Reuters. – Reuters

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *