Home / Berita / Indonesia gempa tol melompat kepada 97 kerana lebih banyak mayat ditemui dalam runtuhan

Indonesia gempa tol melompat kepada 97 kerana lebih banyak mayat ditemui dalam runtuhan

Meureudu : Angka kematian akibat gempa bumi kuat yang melanda barat Indonesia rabu telah hampir dua kali ganda kepada 97, tentera berkata, sebagai lagi mayat ditarik dari runtuhan skor bangunan berkecai.

The cetek 6.4 magnitud gempa bumi melanda daerah Pidie Jaya di wilayah Aceh pada waktu subuh kerana ramai di rantau ini terutamanya Muslim di pulau Sumatera telah bersedia untuk solat subuh.

angka kematian semakin meningkat sebagai carian pasukan penyelamat, sering dengan tangan, melalui rumah, masjid dan kedai-kedai dikurangkan kepada runtuhan.

angka awal 52 mati telah disemak semula dengan ketara oleh tentera Indonesia, yang telah mengambil alih tanggungjawab untuk operasi mencari dan menyelamat.

“setakat ini 97 orang telah terbunuh dan jumlah terus meningkat,” Aceh ketua tentera Tatang Sulaiman kepada AFP

BACA:. LIVE tol UPDATE Kematian meningkat selepas batu gempa bumi kuat Aceh, Indonesia

“Apabila kita mendapatkan semula badan kadang-kadang ada lima, kadang-kadang 10 mayat. “

Lebih daripada 1,000 tentera dan kira-kira 900 polis telah dikerahkan ke kawasan-kawasan yang paling teruk terjejas untuk menubuhkan pusat-pusat perlindungan dan mata pemindahan, katanya.

Beratus-ratus rumah dan kedai telah diruntuhkan oleh gempa bumi itu, meninggalkan orang banyak tiada tempat tinggal dan memerlukan bekalan asas seperti makanan dan air, kata pegawai.

“elektrik ini masih off. Beberapa tempat mempunyai penjana, tetapi tidak banyak, “tempatan kepala agensi bencana Puteh Manaf kepada AFP.

” Jika hujan akan ada penyakit. “

Semuanya dimusnahkan ‘

The hospital tunggal di Pidie Jaya adalah cepat terharu, dengan pesakit yang dirawat di atas rumput di depan atau dihantar ke daerah-daerah jiran dengan kemudahan yang lebih baik.

Ketua pejabat kesihatan daerah Said Abdullah berkata hampir 200 cedera telah tiba sejak gempa bumi itu, tetapi ramai yang tidak akan masuk hospital kerana takut gempa susulan.

orang “Kami merawat luar. Kami mengambil katil keluar kerana tiada siapa yang berani masuk hospital, “katanya kepada AFP.

Satu lagi hospital serantau telah mengalami kerosakan yang serius dalam gempa bumi, bersama-sama dengan sekolah-sekolah dan infrastruktur utama yang lain, jurucakap agensi bencana negara berkata.

di bandar yang teruk terjejas daripada Meureudu, penduduk yang ketakutan bergegas keluar kerana rumah yang mereka kalah dan runtuh.

“Segala-galanya telah musnah,” kata Hasbi Jaya, yang menarik diri dua anaknya tidak sedarkan diri dari runtuhan rumah mereka.

“Ia adalah hitam legam kerana elektrik itu keluar. Saya melihat sekeliling dan rumah semua jiran-jiran saya ‘ranap sepenuhnya. “

Seorang wartawan AFP berkata, penduduk bingung telah mengembara jalan-jalan serpihan di kawasan berkenaan, tidak dapat kembali ke rumah mereka yang rosak dalam ketakutan gegaran susulan.

Sesetengah melarikan diri ke kawasan yang lebih tinggi kerana takut tsunami walaupun tiada amaran dikeluarkan.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.