Home / Berita / India polis menahan merpati dengan mengancam komen Modi

India polis menahan merpati dengan mengancam komen Modi

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

India has a history of detaining pigeons over fears they are being used for espionage by Pakistan. -AFP filepic

India mempunyai sejarah menahan burung merpati kerana bimbang ia sedang digunakan untuk pengintipan oleh Pakistan. AFP Gambar fail

NEW DELHI: Polis India, hari ini mereka telah mengambil merpati ke dalam jagaan selepas didapati membawa nota amaran kepada Perdana Menteri Narendra Modi berhampiran sempadan banyak ketenteraan negara dengan Pakistan .

Border Force Security (BSF) pegawai mendapati burung di Pathankot di negeri utara Punjab, di mana militan berpangkalan di Pakistan melancarkan serangan maut ke atas sebuah pangkalan tentera udara pada bulan Januari.

“Kami mengambil ia ke dalam jagaan malam lepas,” Pathankot Inspektor polis Rakesh Kumar kepada AFP melalui telefon.

“BSF mendapati dengan nota dalam Urdu mengatakan sesuatu like’Modi, kami tidak orang yang sama dari tahun 1971. Sekarang setiap dan setiap kanak-kanak bersedia untuk berjuang menentang India,” kata Kumar.

The jirannya berperang ketiga dan terakhir besar-besaran pada tahun 1971.

Nota itu nampaknya ditandatangani oleh kumpulan militan yang berpangkalan di Pakistan Lashkar-e-Taiba (LeT) “jadi kita sedang menyiasat perkara itu dengan serius”, Kumar berkata.

Ia bukan kali pertama burung telah menjadi terlibat dalam sering membawa maut persaingan puluhan tahun antara kedua-dua negara bersenjata nuklear.

Tetapi ia datang sebagai ketegangan meningkat lebih satu serbuan ke atas sebuah pangkalan tentera India di Kashmir dua minggu lalu bahawa New Delhi dipersalahkan ke atas kumpulan militan yang sama bertanggungjawab ke atas serangan pada bulan Januari.

Minggu lepas, tentera India mencecah militan seluruh pemisah sempadan de-facto yang dipertikaikan Kashmir, dalam satu langkah yang jarang berlaku yang mencetuskan kemarahan dari Kuala Lumpur.

Dua belon juga baru-baru dijumpai di Punjab dengan mesej yang sama ditujukan kepada Modi dalam bahasa Urdu.

Tahun lepas, polis India merampas merpati kerana disyaki ia sedang digunakan untuk pengintipan oleh Pakistan dan juga X-ray untuk memeriksa mana-mana kamera pengintip, penghantar atau cip tersembunyi.

Pada tahun 2013, pasukan keselamatan India mendapati helang mati dilengkapi dengan kamera kecil, dan pada tahun 2010 merpati lain ditahan kerana bimbang mengintip. AFP

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *