Home / Berita / India menandatangani perjanjian 7,8 bilion euro bagi 36 jet pejuang Rafale dari Perancis

India menandatangani perjanjian 7,8 bilion euro bagi 36 jet pejuang Rafale dari Perancis

NEW DELHI (Reuters) – India menandatangani perjanjian untuk membeli 36 Rafale pejuang jet dari Perancis pada Jumaat untuk sekitar $ 8,7 bilion (6.68 bilion pound), pemerolehan pertama di negara ini pesawat tempur dalam dua dekad dan rangsangan untuk rancangan Perdana Menteri Narendra Modi untuk membina semula armada yang semakin tua.

tentera udara turun kepada 33 skuadron, terhadap keperluannya 45 untuk menghadapi kedua-dua China, dengan mana ia mempunyai pertikaian sempadan nanah, dan bersenjata nuklear saingan Pakistan.

Menteri Pertahanan Perancis Jean-Yves Le Drian menandatangani perjanjian dengan rakan sejawatannya India, Manohar Parrikar, di New Delhi, yang berakhir hampir 18 bulan perbalahan mengenai terma antara New Delhi dan pengeluar Dassault Aviation.

Parrikar berkata perjanjian itu, yang seorang pegawai kementerian pertahanan berkata bernilai € 7800000000 ($ 8,7 bilion), akan “dengan ketara meningkatkan keupayaan mogok dan pertahanan India”.

pegawai tentera udara telah memberi amaran untuk tahun pembukaan jurang keupayaan utama dengan China dan Pakistan tanpa pesawat baru state-of-the-art , sebagai armada ketinggalan zaman dan sebahagian besarnya buatan Rusia India bersara dan pengeluaran kapal terbang buatan tempatan telah ditangguhkan.

India pada asalnya diberikan Dassault dengan suatu perintah bagi 126 pesawat Rafale buatan pada tahun 2012 selepas pesaing rentak enjin berkembar generasi keempat pejuang dalam proses pemilihan dekad-panjang, tetapi rundingan berikutnya runtuh.

Modi, yang telah berikrar untuk memodenkan angkatan tentera India dengan $ 150.000.000.000 Perbelanjaan besar, secara peribadi campur tangan pada April 2015 untuk bersetuju dengan perintah yang lebih kecil daripada 36 dan memberi tentera udara rangsangan jangka masa terdekat kerana dia ditimbang pilihan untuk membaik pulih yang lebih asas.

yang pertama sedia untuk terbang pesawat Rafale buatan dijangka tiba menjelang 2019 dan India dijangka mempunyai semua 36 dalam tempoh enam tahun.

penganalisis Pertahanan Nitin Gokhale kepada Reuters bahawa tag harga yang adil dan India telah berunding ke bawah daripada 12 bilion euro.

Dassault dalam satu kenyataan ia mengalu-alukan menandatangani kontrak.

India berkata pejuang Tejas buatan tempatan, yang mengambil ke langit pada Julai 33 tahun selepas ia telah dibersihkan untuk pembangunan, akan membentuk sebahagian besar daripada armada masa depan, tetapi Parrikar juga telah berkata bahawa India diperlukan 100 baru pesawat tempur ringan pada tahun 2020 untuk menggantikan Federation MiG-21.

yang telah menggalakkan orang-orang seperti Saab Sweden dan Amerika Syarikat Lockheed Martin semula padang satu enjin mereka Gripen dan F-16 pesawat yang telah dihapuskan dalam Rafale tender.

“The Rafale adalah mengisi satu jurang kritikal. Ia bukan keseluruhan sampul surat,” kata Gokhale. “Apabila ini selesai, kerajaan akan turun ke perniagaan untuk menilai cadangan.”

India adalah pengimport senjata terbesar di dunia, dan walaupun ikrar Modi untuk membina asas pembuatan tempatan, firma pertahanan asing melihat India sebagai salah satu daripada pasaran yang paling menguntungkan negara-negara Barat mengurangkan perbelanjaan pertahanan.

(Laporan oleh Tommy Wilkes dan Nigam Prusty; Penyuntingan oleh Sanjeev Miglani dan Nick Macfie)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.