Home / Berita / India Mahkamah mengeluarkan waran tangkap terhadap Ananda Krishnan dan timbalan

India Mahkamah mengeluarkan waran tangkap terhadap Ananda Krishnan dan timbalan

NEW DELHI: Sebuah mahkamah India telah mengeluarkan waran tangkap terhadap T. jutawan Malaysia Ananda Krishnan dan Ralph Marshall, Timbalan pengerusi di Astro All Asia Networks Plc., berkaitan dengan siasatan aduan rasuah telefon-lesen.

Krishnan mengawal Kumpulan Maxis Malaysia.

Sebuah mahkamah di New Delhi berkata Sabtu ia akan berpecah perkara-perkara ke dalam kes-kes yang berasingan bagi tuduhan terhadap Ananda dan Marshall dan orang-orang terhadap bekas menteri telekomunikasi Dayanidhi Maran.

The Biro Penyiasatan Pusat, yang dicari waran, mahu Ananda dan Marshall menghadapi prosiding mahkamah berikutan dakwaan bahawa Maran tidak wajar digemari operator. Malaysia enggan bekerjasama dengan usaha India untuk mempersoalkan lelaki, kata mahkamah.

Mahkamah akan menjalankan perbicaraan kes itu terhadap Maran pada Oct 18. Penyiasat memberitahu mahkamah tidak sekali-kali waran tangkap sebagai manusia tidak boleh disampaikan saman yang dikeluarkan oleh mahkamah.

“dakwaan serius telah dibuat terhadap kedua-dua tertuduh … kedua-duanya adalah warga Malaysia,” kata hakim itu dalam perintah itu. “Mereka tidak dapat disampaikan dengan surat panggilan melalui perjalanan biasa” kerana “pihak berkuasa Malaysia telah mengkategorikan enggan melaksanakan penyampaian. Satu-satunya jalan yang tinggal ialah untuk mendekati Interpol, dan untuk itu terbitan waran perlu.”

CBI pada 2011 memberitahu Mahkamah Agung bahawa ia sedang menyiasat dakwaan bahawa Maran ditangguhkan pemberian lesen kepada Aircel Cellular Ltd. dan memaksa pengasasnya, Chinnakannan Sivasankaran, untuk menjual pegangan kepada Maxis. Maran, yang berkhidmat sebagai menteri telekomunikasi dalam kabinet Perdana Menteri Manmohan Singh di antara 2004 dan 2007, meletak jawatan sebagai menteri tekstil pada Julai 2011.

India mempunyai sejarah mengeluarkan waran tangkap tidak realistik. Pada tahun 2014, Mahkamah Agung mengarahkan Pengerusi Samsung Electronics Co. Lee Kun-Hee hadir di hadapan hakim dalam pertikaian ke atas bayaran 1.4mil US $. Kes itu masih belum selesai. – Bloomberg

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.