Home / Berita / India evacuates kampung sempadan selepas serbuan ke atas kumpulan militan di Pakistan

India evacuates kampung sempadan selepas serbuan ke atas kumpulan militan di Pakistan

ISLAMABAD / SRINAGAR, India (Reuters) – Pakistan pada hari Jumaat “sekali menolak” tuntutan India telah menghantar tentera di seluruh sempadan yang menjadi pertikaian di Kashmir untuk membunuh suspek militan, kerana India dipindahkan kampung berhampiran sempadan di tengah-tengah kebimbangan mengenai peningkatan tentera.

dalam pengumuman awam yang jarang seperti serbuan, India berkata ia telah dijalankan daripada “serangan pembedahan” pada hari Khamis, menghantar pasukan khas untuk membunuh orang bersedia untuk menyelinap ke dalam kawasan dan menyerang bandar-bandar utama.

pegawai India berkata tentera telah membunuh militan berjumlah mencapai dua angka dan tenteranya telah pulang dengan selamat kepada asas sebelum subuh, tetapi enggan memberikan lebih banyak bukti operasi.

Pakistani Perdana Menteri Nawaz Sharif menegaskan bahawa India dipecat tanpa provokasi dari pihak iaitu sempadan yang dikawal ketenteraan di rantau ini dipertikaikan Kashmir, takat kilat selama dua tiga peperangan antara jiran bersenjata nuklear, dan membunuh dua anggota tentera.

“Kabinet menyertai Perdana Menteri dengan lengkap menolak tuntutan India menjalankan ‘mogok pembedahan’,” kata pejabat Sharif dalam satu kenyataan yang dikeluarkan selepas mesyuarat kabinet pada hari Jumaat.

Ia menambah bahawa negara ini sudah bersedia “untuk menangani apa-apa reka bentuk India agresif,” tetapi tidak memberikan butiran lanjut.

Pakistan juga menangkap seorang askar India pada hari Khamis di sebelah sempadan, tetapi India berkata ini adalah tidak berkaitan dengan serbuan itu sebagai seorang lelaki yang telah secara tidak sengaja menyimpang seluruh sempadan.

tekanan Dalam Negeri telah membina ke atas Perdana Menteri India Narendra Modi untuk bertindak balas selepas 19 askar terbunuh dalam serangan September 18 di pangkalan tentera India di Kashmir yang India menyalahkan penyusup yang melintasi dari wilayah Pakistan.

seorang pemimpin kanan parti pemerintah Modi mengisytiharkan dirinya berpuas hati dengan “berbilang serampang” sambutan India kepada serangan ke atas pangkalan tentera.

“Bagi Pakistan, keganasan telah datang sebagai pilihan yang lebih murah selama ini . Masa untuk menjadikannya mahal untuk itu, “Ram Madhav, setiausaha agung kebangsaan Parti Bharatiya Janata, menulis dalam kolum untuk akhbar Indian Express.

India juga telah melancarkan kempen diplomatik untuk mencuba dan mengasingkan Pakistan . keputusan pada Selasa untuk memboikot sidang kemuncak pemimpin-pemimpin Asia Selatan pada bulan November di Islamabad diikuti oleh Afghanistan, Bangladesh dan Bhutan menyatakan “ketidakupayaan” mereka untuk hadir.

Sri Lanka berkata pada hari Jumaat bahawa keamanan dan keselamatan adalah penting bagi kerjasama serantau, tetapi berhenti pendek untuk menarik diri.

“sandiwara PEMBEDAHAN”

Walaupun ahli-ahli politik awam dan India mempunyai mengalu-alukan operasi, Pakistan disambut short New Delhi peristiwa dengan keraguan dan cemuhan.

saluran berita televisyen dan akhbar melaporkan hanya senjata kecil dan serangan mortar, kejadian yang agak rutin kepada de facto sempadan.

di Pakistan Express Tribune, anggota gabungan New York Times, yang diketuai edisi dengan tajuk “sandiwara ‘pembedahan’ meletup di muka India”.

hubungan budaya Rising ketegangan juga telah melanda.

pawagam Pakistan telah berhenti tayangan filem India di “perpaduan” dengan angkatan tentera, dan selepas kumpulan yang pembikin filem India ‘mengharamkan ahli-ahlinya daripada menyewa pelakon Pakistan. filem Bollywood India yang dibuat adalah sangat popular di kedua-dua negara.

pengumuman India serbuan pada Khamis menimbulkan kemungkinan peningkatan tentera yang boleh menghancurkan sebuah 2003 Kashmir gencatan senjata.

India memindahkan lebih daripada 10,000 penduduk kampung yang tinggal berhampiran sempadan, dan mengarahkan pasukan keselamatan untuk meningkatkan pengawasan di sepanjang sempadan di Jammu dan Kashmir, sebahagian daripada sempadan 3,300 km (2,100 batu).

Beratus-ratus kampung telah dibersihkan di sepanjang 15 km (9 batu) jalur di rantau tanah rendah Jammu dan ke utara di Barisan Kawalan di pergunungan Himalaya Kashmir.

“keutamaan kami adalah untuk menggerakkan wanita dan kanak-kanak untuk bangunan-bangunan kerajaan, rumah tetamu dan perkahwinan dewan, “kata Nirmal Singh, Timbalan Ketua Menteri Jammu dan Kashmir.

“Orang yang tidak dapat berhijrah telah diarahkan untuk tidak berdekatan rumah-rumah mereka pada awal pagi atau lewat pada waktu malam.”

Kerajaan Modi telah bergelut untuk membendung protes pada jalan-jalan di Kashmir, di mana lebih daripada 80 orang awam terbunuh dan beribu-ribu lagi cedera dalam 10 minggu lalu selepas militan muda pemisah telah dibunuh oleh tentera India.

Pakistan berkata pada Jumaat bahawa utusan khas Sharif telah tiba di Beijing untuk memberi taklimat China kepada keadaan yang semakin merosot di Kashmir India yang dikawal. China, sekutu Pakistan, melahirkan kebimbangan, Kementerian Luar Pakistan berkata dalam satu kenyataan.

Farmer Rakesh Singh, 56, yang tinggal di sektor Arnia di Jammu, kata keluarganya adalah antara yang pertama untuk meninggalkan rumah kerana kampung beliau adalah dalam julat meriam Pakistan.

“Kami mengalami besar, “katanya. “Ia adalah perkara baru bagi kita.”

(laporan tambahan dengan Shihar Aneez dalam COLOMBO; Penulisan oleh Rupam Jain dan Tommy Wilkes; Penyuntingan oleh Douglas Busvine dan Nick Macfie)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia