Home / Teknologi / Ia bukan semua permainan

Ia bukan semua permainan

The fight goes on: The new Fnatic lineup – (from left) Raven, eyyou, DeMon, Mushi and Ohaiyo – has set its sight on the Frankfurt Major tournament in November. — SHAFWAN ZAIDON/The Star

Perjuangan diteruskan: barisan Fnatic baru – (dari kiri) Raven, eyyou, syaitan, Mushi dan Ohaiyo – telah menetapkan yang penglihatan pada kejohanan Frankfurt Major pada bulan November. – Shafwan Zaidon / The Star

Ketahui apa yang diperlukan untuk menjadi Esports pemain profesional dari Dota peminat permainan video elit Malaysia, Ohaiyo.

“Untuk menjadi Esports pemain berjaya, anda perlu mempunyai disiplin,” kata “Ohaiyo” Khoo Chong Xin, salah satu yang paling popular Malaysia Dota 2 pemain.

Malaysia kini melihat peningkatan dalam pemain berbakat tetapi ramai yang masih tidak membuat ia besar kerana kekurangan komitmen, katanya.

“Kemahiran, penyelarasan dan refleks hanya akan membawa anda setakat ini,” kata Ohaiyo.

kejohanan Memasuki adalah berbeza daripada bermain permainan kasual – pemain hendaklah mental yang kuat untuk pergi sepanjang jalan atau mereka menghadapi risiko membiarkan pasukan ke bawah.

Ohaiyo adalah sebahagian daripada pasukan yang memenangi Fnatic sebagainya tempat di The International 2016 (TI6), yang terbesar Dota kejohanan di dunia. Pasukan itu – yang terdiri daripada ketua pasukan “Mushi” Chai Yee Fung, “MidOne” Zheng Yeik Nai, “343” Adam Erwann Shah dan “DJ” Djardel Jicko Mampusti – membawa pulang AS $ 1.45mil sejuk (RM6 juta)

Beliau memberi penghargaan rakan sepasukan untuk berjaya – walaupun prestasi yang rendah di peringkat kumpulan, mereka berjaya mengubah keadaan untuk mencapai sebagainya meletakkan

.

Dota 2 adalah popular MOBA (berbilang talian Pertempuran arena) permainan di mana dua pasukan lima cuba untuk memusnahkan struktur utama masing-masing dikenali sebagai “kuno”.

Valve, yang membangunkan permainan, telah semakin meningkat tahun hadiah wang demi tahun. Kini dalam tahun keenam, kejohanan itu menawarkan hadiah terkumpul rekod US $ 20.7mil (RM85.6mil).

Walaupun hadiah wang tunai dan pendapatan melihat lumayan, Ohaiyo kata gaji bawa pulang adalah lebih kurang. Beliau berkata 30% daripada hadiah wang pergi ke tabung Washington sebagai cukai, dan selebihnya adalah divvied di kalangan pemain, pengurus, jurulatih, penganalisis dan pihak-pihak lain.

darah New

Fnatic tidak berehat dengan kejayaan – ia telah mula berjabat sehingga pasukan. MidOne, 343 dan DJ telah digantikan oleh dua pemain muda baru “Raven” Marc Polo Luis Fausto dan “eyyou” Nico Barcelon, kedua-duanya dari Filipina, dan “syaitan” Jimmy Ho dari Amerika Syarikat.

Ketiga-tiga mereka bermain untuk TNC Gaming dari Filipina pada TI6.

Kapten Mushi dan Ohaiyo yang merupakan penyumbang utama dalam Fnatic, kini satu-satunya rakyat Malaysia dalam pasukan tetapi ia masih lagi satu pasukan “tempatan” di hati.

Fnatic masih menghabiskan sebahagian besar masanya di rumah judi di Seri Kembangan apabila mereka tidak dunia pengelilingan.

Ohaiyo berkata pasukan itu kini bersedia untuk yang akan datang Frankfurt Major pada bulan November.

“The Fnatic barisan semasa masih baru dan ada banyak kerja yang perlu dilakukan sebelum kita boleh melihat keputusan,” katanya.

Beliau adalah cepat untuk menunjukkan bahawa manakala Esports kelihatan glamor, ia mengambil banyak kerja keras untuk sampai ke peringkat antarabangsa.

“Kebanyakan kebaikan perlu mengorbankan kehidupan peribadi mereka untuk melatih, yang mengambil masa lebih daripada 10 jam sehari,” katanya. Jadual melelahkan menjadikannya hampir mustahil untuk menghabiskan masa dengan keluarga dan rakan-rakan.

Ditanya kepada apa yang dibawa masa depan bagi beliau sebagai seorang pemain profesional, Ohaiyo menjawab bahawa dia mungkin hanya mempunyai dua atau tiga tahun lagi yang tinggal untuk bersaing walaupun dia baru berusia 23 tahun. Ini bukan sesuatu yang luar biasa, kerana jangka hayat pemain profesional cukup singkat kerana banyak bersara pada usia 25.

Ohaiyo percaya bahawa kerjaya dalam kejurulatihan mungkin menjadi pilihan yang terbaik untuk beliau selepas dia bersara, kerana dia sangat tertarik Dota walaupun selepas bermain permainan dalam hampir setiap hari sejak lapan tahun yang lalu.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.