Home / Berita / Hungary PM berkata Eropah perlu memproses pelarian di Libya

Hungary PM berkata Eropah perlu memproses pelarian di Libya

VIENNA (Reuters) – Kesatuan Eropah perlu menubuhkan sebuah “bandar pelarian gergasi” di Libya pantai dan proses suaka tuntutan sana dari pelarian yang tiba dari negara-negara Afrika yang lain, Perdana Menteri Hungary Viktor Orban berkata pada hari Sabtu.

Mr Orban, bercakap dalam Vienna selepas sidang kemuncak negara-negara Eropah dan Balkan pada krisis pelarian, memberikan beberapa butiran dan berkata bahawa pengaruhnya sendiri dalam hal-hal itu adalah kecil. Tetapi beliau menegaskan bahawa sempadan luar Kesatuan Eropah perlu berada di bawah “jumlah kawalan” – termasuk sempadan Mediterranean, di mana Libya memainkan peranan penting. [L8N1C00EQ]

Libya mempunyai disokong oleh PBB kerajaan, tetapi telah dalam kekacauan politik sejak kejatuhan Muammar Gaddafi pada tahun 2011 dan telah berpecah kepada puak bersenjata saingan.

Pemimpin Hungary, yang telah mencetuskan kontroversi dengan mencaci pelarian dan mendirikan pagar dawai cukur di sepanjang sempadan selatan negara itu tahun lepas, kata laluan Balkan itu ditutup buat masa ini dan berikrar untuk tetap seperti itu, tetapi menambah Eropah masih terdedah dari selatan.

Beliau berkata Libya dan Mesir kedua-dua pasangan penting.

“EU memerlukan dasar Libya baru,” katanya pada taklimat media di Vienna. “Libya merupakan kawasan yang pantai boleh digunakan untuk belayar ke Eropah kerana ada negeri ada di sana.”

perpaduan Libya perlu dikekalkan, dengan kerajaan Libya baru ditubuhkan dan dibawa masuk ke dalam perjanjian kerjasama, katanya .

“Jika kita tidak memelihara Libya sebagai satu dan menstabilkan kita tidak boleh membuat bandar pelarian gergasi dengan pantai Mediterranean Libya,” katanya.

(Laporan oleh Marton Dunai di Budapest; Penyuntingan oleh Andrew Bolton)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.