Home / Berita / hubungan yang kuat antara Britain dan EU dalam faedah AS – Kerry

hubungan yang kuat antara Britain dan EU dalam faedah AS – Kerry

BRUSSELS (Reuters) – Setiausaha Negara Amerika Syarikat John Kerry menggesa Britain pada hari Selasa untuk mengekalkan sedekat mungkin dengan Kesatuan Eropah kerana ia berunding untuk meninggalkan blok itu, berkata kesatuan Eropah adalah paling utama bagi hubungan transatlantik.

Bercakap di Brussels, Kerry berusaha untuk membuat kes untuk Kesatuan Eropah walaupun kebangkitan parti populis anti-EU dan mengundi Britain untuk keluar. Beliau berkata memang tidak ada tempat untuk dasar pemencilan.

“Kami tidak akan segan di mana kepentingan kita berbohong: Kita perlu kemungkinan EU kuat, yang paling kuat UK dan sangat bersepadu, hubungan yang sama antara mereka,” kata Kerry dalam ucapan

[

“Kami harus sekali-kali mengambil mudah baik yang dicapai oleh kesatuan Eropah,” katanya, sambil menambah bahawa “sesetengah orang berbuat demikian terlalu cepat,” balik mudanya sebagai anak seorang diplomat AS membesar di dibahagikan Berlin dalam 1950-an.

keputusan rakyat Britain ‘untuk meninggalkan blok 28 anggota pada Jun 23dealt satu tamparan besar kepada projek Eropah perpaduan yang lebih besar, dan cemas Washington yang dikhuatiri kestabilan selepas perang ia membantu untuk menyokong adalah berisiko.

Pemergian sekutu rapat Washington di blok datang sebagai Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat sedang berunding perjanjian perdagangan yang boleh merangkumi hampir separuh ekonomi di dunia.

parti politik Anti-EU, yang meletakkan tekanan belum pernah berlaku pada penubuhan pusat-kiri dan tengah-kanan di Eropah, telah merampas pakatan yang dicadangkan sebagai tanda kapitalisme tidak terkawal, berkata ia akan menurunkan taraf dan memberi manfaat kepada hanya syarikat-syarikat multinasional.

Walaupun Kerry berkata bahawa Barat perlu bergerak daripada hasil referendum British, beliau mengkritik ahli politik Eropah yang katanya gagal untuk memperkenalkan manfaat Kesatuan Eropah sejak enam dekad yang lalu.

Turut bersetuju dengan campur tangan oleh Presiden Barack Obama yang lalu April di London untuk menyokong EU, blok perdagangan terbesar di dunia, Kerry berkata pemulihan selepas perang di benua itu dan kemakmuran berikutnya adalah “salah satu cerita yang paling besar dalam sejarah umat manusia”.

dalam apa yang kelihatan seperti rayuan terus kepada Eurosceptics, beliau turut mempersoalkan, pada zaman perdagangan bebas, sambungan teknologi dan ancaman yang kompleks yang dihadapi oleh Barat, bagaimana mana-mana negara boleh berpisah daripada perintah antarabangsa. “Siapa yang dpt dipercaya boleh berhujah bahawa setiap negara, yang beroperasi dalam vakum, entah bagaimana akan menjadi lebih cekap dan berkesan?”

(Penyuntingan oleh Dominic Evans)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia