Home / Berita / Hospital terharu dengan cedera di Aleppo seperti Rusia tidak mengendahkan rayuan Barat

Hospital terharu dengan cedera di Aleppo seperti Rusia tidak mengendahkan rayuan Barat

CARTAGENA, Colombia / BEIRUT (Reuters) – Setiausaha Negara Amerika Syarikat John Kerry mempertahankan beliau usaha untuk berunding dengan Moscow lebih perang di Syria pada hari Isnin, walaupun kejatuhan gencatan senjata yang telah membawa kepada besar-besaran serangan oleh Rusia ke atas sektor yang dikuasai pemberontak yang mengepung Aleppo.

bekalan perubatan telah kehabisan di timur Aleppo, dengan mangsa mencurah ke dalam hampir tidak berfungsi hospital seperti Rusia dan sekutunya Presiden Bashar al-Assad diabaikan rayuan Barat untuk menghentikan pengeboman kawasan bandar utama terakhir di dalam tangan pembangkang.

Moscow dan Damsyik melancarkan serangan mereka minggu lepas walaupun bulan rundingan yang diketuai oleh Kerry yang mengakibatkan gencatan senjata kekal lama bulan ini. Setiausaha rundingan diplomatik negeri untuk Moscow telah menghadapi keraguan, termasuk daripada pegawai-pegawai kanan yang lain dalam pentadbiran AS.

Kerry berkata gencatan senjata gagal bukan punca pertempuran, dan satu-satunya cara untuk menghentikan perang itu untuk bercakap. mengejar kemenangan tentera, “kata Kerry kepada pemberita semasa lawatan ke Colombia. “Hari ini tidak ada gencatan senjata dan kami tidak bercakap kepada mereka sekarang. Dan apa yang berlaku? Tempat itu sedang ditumpas. Itu bukan delusional. Itu fakta. “

The serangan kerajaan Syria untuk menawan semula semua Aleppo, dengan sokongan udara Rusia dan bantuan Iran di atas tanah, telah diiringi dengan mengebom penduduk menggambarkan sebagai belum pernah berlaku dalam keganasan itu.

Kira-kira 250,000 orang awam terperangkap dalam, sektor dikuasai pembangkang yang mengepung bandar terbesar Syria. Beratus-ratus orang, termasuk berpuluh-puluh kanak-kanak, telah dilaporkan terbunuh sejak malam Khamis oleh serangan yang termasuk bom pemusnah kubu yang menjatuhkan bangunan keseluruhan.

Dalam konfrontasi tegang di PBB pada hujung minggu, yang Amerika Syarikat dipanggil pengeboman Rusia dalam menyokong Assad “tidak bertamadun”, dan berkata Rusia telah membunuh orang awam, kakitangan perubatan dan pekerja bantuan.

Moscow dan Damsyik berkata, mereka mengebom hanya militan, walaupun video dari Aleppo telah berkali-kali ditunjukkan kecil kanak-kanak yang digali keluar dari runtuhan bangunan runtuh.

di dalam sektor yang dikuasai pemberontak daripada apa yang pernah bandar terbesar Syria ini, terdapat hanya kira-kira 30 doktor kiri, menghadapi puluhan segar cedera setiap hari.

“hospital Aleppo bandar ini akan dipenuhi dengan orang-orang yang cedera … Perkara yang mula kehabisan,” kata Aref al-Aref, seorang pekerja perubatan penjagaan intensif, yang bercakap dari Aleppo.

“Kami tidak dapat membawa apa-apa dalam … bukan peralatan dan tidak kakitangan perubatan. Beberapa kakitangan perubatan adalah di kawasan luar bandar, tidak dapat masuk kerana pengepungan,” katanya.

Bebars Mishal, seorang pekerja pertahanan awam di dikuasai pemberontak Aleppo, berkata pengeboman semalaman berterusan sehingga 6 pagi (0300 GMT).

“Ia situasi yang sama. Terutama pada waktu malam, pengeboman semakin hebat, ia menjadi lebih ganas, dengan menggunakan semua jenis senjata, fosforus dan napalm dan kelompok bom,” Mishal kepada Reuters.

“Sekarang, ada hanya helikopter, dan Allah sahaja yang tahu di mana ia akan mengebom. Allah mengetahui mana bangunan akan runtuh,” katanya. “Semua orang takut … tidak dapat keluar. Mereka tidak tahu apa yang perlu dilakukan, atau di mana untuk pergi.”

Rusia dan Assad kelihatan mempunyai diplomasi ditinggalkan minggu lepas, pertaruhan dan bukannya kepada penyampaian yang penting tamparan ketenteraan terhadap musuh presiden di medan perang. Menawan daerah pemberontak Aleppo akan menjadi kemenangan terbesar daripada perang setakat ini untuk Assad, menghancurkan pemberontakan di kubu bandar utama yang terakhir.

di sebaliknya

Menunjukkan tidak akan ada penangguhan tidak lama lagi, tentera Syria mengeluarkan kenyataan mengulangi panggilan untuk orang awam untuk mengelakkan kedudukan pemberontak dan pangkalan di timur Aleppo.

Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia, sebuah badan pemantauan, berkata sekurang-kurangnya 237 orang, termasuk sekurang-kurangnya 38 kanak-kanak, telah terbunuh di Aleppo dan kawasan berdekatan sejak tentera mengisytiharkan berakhirnya gencatan senjata seminggu yang lalu. pekerja pertahanan awam di wilayah pembangkang meletakkan angka kematian di 400.

Sektor dikuasai pemberontak Aleppo sepenuhnya dikelilingi, menjadikannya mustahil untuk menerima bekalan. Syria American Medical Society (SAMS) kumpulan amal berkata minggu ini dalam satu kenyataan bahawa hanya 30 doktor kekal dalam.

“Kami ada pesakit yang akan mati dalam puluhan jika mereka tidak dipindahkan,” Osama Abo Ezz, seorang pakar bedah am dan penyelaras Aleppo untuk SAMS, memberitahu Reuters, bercakap dari kawasan berhampiran Aleppo.

“kakitangan perubatan tidak mencukupi dan benar-benar habis. The peti sejuk bank darah betul kosong. Vital ubat hampir kehabisan. katil ICU tidak mencukupi dan sentiasa penuh. pengimbas CT adalah daripada perintah, “katanya.

Penduduk mengatakan serangan udara menggunakan bom yang lebih kuat berbanding sebelum ini. Satu sumber tentera Syria memberitahu Reuters pada hari Sabtu bahawa senjata telah digunakan yang boleh menghancurkan terowong pemberontak dan kubu, digali semasa tahun kawalan pembangkang.

A stesen pam air yang disediakan timur Aleppo telah musnah. Jurucakap Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata misi teknikal telah melawatnya untuk menilai kerosakan.

“Kita tidak tahu berapa lama ia akan mengambil masa untuk memulihkan fungsi,” kata jurucakap itu, Tarik Jasarevic.

Usaha menyelamat semasa pengeboman itu dihalang kerana kerosakan telah membuat jalan dilalui dan kerana pusat-pusat pertahanan awam dan peralatan menyelamat diri mereka telah dipukul.

DIPLOMASI

Beratus-ratus ribu orang terbunuh dalam perang saudara antara kerajaan dan pemberontak Assad, dan 11 juta dihalau dari rumah mereka. Kebanyakan timur negara itu kini di tangan pejuang Negara Islam, musuh-musuh semua pihak lain.

Sejak Rusia menyertai perang setahun yang lalu untuk menyokong kerajaan Assad, pentadbiran Presiden Barack Obama mempunyai telah terlibat dalam diplomasi intensif dengan Moscow, cuba untuk menamatkan perang antara kerajaan dan kebanyakan kumpulan pemberontak dan mengalih fokus ke arah perjuangan yang sama terhadap negara Islam.

Tetapi peningkatan terkini telah meninggalkan dasar AS Syria berkeping-keping, semua tetapi memusnahkan harapan untuk kejayaan sebelum Obama meninggalkan pejabat tahun depan.

The Kremlin berkata pada Isnin kutukan Barat sukar mungkin menghalang apa-apa ketetapan kepada krisis. Moscow menyaksikan “benar-benar tiada peluang” untuk mengadakan sidang kemuncak mengenai Syria, kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov. Moscow menyalahkan Washington untuk kegagalan gencatan senjata itu, dengan alasan bahawa Amerika Syarikat gagal menghalang pemberontak daripada menggunakan gencatan senjata untuk berkumpul semula.

(Pelaporan tambahan oleh Ellen Francis di Beirut, Joseph Nasr di Berlin dan Stephanie Nebehay di Geneva; bertulis oleh Peter Graff dan Tom Perry; editing oleh Andrew Roche)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.