Home / Berita / hari perkahwinan bertukar menjadi tragedi bagi keluarga Aceh dilanda gempa

hari perkahwinan bertukar menjadi tragedi bagi keluarga Aceh dilanda gempa

ACEH : Yusra Fitriani dan Suharnas adalah kerana meraikan perkahwinan mereka pada hari Khamis (8 Disember), tetapi sehari sebelum sambutan bermula gempa bumi 6.5 pada skala Richter melanda kampung halaman mereka di wilayah Aceh Indonesia.

beberapa jam selepas gempa bumi itu melanda pada Rabu (7 Disember) pagi, pada kira-kira jam 11 pagi (0400 GMT), badan Suharnas berusia 32 tahun itu telah ditarik dari runtuhan apa yang digunakan untuk menjadi pasaran tempatan, tempat di mana saudara-mara mengatakan pasangan itu pertama kali bertemu.

a dihiasi dewan perkahwinan dalam apa yang akan keluarga menjadi isterinya beliau rumah itu kosong pada pagi Khamis, kerana Fitriani berbaring di atas tempat di sebelah ibunya.

“Ia begitu menyedihkan bagi keluarga kami,” kata ibunya, Rajiati. “. Kami telah menyediakan segala-galanya, orang dari kampung telah datang untuk membantu sejak hujung minggu”

“Kami meminta pemimpin agama untuk membantu kami memilih tarikh – kepada apa apa masa hari dan – akan menjadi yang terbaik untuk pasangan itu, “kata bapa Fitriani, M Yunas.

gempa Rabu melanda pantai timur wilayah itu, kira-kira 170 km (105 batu) dari Banda Aceh, ibu kota wilayah.

Kabupaten Aceh Pidie Jaya, dengan penduduk yang kira-kira 140,000, telah paling teruk melanda.

Ia adalah bencana terbesar yang melanda wilayah itu di hujung utara pulau Sumatera sejak tsunami Lautan Hindi 2004, yang mengorbankan lebih daripada 120,000 orang di Aceh sahaja.

agensi Pengurusan Bencana Kebangsaan Indonesia meletakkan angka kematian di 102 pada hari Khamis, dengan lebih daripada 700 cedera dan beribu-ribu kehilangan tempat tinggal. Pegawai takut bilangan mangsa boleh terus meningkat.

Agensi itu berkata, lebih 1,000 anggota termasuk pegawai tentera dan sukarelawan, telah dikerahkan untuk membantu dalam operasi mencari dan menyelamat.

Pasukan telah memberi tumpuan kebanyakan usaha mereka di tapak di mana Suharnas ditemui

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.