Home / Berita / " Hard Brexit " boleh menyebabkan kos syarikat kewangan UK 38bil pound

" Hard Brexit " boleh menyebabkan kos syarikat kewangan UK 38bil pound

File pic by EPA in June when then British PM David Cameron warned about the consequences of leaving the EU.

File pic oleh EPA pada bulan Jun apabila kemudian British PM David Cameron memberi amaran tentang akibat meninggalkan EU.

LONDON: Industri kewangan British boleh kehilangan sehingga 38 bilion pound ($ 48,34 bilion) dalam apa yang dipanggil ‘Brexit keras’ yang akan meninggalkan ia dengan akses terhad kepada pasaran tunggal EU, menurut satu melaporkan pada Selasa telah ditempah oleh kumpulan industri kewangan.

Jika syarikat kewangan kehilangan hak untuk bebas menjual perkhidmatan mereka di seluruh Eropah, 75,000 pekerjaan boleh hilang, menurut laporan oleh firma perundingan Oliver Wyman.

Terdapat spekulasi bahawa sektor itu, yang merangkumi bank runcit, pengurus aset, syarikat insurans dan bank-bank pelaburan, akan kehilangan hak sebagai kerajaan British berunding keluar daripada Kesatuan Eropah yang semakin meningkat.

“Ia adalah dalam kepentingan terbaik semua orang untuk di sana untuk menjadi hasil positif kepada rundingan yang saling memberi manfaat kepada UK dan EU, menyebabkan gangguan minimum kepada industri dan manfaat pelanggan, “kata Hector Sants, Naib pengerusi Oliver Wyman, dan bekas pengawal selia kewangan terkemuka Britain.

laporan itu telah ditugaskan oleh utama kumpulan pelobi industri TheCityUK.

Bank yang berpangkalan di Britain menolak untuk kerajaan untuk menjamin tempoh peralihan untuk industri mereka di tengah-tengah tanda-tanda kerajaan mungkin berjuang untuk selamat mereka apa-apa rawatan khas .

masa depan London sebagai pusat kewangan Eropah akan menjadi titik rundingan utama dalam perbincangan Brexit dengan EU kerana ia adalah sektor eksport terbesar di Britain dan sumber terbesar hasil cukai.

perkhidmatan kewangan Britain sektor menjana antara 190-205.000.000.000 pound hasil setiap tahun dan menggaji kira-kira 1.1 juta orang, kata laporan itu. Industri ini membayar kira-kira 60 ke 67 bilion pound dalam cukai.

Laporan itu menggariskan kesan dua senario Brexit berbeza.

Dalam senario kes terburuk bagi bank-bank antarabangsa di mana mereka kehilangan semua akses kepada pasaran tunggal, yang dikenali sebagai “Brexit keras”, maka pendapatan boleh jatuh antara 32 ke 38 bilion pound dan di antara 65,000 hingga 75,000 peluang pekerjaan, kata laporan itu.

Jika Britain mengekalkan akses kepada Kawasan Ekonomi Eropah pada terma yang sama untuk masa kemudian hanya 4,000 pekerjaan boleh hilang dan ia akan kehilangan kira-kira 2 bilion pound dalam pendapatan. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia