Home / Sukan / Hanya Chong Wei melalui Jepun final Terbuka

Hanya Chong Wei melalui Jepun final Terbuka

Chong Wei (left) shakes hand with Marc Zwiebler after the semi-final match of the Japan Open on Saturday. - AFP

Chong Wei (kiri) berjabat tangan dengan Marc Zwiebler selepas perlawanan separuh akhir Terbuka Jepun pada Sabtu. – AFP

KUALA LUMPUR:. Sekali lagi, ia adalah Lee Chong Wei yang akan membawa harapan Malaysia untuk tajuk dalam kejohanan badminton

Walaupun Chong Wei hanya satu langkah lagi untuk memenangi kejuaraan keenam Terbuka Jepun, ia adalah seluruh untuk pasangan beregu campuran Chan Peng Soon-Goh Liu Ying.

The Chong Wei yang berusia 33 tahun itu meleleh kelas dalam 21-14, kemenangan 21-15 ke atas Jerman, Marc Zwiebler dalam perseorangan lelaki separuh akhir di Tokyo pada Sabtu.

Dunia No. 1 akan menentang pemain nombor satu dunia 5 Jan O Jorgensen dari Denmark pada perlawanan akhir, dengan tiga kali Sukan Olimpik pemenang pingat perak Chong Wei kalah hanya sekali untuk Jorgensen dalam 17 mesyuarat.

Chong Wei berkata: “Saya mempunyai rekod yang baik, tetapi saya tidak akan mengambil Jorgensen ringan

.

“Saya akan lebih fokus kepada pelan permainan saya. Ini adalah kejohanan pertama saya sejak Sukan Olimpik dan saya gembira bahawa saya telah mengekalkan prestasi saya untuk mara ke perlawanan akhir di sini … saya rasa baik tentang itu.

“Saya akan keluar semua untuk memenangi kejuaraan keenam Terbuka Jepun saya – itulah janji saya.”

Adapun orang yang pencabar tunggal Malaysia dalam perlawanan akhir sekali lagi, Chong Wei berkata: “Saya digunakan untuk bersendirian dalam pusingan akhir, tetapi semua ini pasti akan berubah. Kami melihat bahawa semasa Sukan Olimpik. Ia adalah malang bahawa yang lain hilang, tetapi saya yakin mereka akan kembali “

Beliau yakin bahawa yang lain pemenang pingat perak Sukan Olimpik -. Beregu lelaki Goh V Shem-Tan Wee Kiong dan Peng Soon-Liu Ying akan lebih konsisten dalam kejohanan antarabangsa pada masa depan.

V Shem-Wee Kiong tersingkir pada pusingan kedua pada Khamis manakala Peng Soon-Liu Ying jatuh 21-14, 21-18 ke atas benih Ko Sung-hyun-Kim Ha-na Korea Selatan pada separuh akhir.

Peng Soon mengakui bahawa permainan mereka jatuh selain dalam separuh akhir.

“Liu Ying dan saya tidak mempunyai sentuhan yang betul hari ini. Kebanyakan tembakan kita lemah … kita hanya membuat terlalu banyak kesilapan, “keluh Peng Soon.

“Ko dan Kim adalah dalam unsur-unsur mereka dan meletakkan tekanan yang begitu banyak kepada kita. Kami tewas kepada pasangan yang lebih baik hari ini, tetapi ia adalah hak semua. Kami akan cuba untuk mendapatkan semula bentuk kami di Terbuka Korea minggu depan. “

China menunjukkan bahawa mereka mempunyai tangan yang dapat mengambil alih daripada warga emas bergelut mereka dalam perseorangan wanita apabila Sun Yu menyediakan semua-China akhir yang terhadap Dia Bingjiao.

Sun Yu dikalahkan Akane Yamaguchi Jepun 21-17, 21-18 manakala Bingjiao berjuang keras untuk mengalahkan Aya Ohori 21-17, 22-20 untuk menjadikannya sebagai hari besar untuk China.

Dalam beregu lelaki, pasangan back-up China Li Junhui-Liu Yuchen kecewa Mohd Ahsan-Hendra Setiawan 21-13, 18-21, 21-15 manakala gabungan baru Korea Selatan Kim Gi-jung-Ko Sung-hyun menunjukkan banyak janji dengan menewaskan Jepun Takeshi Kamura-Keigo Sonodo 17-21, 21-15, 21-18 untuk mara ke perlawanan akhir dalam kejohanan pertama mereka bersama-sama.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.