Home / Berita / Hands off kerusi Sungai Siput kami, PSM memberitahu PKR, DAP

Hands off kerusi Sungai Siput kami, PSM memberitahu PKR, DAP

PETALING JAYA: Parti Sosialis Malaysia (PSM) telah memberitahu kedua-dua PKR dan DAP bahawa mereka akan mempertahankan tunggal kerusi Parlimen Sungai Siput pada pilihan raya umum akan datang.

PSM ahli jawatankuasa pusat S. Arutchelvan mendakwa wakil daripada kedua-dua pihak telah menyatakan hasrat mereka untuk bertanding di kerusi itu, yang kini dipegang oleh PSM, Dr Michael Jeyakumar.

“Kami akan bertanding kerusi itu,” Arutchelvan memberitahu The Star Online pada Isnin.

“Parti-parti besar fikir mereka boleh membuli orang yang lebih kecil. Kami semua kerja tetapi apabila ia datang kepada pilihan raya, mereka mahu untuk berdiri. Ini tidak begitu beretika,” katanya.

Dr Jeyakumar telah bertanding kerusi itu empat kali sejak 1999 pilihan raya. Beliau memenangi kerusi itu pada 2008 dan 2013, kedua-dua keadaan di bawah tiket PKR.

Dr Jeyakumar bertanding atas tiket DAP pada 1999 sebelum beralih kepada PKR pada tahun 2004.

Arutchelvan berkata, PSM juga akan mempertimbangkan untuk bertanding di kawasan-kawasan lain di mana mereka telah melakukan kerja, walaupun lain parti-parti Pakatan Harapan dipertandingkan.

“Ia kelihatan seperti pihak pembangkang tidak berminat dalam satu-sama-satu pergaduhan. Jika itu berlaku, ia membuka floodgates jadi jangan menuduh kita campur tangan apabila tiba masanya,” katanya, sambil menambah bahawa mereka sentiasa menyokong pakatan pembangkang.

Dalam Pilihan Raya Umum 2013, PSM telah terlibat dalam pertandingan tiga penjuru dengan PKR dan BN di kerusi DUN Semenyih dan juga dengan PAS dan Barisan di DUN Kota Damansara.

Barisan akhirnya memenangi kedua-dua kerusi.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.