Home / Pendidikan / hadiah syarikat untuk sekolah

hadiah syarikat untuk sekolah

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Mahdzir (third from left, second row) speaks to SK Sungai Berua pupils (from left, front row) Samira Dolah, Fadhli Alias, Izwan Daud and Rosnorlia Musaidi at the ceremony. Looking on (from left, second row) are Dr Nik Nozrul Thani, Tan, Alias and Dr Khair.

Mahdzir (ketiga dari kiri, barisan kedua) bercakap kepada murid-murid SK Sungai Berua (dari kiri, barisan hadapan) Samira Dolah, Fadhli Alias , Izwan Daud dan Rosnorlia Musaidi pada majlis itu. Turut kelihatan (dari kiri, barisan kedua) adalah Dr Nik Nozrul Thani, Tan, Alias ​​dan Dr Khair.

Guru-guru dan murid-murid di sekolah Orang Asli di Terengganu tidak lama lagi akan ditawarkan kelegaan daripada bilik darjah teruk sempit mereka.

ini dibuat berikutan pengumuman bahawa Tanjung Offshore Bhd (TOB), sebuah syarikat minyak dan gas dengan pelbagai kepentingan dalam pendidikan dan harta, akan menderma sebuah bangunan dengan empat bilik darjah ke SK Sungai Berua, iaitu 43km dari Kuala Terengganu.

Pada satu majlis baru-baru ini minggu lalu, Menteri Pelajaran, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata: “TOB telah menetapkan satu contoh bagaimana sektor swasta boleh memainkan peranan dalam membantu kerajaan meningkatkan pendidikan di negara ini.”

Sambil melahirkan rasa terima kasih di kemurahan hati syarikat itu, beliau menambah bahawa inisiatif seperti membuat perbezaan yang besar kepada kanak-kanak sekolah.

Mahdzir berkata kementerian sentiasa dijaga masyarakat Orang Asli, dan akan melakukan yang terbaik untuk membantu mereka lagi.

Sekolah yang dibina pada tahun 1974, adalah salah satu daripada dua orang kebangsaan sekolah asli di negeri ini. Tidak ada bilik darjah yang mencukupi untuk 100 murid-muridnya.

Pengerusi TOB Datuk Dr Nik Nozrul Thani Nik Hassan Thani berkata syarikat itu adalah lebih daripada gembira untuk menyokong kerajaan dalam membantu masyarakat orang asli.

“TOB berharap bangunan boleh menyediakan persekitaran pembelajaran yang boleh mencetuskan motivasi murid untuk meneruskan pelajaran mereka, dan bagi guru-guru untuk terus melakukan kerja yang baik,” kata beliau sambil menjelaskan bahawa murid-murid kini terpaksa memerah ke dalam bilik kecil, manakala guru terpaksa menggunakan kantin sebagai pejabat mereka.

“Kami percaya bahawa setiap murid berhak mendapat peluang untuk membuat impian mereka menjadi kenyataan dan untuk berjaya dalam hidup, tidak kira apa latar belakang mereka, “kata beliau sambil menambah bahawa syarikat itu juga akan menderma 100 pasang kasut dan beg kepada murid-murid untuk meringankan beban kewangan keluarga mereka.

timbalan pengerusi eksekutif syarikat itu Tan Sri Tan Kean Soon berkata, sumbangan itu adalah penghargaan yang sesuai kepada guru-guru yang komited dan berdedikasi ditempatkan di kawasan luar bandar.

“pembinaan bangunan satu tingkat, yang dijangka bermula bulan depan dan dijangka siap pada awal tahun depan, kos kira-kira RM200,000.

“pembinaan akan mengikuti ketat spesifikasi dan peraturan Kementerian Pelajaran,” katanya, sambil menambah bahawa bangunan itu terletak di tempat yang sama dengan ajaran tersebut.

Pendidikan setiausaha agung Datuk Seri Alias ​​Ahmad, Ketua pengarah Tan Sri Dr Khair Mohamad Yusof, dan pengarah jabatan Pelajaran negeri Terengganu Shafruddin Ali Hussin turut hadir pada majlis tersebut.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *