Home / Teknologi / Hack Tesla meminta panggilan untuk lebih perlindungan kereta-web

Hack Tesla meminta panggilan untuk lebih perlindungan kereta-web

Still worrying: Despite the Tesla update, industry observers expressed their concerns over the Web security of cars, especially with more vehicles in China expected to connect with the Internet. — AFP

Masih membimbangkan: Walaupun maklumat Tesla itu, pemerhati industri menyuarakan kebimbangan mereka ke atas keselamatan Web kereta, terutamanya dengan lebih banyak kenderaan di China dijangka untuk berhubung dengan Internet. – AFP

Pemerhati industri telah dipanggil untuk usaha yang lebih untuk melindungi keselamatan web kereta selepas penyelidik keselamatan di China berjaya menggodam sistem operasi Tesla Motors kenderaan elektrik.

Keen Lab keselamatan, yang merupakan sebahagian daripada Cina gergasi Internet Tencent Holdings, berkata pada 20 September bahawa ia telah menjumpai kerentanan keselamatan selepas bulan penyelidikan mengenai Tesla Model S di kedua-dua tempat letak kereta dan mod memandu walaupun memanipulasi kereta sistem brek.

Selepas menerima laporan dari makmal, Tesla berkata ia telah dikemaskini perisiannya untuk mengelakkan manipulasi keretanya.

Walaupun kemas kini, pemerhati industri menyuarakan kebimbangan mereka ke atas keselamatan Web kereta, terutamanya dengan lebih banyak kenderaan di China dijangka untuk berhubung dengan Internet.

Selagi mereka (program) yang ditulis oleh orang-orang, akan ada pepijat, kata Zeng Zhiling, pengarah urusan LMC Automotive Consulting. Jika sesuatu yang tidak kena dengan sistem, keadaan yang paling teruk bagi komputer ialah kerosakan sistem, manakala bagi kereta ia akan menjadi sama sekali berbeza. Ia adalah suatu perkara yang keselamatan diri.

Yang Qinghua, ketua pegawai teknologi dan naib presiden Hillstone Network, sebuah syarikat keselamatan web di Beijing, berkata potensi risiko yang melibatkan kereta yang disambung kepada Internet melampaui keselamatan memandu.

Bayangkan jika pengganas yang terkawal banyak kereta, katanya.

Walaupun perisian dinaik taraf, itu tidak bermakna kereta itu akan selamat selama-lamanya, kerana sistem dan perisian perlu upgrade berterusan, kata Yang.

Yang Wei, seorang penggodam putih topi dan ketua Allsec, sebuah pembekal penyelesaian keselamatan di Beijing, kata Tesla telah melakukan banyak untuk meningkatkan keselamatan.

Tetapi apabila ia datang kepada keselamatan web, tiada apa yang cukup lamanya. Selain pasukan dalaman salah satu syarikat itu, mereka juga boleh menggunakan bantuan daripada pihak ketiga untuk lebih mengesan masalah, katanya.

Menurut Shenzhen syarikat penyelidikan pasaran Serangan, bilangan pengguna kereta yang disambung kepada Internet di China dijangka meningkat daripada 13 juta tahun lepas kepada lebih daripada 50 juta pada tahun 2020, yang bermakna bahawa kira-kira 20% daripada kenderaan di China akan menjadi web-savvy sedikit pada tahun 2020.

trend ini didorong oleh pembuat kereta tradisional berhasrat untuk mengeluarkan kereta lebih bijak untuk menonjol di tengah-tengah persaingan sengit.

Selain itu, semua Chinas syarikat Internet utama, termasuk Baidu, Alibaba Group dan Tencent, menjadi terlibat dalam industri kereta. – China Daily (China) / ANN

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *