Home / Berita / guru Ex-sekolah dipenjara 12 bulan kerana melakukan sumbang bertindak dengan murid, 9

guru Ex-sekolah dipenjara 12 bulan kerana melakukan sumbang bertindak dengan murid, 9

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

SINGAPURA: Seorang guru sekolah rendah unzipped seluar pendek muridnya untuk melihat seluar dalam dia telah membeli dia dan secara berasingan telah bertanya kepada murid tersebut untuk unzip seluarnya, mendedahkan seluar dalamnya kepadanya, mahkamah mendengar pada Rabu.

Colin Ting Fook Mun, 41, yang berhenti mengajar 1½ tahun yang lalu, mengaku bersalah terhadap tiga daripada lapan tuduhan melakukan perbuatan yang keji dengan kanak-kanak, dan dijatuhi hukuman penjara 12 bulan.

kejadian berlaku di sekolah rendah antara Mac dan September 2014 dan pada Januari 2015.

Hasil siasatan mendapati kadang-kadang dalam September 2014, Ting bertanya kepada murid tersebut untuk membantu beliau membawa beberapa bahan-bahan kelas ke bilik guru selepas kelas.

Apabila mereka berjalan kembali ke bilik darjah, Ting berhenti di suatu tempat di luar tandas lelaki dan diberinya anak itu beg plastik mengandungi tiga pasang seluar dalam.

Beliau memberitahu mangsa untuk mencuba seluar dalam hitam. Mangsa dipatuhi.

Apabila budak lelaki itu keluar dari tandas, Ting memberitahu mangsa bahawa dia mahu melihat seluar dalam yang dipakainya. Budak lelaki itu kekal tenang.

Ting kemudian unzipped seluar pendek dan melihat seluar dalamnya yang tidak lama sebelum zipping sehingga seluar beliau. Kemudian hari itu, selepas sekolah, Ting memberikan dua keping pakaian dalam kepada mangsa.

Kadang-kadang sekitar Januari tahun lepas, Ting membeli satu set baru kira-kira enam keping pakaian untuk dirinya dan memberitahu mangsa mengenai ini .

Dia kemudian memakai sekeping berbeza seluar baru setiap hari, dan akan meminta mangsa untuk tidak pulang selepas sekolah setiap hari untuk melihat seluar dalamnya.

pada 5 Jan dan 6 dalam 2015, apabila Ting bersendirian dengan mangsa, beliau memberitahu beliau untuk unzip seluarnya supaya mangsa dapat melihat seluar dalamnya. Mangsa dipatuhi.

Timbalan Pendakwa Raya James Chew berkata, mangsa tidak memberitahu sesiapa mengenai kejadian ini kerana beliau takut, dan Ting telah memberitahunya untuk tidak.

Kejadian hanya datang kepada cahaya pada April 2015 apabila mangsa berkata demikian kepada ibu saudaranya yang bertanya kepadanya mengapa dia terpaksa di sekolahnya.

“ibu saudara mangsa yang secara berjenaka memberitahu supaya berhati-hati kerana ada beberapa” pervertic ‘(sic) guru, dan mangsa menjawab bahawa terdapat ‘hanya satu, tidak banyak,’ ‘kata Timbalan Pendakwa Raya Chew.

peguam Ting Philip Lam berkata Ting sangat menyesal dan menyesal atas apa yang telah dilakukannya. Lebih 15 tahun, Ting telah mengajar lebih 600 pelajar tanpa kejadian, katanya.

Peguam itu berkata Ting mengalami gangguan personaliti avoidant dan kemurungan pada masa itu. Tetapi Institut Kesihatan Mental pakar psikiatri berkata beliau tidak mengalami apa-apa penyakit mental pada masa itu.

DPP Chew berkata sumbang Ting bertindak dalam tempoh masa yang berpanjangan adalah serius dan tidak boleh diremehkan dengan apa cara sebagai tidak serius. DPP. mangsa telah menyatakan bahawa beliau berasa “jijik ” tentang kejadian, dan jika guru-guru lain meminta beliau membantu membawa perkara, dia akan mendapat rakan-rakan yang lain untuk melakukannya sebaliknya.

Hakim Daerah Mathew Joseph berkata ini adalah kes serius yang mengganggu. Beliau memuji Ting untuk keberanian dan untuk mengambil tanggungjawab untuk tindakan beliau. Beliau berharap Ting boleh meletakkan ini di belakang beliau dan terus menjadi ahli berguna dan menyumbang kepada masyarakat.

“tindakan anda telah membawa kesan hitam kepada profesion sebagai seorang guru. Ini adalah amat dikesali, ” hakim berkata .

Ting boleh didenda sehingga $ 10,000 dan / atau penjara sehingga lima tahun bagi setiap pertuduhan -. Berita Harian / Asia News Network

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *